07. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Henriete, Henrijs, Jete
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ventspilī pašvaldība uzceļ jaunu poliklīniku
Ventspilī pašvaldība uzceļ jaunu poliklīniku
Autors: Kristīne Klauze / NRA.lv / 7. janvāris 2013, 10:58
Latvijā ir maz pašvaldību, kas uztur ambulatoros centrus. Ventspils pašvaldība ir vienīgā, kas atjaunotajā Latvijā ir uzprojektējusi un uzbūvējusi jaunu ēku speciāli poliklīnikas vajadzībām.


Kā jaunās poliklīnikas atklāšanā atcerējās Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, 2000. gadā valstī notika dažādas reformas un sāka veidoties privātās ārstu prakses, un Veselības ministrijas ierēdņi paziņoja, ka poliklīnikas esot jāslēdz, jo cilvēki ies pie ārstiem privātajās praksēs. Tomēr Ventspils pašvaldība bija piesardzīga un nolēma, ka poliklīnika ir jāsaglabā, un, ja laiks rādīs, ka privātie poliklīniku izkonkurēs, tad arī to pamazām slēgs. Lielā Ventspils poliklīnika tolaik tika sadalīta un izvietota trijos doktorātos dažādās pilsētas vietās, arī galvenais ambulatorais centrs tika izveidots pagaidu ēkā Saules ielā. «Tomēr dzīve parādīja, ka Rīgas kungiem nav taisnība un poliklīnika iedzīvotājiem ir vajadzīga. Tiklīdz parādījās iespēja piesaistīt Eiropas Savienības līdzekļus, 2008. gadā pašvaldība lēma par jaunas poliklīnikas būvniecību,» sacīja A. Lembergs.

Jaunuzceltā poliklīnikas ēka ir krietni lielāka un plašāka, taču uzturēšanas izdevumi nepieaugs, jo tā ir būvēta kā pasīvā ēka, tādēļ būtiski samazināsies siltumenerģijas patēriņš. Mūsdienīgajā ēkā darbojas dažādi temperatūras režīmi, kas naktīs un brīvdienās strādā ekonomijas režīmā. Visās telpās apgaismojums ir uz sensoriem. Ieejot telpā gaisma automātiski ieslēdzas, bet, izejot no tās, izslēdzas. Tas ļauj ietaupīt arī elektroenerģiju.

Bet pats svarīgākais, ka krietni ērtāk būs pacientiem, kuri uzturēsies gaišās, plašās uzgaidāmās telpās ar labu ventilāciju. To jau ir paspējuši novērtēt arī pacienti. Valijas kundze Neatkarīgajai atklāj, ka viņai patīk skaistās, plašās telpas, arī priecīgais telpu krāsojums ir acij tīkamas. «Ar veco poliklīniku pat salīdzināt nevar. Tā ir kā diena pret nakti,» sacīja Valijas kundze. Ēka ir viegli pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Modernizēta arī reģistratūra, bet visu ārstu kabinetu durvis ir skaņu izolējošas.

Arī medicīniskajam personālam darba apstākļi ir krietni uzlabojušies. Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Agnese Šepte priecājas, ka jaunā ēka ar papildu platību ļāvusi ieviest jaunus veselības aprūpes pakalpojumus. Piemēram, ir ierīkota jauna ārstnieciskās vingrošanas zāle. Fizikālās terapijas kompleksā uzstādīta fototerapijas iekārta, kas pārsvarā domāta dažādu ādas slimību ārstēšanai. Tā būs vienīgā tāda iekārta Kurzemē. Būs mūsdienīga, digitāla mamogrāfijas iekārta, ar augstāku izšķirtspēju.

Poliklīnikas būvniecība kopumā izmaksāja 2,1 miljonu latu, no Eiropas Savienības stuktūrfondiem izdevies piesaistīt 1,7 miljonus latu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Agnese Šepte, Aivars Lembergs, poliklīnika, Ventspils

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats