26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Būvinspektori bērnudārzus mierā neliks
Būvinspektori bērnudārzus mierā neliks
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 17. jūlijs 2014, 15:48
Augusta pēdējā nedēļā Rīgas būvinspektori pārbaudīs visus privātos bērnudārzus, kuros maija sākumā atklāti pārkāpumi – tie darbojas neatbilstošās telpās. Līdzīgu gadījumu galvaspilsētā ir daudz. Viens no tādiem saistīts ar pludmales sporta centru Brazīlija, kas iekārtots bijušajā Ford autosalona ēkā.

Šonedēļ Rīgas pilsētas būvinspektore apsekoja Brazīliju un konstatēja, ka telpas neatbilst funkcijai – tirdzniecības un servisa centram. Konstatēts, ka ir izbūvētas jaunas starpsienas, bet nesošās sienas nav aiztiktas. To būvvaldes pārstāve Ilze Žūka dēvē par labo ziņu. Tāpēc šajā gadījumā ir jāsakārto vien dokumentācija, nepieciešams izņemt vienkāršotas renovācijas/rekonstrukcijas apliecinājuma karti. Vakar tika uzrakstīts atzinums, kurā tiek prasīts pārtraukt telpu ekspluatāciju līdz papīru nokārtošanai. I. Žūka atzina, ka būvvalde ar varu neko aiztaisīt ciet nevar, var tikai cerēt, ka telpu īpašnieks vai nomnieks to izdarīs pats.

Vienmēr tā nenotiek. Piemēram, pērn atkārtoti pārbaudot privātā bērnudārza Karlson nomātās telpas Krēgermuižas ielā 2a, būvvaldes būvinspektori konstatējuši, ka netiek pildīts iepriekš izteiktais norādījums – tūlīt pārtraukt patvaļīgo ekspluatāciju. Kāda māmiņa, kura pirms pāris gadiem meklēja vietu bērnudārzā tuvāk dzīves un darba vietai, stāstīja, cik grūti Rīgā atrast privāto bērnudārzu, kurā bez bažām varētu atstāt dēlēnu. (Uz drīzu vietu pašvaldības dārziņā bija maz cerību.) Daudzām bērnu pieskatīšanas vietām nebija sava rotaļu laukuma, un mazie tika vesti uz Vērmanes dārzu vai arī viņiem vajadzēja spēlēties neiežogotos iekšpagalmos. Viņa neuzskatīja, ka ir normāli ar divgadīgiem bērniem soļot vairākus kvartālus, lai apmestu pāris līkumu pa parku, kurā uzturas daudz cilvēku. Daļa viņas apmeklēto bērnudārzu bija ierīkoti puspagrabos, vienā no tiem audzēkņiem guļvietas tika klātas, uz grīdas novietojot matračus.

Šogad maijā pārbaudot galvaspilsētas privāto bērnudārzu dokumentāciju, atklājās, ka 56 dārziņi iekārtoti nepiemērotās telpās, piemēram, puspagrabos vai dzīvokļos un biroju telpās. Noteikumi neļauj tur ierīkot pirmsskolas mācību iestādi. Vieglāk un ātrāk atrisināmos gadījumos tagad pietiks izņemt vienkāršotas renovācijas apliecinājumu. Ja nāksies izstrādāt būvprojektu, tad procedūra būs garāka. Tomēr būvvaldes prasība ir līdz 1. septembrim sakārtot dārziņus atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Iespējams, būs dārziņi, kam nāksies meklēt citas telpas, jo bērnu atrašanās līdzšinējās netiks pieļauta. Tāpēc augusta pēdējā nedēļā būvinspektori nedarīs neko citu kā pārbaudīs bērnudārzus.

Šāda savdabīga situācija gan ir radusies to pašu likumu dēļ. Vispirms pirmsskolas iestāde saņem licenci un sāk darboties, bet būvvalde telpu piemērotību sāk pārbaudīt tikai post factum. Līdz tam – ja bērnudārza vadība ir apliecinājusi, ka telpas piemērotas, tad ar to arī pietiek. Jāpiekrīt, ka ne visas puspagrabu telpas ir nolaistas un briesmīgas, tāpēc var šķist, ka bērnu mācīšanai un pieskatīšanai tās ir derīgas. Taču Ministru kabineta noteikumos Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu melns uz balta rakstīts, ka grupas vai rotaļu telpas un guļamtelpas aizliegts ierīkot puspagraba (cokola) vai pagraba stāvā, kā arī teritorijas daļai, kuru lieto bērni, jābūt iežogotai. Tā kā šīs prasības stājušās spēkā tikai šā gada sākumā, dārziņi, iespējams, nebija paguvuši pielāgoties. Jauno prasību dēļ tad arī tika rīkotas pārbaudes.

I. Žūka informē, ka par telpu izmantošanu, ja tās neatbilst paredzētajai funkcijai, var uzlikt sodu no 280 līdz 4030 eiro un lieta jāizskata Administratīvajā komisijā. Ja dokumentācija tiek sakārtota līdz komisijas sēdei, tad no soda var arī izsprukt. Par Brazīliju būvvaldē lielu šaubu nav, jo sadarbība notiek un pašreizējā situācija tiek risināta atsaucīgi. Savukārt 56 bērnudārzos situācija mainās katru dienu. Visu pirmsskolas iestāžu vadība gan ir būvvaldei atsaukusies, neignorē tās prasības, un tagad precīzi jāspriež, ko kurā gadījumā darīt. 




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats