08. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » 5 lieliski veidi kā ietaupīt naudu ikdienā!
5 lieliski veidi kā ietaupīt naudu ikdienā!
Autors: Publicitātes materiāls / 30. jūnijs 2017, 14:33
Dzīve mūsdienās ir pārbagāta ar dažādām iespējām, taču to īstenošanai praktiski vienmēr ir vajadzīgas finanses. Šķiet, nekad nepienāks tāds brīdis, kad naudas pietiks visam, tomēr gudra rīkošanās ar esošajiem finanšu resursiem var atnest pozitīvas pārmaiņas un palīdzēt īstenot tās ieceres, kas patiešām ir svarīgas.

Pastāv dažādas naudas taupīšanas stratēģijas, kas var noderēt ikdienā – kādas no tām ir efektīvas, citas – ne tik ļoti. Piedāvājam 5 padomus, kas palīdzēs līdzsvarot ienākumus ar izdevumiem un arī ietaupīt.

Pārskati savus izdevumus

Pirmais uzdevums, ja ir vēlme kaut ko mainīt naudas pārvaldīšanā, ir tēriņu izvērtēšana. Lai tas notiktu pēc iespējas vienkāršāk –

  • Izveido budžeta plānu. Velti laiku tam, lai pierakstītu visus savus ienākumus un izdevumus – tas palīdzēs gūt patiesu priekšstatu par naudas tērēšanas paradumiem un finansiālo situāciju kopumā. Šim nolūkam var izmantot gan papīru un pildspalvu vai excel tabulas, gan arī parocīgās mobilās aplikācijas;

  • Seko savam plānam. Protams, nepietiks tikai ar plāna izveidi – pēc tam, kad saprasts kam un cik daudz naudas tiek tērēts un veiktas nepieciešamās korekcijas, pēc tā vajadzētu vadīties arī ikdienā. Tikai rīcība atnesīs vēlamos rezultātus;

  • Atsakies no liekiem tēriņiem. Vienkāršākais veids, kā ietaupīt naudu, ir atteikties no lietām, bez kurām var iztikt – piemēram, rīta kafijas pirkšana degvielas uzpildes stacijā ir impulsīvs pirkums, kas mēnesī var izmaksāt pat 50 eiro. Nav arī nekāds noslēpums, ka bankas konts kārtīgi patukšojas tieši brīvdienu laikā. Lai tā nenotiktu, atsevišķi var atlikt brīvdienu budžetu, kā arī meklēt lētākas, taču nebūt ne sliktākas alternatīvas izklaidei – piemēram, pilnvērtīgu atpūtu var sniegt arī pikniki, pārgājieni un galda spēļu vakari draugu vai ģimenes kompānijā.

Lai arī sākotnēji tas var nešķist nekas ļoti liels, plānošana un dažu ieradumu maiņa ikdienā var atnest ļoti labus rezultātus!

Iepērcies gudri

Skaidrs, ka visvieglāk ir samazināt pārtikas izdevumus. Lai to paveiktu, plāno maltītes un uz veikalu dodies ar iepriekš sastādītu sarakstu – tā Tu nenopirksi neko lieku. Savā labā vari izmantot arī faktu, ka iegādāties preces vairumā bieži vien ir lētāk. Protams, šādā veidā ietaupīsi tikai tad, ja iegādāsies patiešām nepieciešamas preces ar pietiekami garu derīguma termiņu.

Vērts izmantot arī veikalu tīklu klientu kartes, atlaižu kuponus un lojalitātes programmas, lai sev interesējošo iegādātos par patīkamākām cenām. Tomēr arī te nevajadzētu uzķerties uz reklāmas āķa un neļauties spontānu pirkumu vilinājumam – pretējā gadījumā nekāds naudas ietaupījums nesanāks.

Apģērbu un saimniecībā noderīgas lietas, savukārt, vari meklēt interneta veikalos.

Tur reizēm iespējams atrast patiešām labas un kvalitatīvas lietas par saprātīgām cenām.

Samazini citus izdevumus

Visai ievērojamu naudas summu mēs tērējam regulāro rēķinu apmaksai. Tādēļ, meklējot veidus, kā ietaupīt, vērts pārskatīt arī savus televīzijas un interneta līgumus. Vai Tev patiešām ir vajadzīgi tik daudz TV kanāli? Vai varbūt kāda cita kompānija tik pat kvalitatīvu interneta pieslēgumu piedāvā par daudz patīkamāku cenu?

Tas pats attiecas arī uz telefona operatoru – ja jau gadiem izmanto vienas kompānijas pakalpojumus, ir vērts veltīt mazliet laika tam, lai uzzinātu, ko piedāvā citi. Iespējams, Tevi sagaida neviens vien patīkams pārsteigums un laba iespēja ietaupīt.

Mainot dažus ikdienas ieradumus, būtiski var samazināt arī rēķinu par elektrību un ūdeni – to var panākt, no elektrības atvienojot tās ierīces, kas netiek lietotas, kā arī regulāru vannošanos aizstājot ar mazgāšanos dušā.

Nokārto savas kredītsaistības

Vēl viens uzdevums, kas jāpaveic, ja ir vēlme ietaupīt naudu un saglabāt to lielākiem dzīves plāniem, ir kredītsaistību dzēšana – ja Tev ir noformēts patēriņa kredīts vai kāds cits aizdevuma veids, tā atmaksu vajadzētu izvirzīt kā prioritāti. Ja spēsi aizdevumu atdot pirms līgumā noteiktā laika, būsi ietaupījis procentos aprēķināto summu, ko varēsi atvēlēt citiem, daudz nozīmīgākiem mērķiem. Iekļauj kredīta atmaksu savā budžeta plānā un meklē iespējas to atdot pēc iespējas ātrāk.

Domā par nākotni

Ja vēlies, lai Tava naudas taupīšanas stratēģija strādā ilgtermiņā, Tev noderēs daži ieteikumi-

  • Iesaisti budžeta plānošanā arī savus bērnus. Vislabākais veids, kā to izdarīt – rādīt pozitīvu piemēru un iesaistīt viņus budžeta plānošanā. Tas palīdzēs viņiem gūt pareizu priekšstatu par naudas nozīmi, pelnīšanu un tērēšanu un pasargās no lielām kļūdām nākotnē;

  • Ja plāno iegādāties jaunu auto, pārliecinies, cik tas ir ekonomisks. Noteikti izvērtē, kādas ir paredzamās izmaksas ilgtermiņā – ņemot vērā, ka automašīnai vajadzīga apdrošināšana, tehniskā apskate, kā arī šad un tad nepieciešams remonts;

  • Izvēlies izdevīgākos noguldījumu nosacījumus. Ja savus ietaupījumus plāno uzticēt bankai, iepazīsties ar vairāku banku piedāvājumiem un izvēlies izdevīgāko variantu.

Ietaupīt naudu drošības fonda izveidei vai lielāku plānu īstenošanai patiesībā ir vienkārši –vajadzīga tikai motivācija un nedaudz laika, lai vajadzīgās pārmaiņas ieviestu dzīvē!




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats