04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Stradiņu vadībai jau uzrunāti nozares eksperti
Stradiņu vadībai jau uzrunāti nozares eksperti
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 7. janvāris 2014, 15:22
Stradiņa slimnīcai nepieciešams vadītājs, kas vienlaikus būtu labs finanšu sistēmas pārzinātājs ar pieredzi lielu uzņēmumu vadīšanā un izcils personāla vadītājs, sarunā ar Neatkarīgo atzina P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas kapitāldaļu turētājs Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš.


Stradiņa slimnīcā strādā veselības nozares autoritātes, kuru viedoklis jāņem vērā slimnīcas vadītājam, tajā pašā laikā nodrošinot efektīvu slimnīcas darbību pieejamo finanšu resursu ietvaros. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Stradiņu valdes priekšsēdētāja darbs ir ļoti sarežģīts. Jauno slimnīcas vadītāju Veselības ministrija (VM) meklē veselības nozarē, tomēr netiek izslēgts, ka varētu uzrunāt arī kādu personu ārpus medicīnas.

Stradiņa slimnīca kopš pērnā gada nogales strādā bez vadītāja – Rūtai Valterei VM izteica neuzticību – un pagaidām slimnīcas vadības pienākumus pilda divi valdes locekļi – ārsti Eva Strīķe un Guntis Bahs. Pirmdien notika VM valsts sekretāra un slimnīcas valdes tikšanās, kurā R. Muciņš aicinājis abas amatpersonas turpināt darbu slimnīcas vadībā līdz 17. februārim. «Mēs meklējam jaunu slimnīcas vadītāju – gan veselības nozarē, gan plašāk,» NRA.lv apliecināja R. Muciņš. «Šim cilvēkam jābūt lielai pieredzei uzņēmumu vadīšanā, finanšu plānošanā un personāla vadīšana, jo jāņem vērā, ka Stradiņa slimnīca ir viena no lielākajām slimnīcām ar 50 miljonu latu apgrozījumu gadā un 3000 darbiniekiem.» Valsts sekretārs atzina, ka vairākas personas jau ir uzrunātas, konkrētus uzvārdus nenosaucot. «Pagaidām nebūtu korekti saukt vārdus. Ja neizdosies atrast pārrunu ceļā, neizslēdzam, ka varētu rīkot konkursu, lai gan jāatzīst, ka arī konkursu ceļā ne vienmēr izdodas atrast labāko vadītāju.»

Uz jautājumu, kāpēc tieši Stradiņa slimnīcai salīdzinājumā ar citām universitātes klīnikām (Rīgas Austrumu slimnīca, Bērnu slimnīca) un citām valsts kapitālsabiedrībām veselības jomā ir grūti atrast vadītāju, R. Muciņš atbild: lielā slimnīcā pārvaldība ir vairāk horizontāla, ne vertikāla, kas no vadītāja prasa spēju vienoties lēmumu pieņemšanā. «Stradiņa slimnīca apvieno sevī nozares autoritātes, izcilības, lielus līderus, kuru ambīcijas ir lielākas, nekā slimnīcas iespējas tās realizēt,» saka R. Muciņš. «Vadītājam ir tikai viena iespēja – vienoties, atrast vidusceļu.» No vienas puses, ir ministrija ar uzstādījumu pildīt slimnīcas funkcijas atbilstoši piešķirtajam finansējumam, no otras puses – piepildīt ambīcijas. Netieši R. Muciņš Stradiņus veselības nozarē salīdzināja ar operu kultūras nozarē. Lai arī tieši iepriekšējās slimnīcas vadītājas R. Valteres laikā tika panākts tas, ka slimnīca sāka strādāt bez deficīta, VM neapmierināja slimnīcas pārvaldība. Un tas, pēc R. Muciņa teiktā, ir plašāks jēdziens par budžetu. Slimnīcas vadītājam jāspēj piedāvāt arī slimnīcas attīstības stratēģiju.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Rinalds Muciņš, Rūta Valtere, Stradiņa slimnīca, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats