30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Izziņas un eksperimentu centrs arī Lielvārdē
Izziņas un eksperimentu centrs arī Lielvārdē
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 9. septembris 2013, 13:04
Latvijā jau darbojas divi izziņas un eksperimentu centri: Cēsīs un Rīgā. Tagad arī Lielvārdē ir šāda vieta, kur bērni, jaunieši un arī pieaugušie praksē varēs pārliecināties par dažādu dabas likumu darbību.


Lai paši savām acīm redzētu, kā tas notiek, apmeklētājiem tiek piedāvāti ap 20 interaktīvu eksponātu.

Centrs Lielvārdi tapis biedrības Vidzemes inovāciju un uzņēmējdarbības centra sadarbībā ar izglītības uzņēmumu Lielvārds. Atklājot šo vietu, idejas autors, biedrības vadītājs Pauls Irbens pauda pārliecību, ka Latvijas nākotne ir gudri un izglītoti cilvēki, tāpēc, lai tā notiktu, jāveicina viņu dabiskā zinātkāre. «Apmeklējuši šādus centrus citviet pasaulē, to vadītāji apliecināja, ka šādas vietas ļoti rosina jebkura vecuma cilvēku vēlmi mācīties, un to pierāda arī pētījumi,» uzsvēra P. Irbens, piebilstot, ka izveidot šādus centrus Latvijā mudinājusi arī gluži savtīga vēlme dot abiem saviem dēliem vietu, kur attīstīt zinātkāri un atklāsmju prieku. Tā pirms diviem gadiem radies centrs Z(in)oo Cēsīs, bet pēc gada tam pievienojusies filiāle Zili brīnumi Rīgā. Tagad nu tiek atvērts arī centrs Lielvārdē. P. Irbens pasmaidīja par saikni starp šīm vietām: tieši atklāšanas brīdī esot palaists Latvijas otras kosmiskās zondes Z(in)oo 2 testa variants no Cēsīm, kam pēc visiem trajektorijas aprēķiniem esot jālido tieši uz Lielvārdi.

Arī izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis izteica cerību, ka šādu centru izveide veicinās piesaisti dabas zinātnēm un bez piespiedu līdzekļiem padarīs tās interesantas. «Pieredze rāda, ka pat budžeta vietu palielinājums eksaktajās studiju programmās nav veicinājis jauniešu pieplūdumu tajās. Nav ne intereses, ne arī sagatavotības līmenis ir atbilstošs,» norādīja V. Dombrovskis, uzsverot, ka tāda pieeja diez vai var veicināt ekonomikas uzplaukumu. Arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts atzina: vēl viņa vecāku laikā inženierzinātnes bija ļoti iecienītas, taču nu izvēles ir mainījušās un priekšroka tiek dota jurisprudences un menedžmenta studijām. Tāpēc esot prieks, ka ir cilvēki, kas veido šādus centrus – biznesu, kas nedod ātru finansiālu atdevi, bet ir vērsts uz nākotni. Viņš izteica cerību, ka katrā lielākā pilsētā ar laiku būs šādas vietas.

Centra vadītājs Jānis Lūsis pastāstīja, ka te piedāvās nodarbības arī klašu grupām un to saturs tiks veidots, balstoties uz mācību plānu un izmantojot īpašu eksperimentu un aprīkojumu komplektus. Tas ļaus bērniem klasē apgūto teoriju izmēģināt praksē. Te arī tiks veidotas dažādas ārpusklases interešu grupa, kurās varēs apgūt elektronikas, modelēšanas un robotikas pamatus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daniels Pavļuts, Jānis Lūsis, Lielvārds, Pauls Irbens, Vjačeslavs Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats