26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Eiropā būs vienotas uzlādes ierīces
Eiropā būs vienotas uzlādes ierīces
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 28. janvāris 2014, 10:35
Ziņas par vienādām uzlādes ierīcēm Eiropā parādījās jau pirms vairāk kā pieciem gadiem. Tobrīd vislielākās neērtības izjuta mobilo telefonu īpašnieki, jo teju katram modelim bija vajadzīgs atsevišķs lādētājs.


2009.gadā lielākie mobilo telefonu ražotāji savstarpēji vienojās un parakstīja saprašanās memorandu, kas paredzēja saskaņot Eiropas Savienībā (ES) lietotos lādētājus. Memorands tika iesniegts Eiropas Komisijai (EK). Rezultāti bija redzami jau pēc gada, kad daļa telefonu bija uzlādējami ar viena tipa lādētāju.

Vienoti lādētāji gan mazina neērtības, gan neveido liekus atkritumus. Speciālisti aprēķinājuši, ka lādētāji savulaik radījuši gadā vairākus tūkstošus tonnu atkritumu. Nav arī brīnums, jo vēl pirms diviem gadiem, pēc aplēsēm, ES tirgū bija ap 30 dažādu lādētāju.

Taču, lai arī memorandu pirms pieciem gadiem parakstīja 14 ražotāji (to vidū tādi „milži” kā Samsung, Apple, Nokia, LG, Motorola, Texas Instruments un vēl citi), patlaban ne visi aparāti var tikt lietoti ar vienu lādētāju.

Kā Radio TEV pastāstīja Eiropas Parlamenta (EP) preses sekretāre Latvijā Marta Rībele, pirms Ziemassvētkiem EP un ES dalībvalstu ministri vienojās par vienota tipa lādētājiem. Rībele skaidro, ka likumprocess ir garš: „Par šo lēmumu vēl būs jābalso EP sesijās, provizoriski balsojums notiks šogad, iespējams līdz EP vēlēšanām 24.maijā. Pēc tam dalībvalstīm divu gadu laikā šo likumprojektu vajadzēs iestrādāt savā nacionālajā likumdošanā. Pēc tam ražotājkompānijām būs gada pārejas periods. Reāli skatoties, 2017.gadā vienotie lādētāji būs!”

EK, kura ir šo normu izstrādātāja, divu gadu laikā uzdots nākt klajā ar likuma normu papildinājumiem. Iespējams, tajos parādās ne tikai mobilie telefoni, bet arī citas elektroiekārtas, kā datori, fotoaparāti un citas. Taču EK vēl jāizpēta, uz kurām preču grupām šī norma vēl būtu attiecināma.

Arī ārpus ES, ražotāji skatās, lai ražošanas process būtu efektīvs. Pie tam, ja kāds ārpus ES ražotājs vēlas savu produkciju izvietot Eiropas tirgū, tam jārēķinās uz ES izvirzītajām prasībām. Šajā gadījumā tas nozīmētu elektroierīcei pievienot speciāli ES domātu lādētāju.

Radio TEV sazinājās ar dažādām mobilo telefonu remontkompānijām, lai noskaidrotu dažas tehniskas detaļas. Piemēram, cik ilgā laikā ar lādētāju var uzlādēt tālruni un vai tas tā būs arī ar vienotajiem lādētājiem. Kā skaidroja speciālisti, dažādu elektroierīču uzlādes laiks var atšķirties. Taču vidēji mobilais tālrunis tiek uzlādēts divu stundu laikā. Lai arī dažādu ražotāju lādētājiem būs jābūt un daļa jau ir savstarpēji saderīgi, taču tie var atšķirties pēc tehniskajiem parametriem, un tādā gadījumā – telefona uzlādes laiks var atšķirties.

Mobilo iekārtu entuziasti runā arī par uzlādes iespējām, kurām nav nepieciešams elektrotīkla lādētājs. Kā skaidro EP, dažus tālruņu modeļus jau tagad var uzlādēt ar saules enerģijas palīdzību, bet tie vēl nav ieviesti masveida ražošanā. Turklāt ES valstīs saules gaisma parasti nav pietiekama, lai uzlādētu baterijas no samērā mazas virsmas.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Komisija, lādētājs, Marta Rībele, Radio Tev, vienotas uzlādes ierīce

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats