19. maijs,
Vārda dienas: Lita, Sibilla, Teika
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » PF „Ķekava” par nodrošinātā kreditora Nordea Bank Finland plc. Latvijas filiāles rīcību
PF „Ķekava” par nodrošinātā kreditora Nordea Bank Finland plc. Latvijas filiāles rīcību
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 8. februāris 2013, 10:48
AS Putnu fabrika „Ķekava” 2013.gada 7.februārī ir saņēmusi Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiāles vēstuli, ar kuru banka informē, ka radušās saistību neizpildes prasības. Banka pieprasa nodrošināt bankas pilnvarotā pārstāvja brīvu piekļuvi uzņēmuma kustamajai mantai līdz 2013.gada 8.februārim (t.i. vienas diennakts laikā). Šāda prasība liecina par vēlmi ietekmēt tiesiskās aizsardzības procesu un uzņēmuma ikdienas darbību.


PF „Ķekava” uzskata šādu bankas rīcību par klaji prettiesisku, jo uzņēmums atrodas tiesiskās aizsardzības procesā un bankas pēkšņai prasībai nav juridiska pamata. Pie tam tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāns ir obligāts ne tikai PF „Ķekava”, bet arī visiem tās kreditoriem. Nodrošinātais kreditors, Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiāle, nav tiesīgs realizēt savas tiesības attiecībā uz ieķīlāto mantu līdz tiesiskās aizsardzības procesa izbeigšanai. 

Bankas vēstulē norādītais arguments, uz kuru tiek balstīta izvirzītā prasība PF „Ķekava”, ir bankas rīcībā esošā informācija par izmaiņām PF „Ķekava” akcionāru sastāvā. PF „Ķekava” norāda, ka saskaņā ar spēkā esošo Komerclikumu, tā nevar ietekmēt akcionāru sastāva izmaiņas. Akcionārs ir tiesīgs patstāvīgi pieņemt lēmumu par sev piederošo akciju atsavināšanu. Šāds lēmums nav jāsaskaņo ar akcionāra reģistra turētāju/ vedēju (šajā gadījumā ar PF „Ķekava”) vai tās nodrošināto kreditoru (Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiāli).

Jāatzīmē, ka Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiāles pieteiktās saistību neizpildes tiesības un plānotais mantas uzraudzības process, neietekmē TAP izpildes gaitu un uzņēmuma operatīvo darbu. PF „Ķekava” valde apstiprina, ka uzņēmums darbojas atbilstoši Rīgas rajona tiesas 2012.gada 20.janvāra lēmumam un pilda uzņemtās saistības, lai nodrošinātu ne tikai bankas, bet arī citu kreditoru intereses. Pēc provizoriskajiem 2012.gada finansiālajiem datiem PF „Ķekava” iepriekšējā gadā sasniegusi 22,9 miljonu latu apgrozījumu, kas ir otrs augstākais apgrozījuma rādītājs visā uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē. 2012.gadā bruto rentabilitāte bijusi turpat vai divas reizes augstāka. Šie rādītāji uzņēmumu padara pievilcīgu citiem investoriem un nozares spēlētājiem. Neskatoties uz minētajiem finanšu rādītājiem, 2013.gada 15.februārī Rīgas rajona tiesa izskatīs kārtējo administratora Olafa Švanka virzīto PF „Ķekava” maksātnespējas procesa pieteikumu. Jāatzīmē, ka administrators atkārtoti īsteno darbības, kas vērstas uz uzņēmuma maksātnespējas iniciēšanu un uzņēmuma mākslīgu pārņemšanu.

Ņemot vērā līdzšinējo sadarbību ar nodrošināto kreditoru Nordea, PF „Ķekava” uzskata par iespējamu nodrošināt bankas pilnvarotā pārstāvja piekļuvi uzņēmuma kustamai mantai, kas ieķīlāta par labu bankai, abpusēji vienojoties par laiku minēto darbību veikšanai, lai netiktu traucēta uzņēmuma operatīvā darbība, norēķinu veikšana un TAP tālākā īstenošana. Izveidojusies situācija vērtējama kā uzņēmuma reputāciju graujoša, jo rada papildu spriedzi un nepamatotus jautājumus par uzņēmuma tālāko darbību. PF „Ķekava” uzskata, ka uzņēmuma darbība tiek nesamērīgi un nepamatoti traucēta, un cer, ka sadarbības partneri pieņems konstruktīvus lēmumus, kas neapgrūtinās uzņēmuma darbu.

2013.gada 31.janvārī PF „Ķekava” sagatavoja un kreditoriem izsūtīja grozījumus esošajā tiesiskās aizsardzības plānā (TAP), kas ir spēkā no 2012.gada 20.janvāra. Kā ziņots, iesniegtie grozījumi paredz TAP pagarināt uz diviem gadiem, kā arī veikt korekcijas līdzšinējā maksājumu grafikā. TAP izmaiņas nepieciešamas, jo būtiski pieaugušas barības, gāzes, elektrības un degvielas cenas, kas rada grūtības veikt visus paredzētos maksājumus, jo sastāda lielāko daļu no uzņēmuma izdevumiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nordea Bank, Olafs Švanks, Putnu fabrika Ķekava

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats