02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Kultūras ministrija Nacionālās bibliotēkas būvniecības procesā ietaupījusi 8,9 miljonus latu
Kultūras ministrija Nacionālās bibliotēkas būvniecības procesā ietaupījusi 8,9 miljonus latu
Autors: NRA.lv / 27. novembris 2012, 11:43
Kultūras ministrija (KM) Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecības procesā no darbu sākuma līdz ēkas būvdarbu pabeigšanai uz izmaksu indeksācijas rēķina būs ietaupījusi aptuveni 8,9 miljonus latu.


Ietaupījuma summu valstij veido trīs galvenās pozīcijas: līdz šim veiktie indeksācijas norēķini (vairāk nekā 5,1 milj. Ls), indeksācijas parāda uzkrājums (2,6 milj. Ls), kā arī turpmākā indeksācijas prognoze līdz būvdarbu pilnībai pabeigšanai (1,2 milj. Ls), pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts ar Nacionālo būvkompāniju asociāciju (NBA). Šobrīd ir izpildīti 82% ēkas būvdarbu apjoma, raksta NRA.LV.

Visi indeksācijā ietaupītie līdzekļi - gan jau veiktie indeksācijas norēķini, gan vēl neapmaksātā daļa un turpmākā prognoze - ir ieplānoti citu LNB projekta vajadzību īstenošanai, kā, piemēram, mēbeļu un aprīkojuma iegādei.

Kultūras ministrija nav pieļāvusi līgumā noteikto indeksācijas nosacījumu izslēgšanu vai pārskatīšanu un to, ka indeksācijas summas netiks samaksātas.

Kultūras ministrijas no NBA ieturētie maksājumi ievērojami pārsniedz tās summas, kuras būvdarbu izpildītājs līdz šim vēl nav atskaitījis valstij, tāpēc attiecībā uz indeksācijas līdzekļu apjomu, kurus valsts līdz šim nav ieturējusi, nekādi riski netiek radīti.

Kultūras ministrijas prasījuma rezultātā projekta būvuzraugs - inženieris Hill International - būvdarbu līguma ietvaros ir pieņēmis lēmumu, ka nesamaksātās indeksācijas summas ieturamas no ikmēneša maksājumiem proporcionāli būvdarbu kopējai prognozētajai vērtībai, lai panāktu pilnīgu atmaksu līdz būvdarbu pabeigšanai. KM informē, ka ir uzsākta indeksācijas parāda atgūšana, un tiek plānots, ka indeksācijas norēķini tiks veikti līdz būvdarbu pabeigšanai.

Līdz ar to prognozējams, ka no NBA ieturētais un Kultūras ministrijas rīcībā esošais uzkrājums pēc projekta pabeigšanas nepieciešamajā apjomā varēs tikt izmantots kā garantijas saistību nodrošinājums un pēc garantijas termiņa beigām atmaksāts atpakaļ NBA. Tādējādi Kultūras ministrijai nebūs nepieciešams atvilkt indeksācijas summu no tās rīcībā esošā ieturējuma.

Kā papildus garantijas indeksācijas rezultātā valstij pienākošos līdzekļu iegūšanai ir NBA iesniegtā līguma izpildes nodrošinājuma bankas garantija 3 miljonu latu apmērā, kas dod tiesības ministrijai saņemt no bankas šādu summu līguma nepildīšanas gadījumā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālās bibliotēka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats