05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ministre: Ārstu akcija pirmssvētku laikā ir bezatbildīga
Ministre: Ārstu akcija pirmssvētku laikā ir bezatbildīga
Autors: Apollo.lv / 19. decembris 2012, 17:42
Veselības ministre Ingrīda Circene (V) uzskata, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas izsludinātā protesta akcija – nestrādāt trīs dienas – pirmssvētku laikā ir apdraudējums pacientu interesēm, portāls «Apollo» uzzināja Veselības ministrijā.


Ministre atgādina, ka vairākus mēnešus kopā ar abu ģimenes ārstu asociāciju pārstāvjiem un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem ir strādāts pie kvalitātes kritēriju sistēmas, diskutējot un nepārtraukti pilnveidojot to.

«No savas puses esam darījuši visu iespējamo, lai maksimāli ņemtu vērā ģimenes ārstu asociāciju priekšlikumus darba organizācijai primārajā veselības aprūpē, tajā pašā laikā saglabājot kvalitātes prasības. Vēl vairāk piekāpjoties, nespēsim nodrošināt pacientam veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību,» uzsver Circene.

«Domāju, ka izvēlētā protesta forma sabiedrības uzmanības pievēršanai ir bezatbildīga, it īpaši pirmssvētku laikā, jo pacientiem diemžēl nav dota izvēle šodien slimot vai neslimot.

Ministre pateicas ikvienam ārstam, kas godprātīgi pilda saviem pacientiem dotos solījumus viņus aprūpēt, neiesaistoties populistiskās akcijās.

Circene arī atgādina, ka 2014.gadu plānots pasludināt par Ģimenes veselības gadu, tādēļ līdz tam laikam kopīgi ar ģimenes ārstiem ir jāsagatavo Primārās veselības aprūpes stratēģija, vienlaikus meklējot tās īstenošanai nepieciešamo finansējumu.

Tikmēr Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja, ka Veselības ministrijai (VM) ir jāturpina dialogs ar ģimenes ārstiem, lai atrastu risinājumu strīdīgajos jautājumos, vēstī LETA.

«VM dialogs ar nozari ir jāturpina, un jāmeklē risinājums arī pašreiz neatrisinātajos jautājumos,» sacīja premjers. Dombrovskis pats ticies ar ģimenes ārstu pārstāvjiem, lai runātu par prasībām ģimenes ārstu darba kvalitātei un ārstu prakses telpām.

Premjers norādīja, ka attiecībā uz darba kvalitātes prasībām Veselības ministrija piekritusi pagarināt atsevišķus pārejas periodus un piekoriģēt atsevišķas prasības. Savukārt noteikumu sadaļa par darba telpām papildu vērtēšanai izņemta no valdības noteikumiem.

Pēc Dombrovska teiktā, atbalstu šādam kompromisam paudusi Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, slimnīcu biedrības, dažādas pacientu organizācijas, kā arī Latvijas Pensionāru federācija. Vienlaikus lauku ģimenes ārstu un pilsētas ģimenes ārstu viedoklis nav vienots.

«Šie grozījumi pamatā ir vērsti pacientu interesēs, lai nodrošinātu ģimenes ārstu lielāku ieinteresētību pacientu veselības apzināšanā, vakcinēšanā, jauniešu veselības pārbaudēs un virknē citu jautājumu,» teica valdības vadītājs, vērtējot neapmierinātību raisījušos grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā.

Valsts prezidents sacīja, ka, neskatoties uz ģimenes ārstu protesta akciju, medicīniskā palīdzība pacientiem tiks sniegta. Bērziņš uzsvēra, ka jautājuma risināšanā personīgi iesaistījies premjers, lai detalizēti pārrunātu domstarpības un rastu kompromisa iespējas.

«Tas ir process, kas ies uz priekšu, lai atrastu labāku risinājumu,» pārliecināta valsts pirmā persona.

Kā ziņots, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) oficiāli izsludinājusi akciju, aicinot visus Latvijas ģimenes ārstus no rītdienas doties trīs dienas ilgā «atpūtā» jeb trīs dienas neiet uz darbu.

Neskatoties uz ģimenes ārstu iebildumiem, valdība otrdien atbalstīja VM izstrādātos grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kuros noteiktas izmaiņas arī ģimenes ārstu darba organizācijā, tostarp jauni obligāti ģimenes ārstu darba kvalitātes kritēriji.

LĢĀA un veselības ministre Ingrīda Circene (V) nav spējuši vienoties par vairākām plānotajām izmaiņām. Ģimenes ārstu galvenais iebildums bija «kvalitātes naudas» sasaistīšana ar ģimenes ārstu pamatmaksājumu jeb kapitācijas naudu, kā arī kvalitātes kritēriju noteikšana par obligātiem.

Kā ziņots, laikā no 19.decembra līdz 21.decembrim, kad daļa Latvijas ģimenes ārstu, kuri būs nolēmuši piedalīties LĢĀA iniciētajā protesta akcijā, trīs dienas neapmeklējot darbu, praksēs dežurēs otrās māsas vai ārsta palīgi.

Ģimenes ārsta prakses turpinās būt atvērtas, māsa vai ārsta palīgs turpinās sniegt palīdzību savas kompetences ietvaros, tostarp informēs par iespējām saņemt veselības aprūpi citās ārstniecības iestādēs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ingrīda Circene, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats