03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pētījums: Vidusskolēnu sagatavot skolas gaitām ir lētāk nekā pirmklasnieku
Pētījums: Vidusskolēnu sagatavot skolas gaitām ir lētāk nekā pirmklasnieku
Autors: NRA.lv / 8. augusts 2012, 17:57
"Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta pētijums liecina: izdevumi mācību gada uzsākšanai vecāko klašu skolēniem ir mazāki nekā skolēniem, kas mācās pamatskolā, tā savos zinātniski pētnieciskajos darbos, pētot sava novada ģimeņu budžetus, secinājuši paši skolēni.


Piedaloties Swedbank Privātpersonu finanšu institūta organizētajā konkursa "Jaunais finanšu eksperts", skolēni arī izpētījuši, ka lielākie izdevumi, gatavojoties skolas gaitām, parasti saistīti ar apģērba, kancelejas preču un mācību līdzekļu iegādi.

Mazāki izdevumi vecākajās klasēs saistīti ar to, ka jaunieši vairs neizaug no drēbēm tik ātri kā pamatskolā un arī vajadzība pēc specifisku mācību piederumu iegādes vecākajās klasēs samazinās, konstatējis Iecavas vidusskolas 11.klases skolēns Kārlis Ozoliņš.

Sagatavojot bērnu mācību gadam, izdevumi sākumskolas skolēna vajadzībām vidēji sasniedz 100 latus, pamatskolā tie vidēji ir 70-80 lati, bet vidusskolā ap 60 latiem - tā savā pētījumā secinājusi Valmieras Valsts ģimnāzijas 11.klases skolniece Aija Karlsone, aptaujājot vairāk nekā 50 novada ģimenes.

Šie dati sakrīt ar Swedbank Privātpersonu finanšu institūta iepriekš veikto pētījumu, kas atklāja, ka vecāku izdevumi saistībā ar bērnu skolas gaitu atsākšanu 1.septembrī var sasniegt pat 100 latus par katru skolēnu.

"Pirmais septembris ir liels notikums daudzās ģimenēs ne tikai emocionāli, bet arī finansiāli. Lai tas nenāktu kā pārsteigums, ieteicams jau savlaicīgi plānot ar skolu saistītos izdevumus un iepirkties pārdomāti, tādējādi izvairoties no pārlieku lieliem tēriņiem," norāda Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use-Cimmermane. "Tāpat ir vērts pārdomāt to, kādas pārmaiņas ģimenes ikdienas izdevumos nesīs bērna skolas gaitu atsākšana - cik naudas būs jāatvēl nokļūšanai uz skolu, pusdienām un citiem izdevumiem."


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Kārlis Ozoliņš, pirmklasnieki, Swedbank

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats