26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » No parādiem varēs atbrīvoties īsākā laikā
No parādiem varēs atbrīvoties īsākā laikā
Autors: NRA.lv / 6. augusts 2013, 15:02
Organizācijas www.kreditnemeji.lv pārstāve Monta Serdāne norāda: Saeimas Tautsaimniecības komisijā jau vairakkārt ticis lemts par fiziskās personas maksātnespējas procesa termiņa samazināšanu.


Lai gan sākotnējais priekšlikums, par procesa termiņa samazināšanu uz pusotru gadu visiem, netika atbalstīts, rudenī tiks izskatīts kompromisa variants, kas varētu stāties spēkā ar 2014. gada 1.janvāri.

18.jūnijā tika izskatīts priekšlikums par fiziskās personas maksātnespējas procesa termiņa samazināšanu visiem maksātnespējīgajiem uz 1,5 gadiem. Sēdē šis priekšlikums neguva atbalstu, tāpēc grozījumu izskatīšana ir pārcelta uz rudeni. "Pašreiz likums nosaka, ka maksātnespējas procesu var iziet 2 - 4 gadu laikā. Grozījumu mērķis ir atvieglot šo procesu un padarīt maksātnespējīgajiem pieejamāku. Rudenī atkārtotajā sēdē tiks izskatīts kompromisa variants par procesa termiņa samazināšanu par vienu gadu visiem. Tas nozīmē, ka tie, kam parādsaistības ir līdz 100 tūkst. latu, process ilgs 1,5 gadus, bet tie, kam parādsaistības ir virs 100 tūkst. latu, kopējais procesa ilgums būs 3 gadi līdzšinējo 4 gadu vietā," ar informāciju par plānotajām izmaiņām maksātnespējas procesa termiņā dalījās Latvijas kredītņēmēju apvienības (LAKRA) valdes loceklis Jānis Āboliņš.

Šobrīd, uzsākot maksātnespējas procesu, minimālās izmaksas ir valsts nodeva 55 latu, vienreizējā atlīdzība maksātnespējas procesa administratoram 400 latu un minimālais ik mēneša maksājums 66,6 latu apmērā. Jānis Āboliņš aicina ņemt vērā, ka valdība ir vienojusies pēc jaunā gada palielināt minimālo mēneša algu uz 225 latiem. Līdz ar to mainīsies arī daļa maksātnespējas procesa izmaksu - atlīdzība maksātnespējas procesa administratoram būs 450 latu, bet ikmēneša minimālais maksājums 75 latu apmērā. Lai gan plānots, ka grozījumi stāsies spēkā ar jauno gadu, tomēr pārejas noteikumi paredz, ka termiņa samazinājums attieksies arī uz personām, kuras jau ir un būs paspējušas uzsākt maksātnespējas procesu līdz 2014. gada 1.janvārim.

Kopš 2010. gada 1.novembra, kad stājās spēkā šī brīža Maksātnespējas likums, pilnībā no parādiem veiksmīgi atbrīvojušās jau vairāk nekā 20 personas. Šo procesu izmanto arī ārzemēs dzīvojošie latvieši, lai, atgriežoties Latvijā, parādsaistības būtu nokārtotas, un varētu turpināt dzīvi bez raizēm.

Latvijas kredītņēmēju apvienība "LAKRA" ir nevalstiska, nepolitiska un brīvprātīga Latvijas Republikas iedzīvotāju izveidota sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir palīdzēt daudzajiem kredītņēmējiem, konsultējot un pārstāvot viņu intereses sarunās ar politiķiem, bankām un valsts amatpersonām.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Āboliņš, kreditnemeji.lv, LAKRA, Monta Serdāne

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats