05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Lūdz Valsts kontroli revidēt Stradiņus
Lūdz Valsts kontroli revidēt Stradiņus
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 8. augusts 2012, 17:16
Pēc Veselības ministrijas lūguma valdība otrdien atlika informatīvā ziņojuma par desmit miljonu latu ieguldīšanu P. Stradiņa slimnīcas pamatkapitālā finanšu situācijas stabilizēšanai izskatīšanu.


«Mēs lūdzām, lai atliek ziņojuma izskatīšanu, jo nebijām paspējuši sagatavot atbildes uz visiem Finanšu ministrijas uzdotajiem jautājumiem,» Neatkarīgajai sacīja Veselības ministrijas (VM) speciāliste Egita Pole. Savukārt Finanšu ministrija (FM), pēc kuras iebildēm jautājuma izskatīšana atlikta jau pagājušās nedēļas valdības sēdē, lūgusi Valsts kontroli veikt Stradiņa slimnīcā revīziju.

Jautājuma izskatīšana atlikta jau otro reizi, taču tas, pēc VM teiktā, nenozīmē katastrofu. Ja arī valdība pieņems lēmumu par papildu naudas piešķiršanu slimnīcai, galīgais akcepts jebkurā gadījumā būs jādod Saeimai, pieņemot šāgada budžeta grozījumus. Līdz tam laikam ziņojums par Stradiņa slimnīcu valdībā būšot izskatīts. Tiesa, tas gan var ieilgt, ja Valsts kontrole uzsāk revīziju. Pēc Neatkarīgās lūguma, VM precizē informāciju, kam tieši ir plānots izlietot desmit miljonus latu, jo izskanējusi dažāda informācija – naudu plānots novirzīt parādu segšanai, slimnīcas attīstībai vai vēl kam citam. VM norāda, ka 6,1 miljonu latu patiešām plānots novirzīt kavēto maksājumu nosegšanai (parādu samaksai), savukārt 3,9 miljonus latu naudas plūsmas nodrošināšanai šajā gadā. Uz jautājumu, ko iegūs pacienti, ja slimnīcai piešķirs šos miljonus, VM speciālisti atbild: slimnīca turpinās strādāt, sniedzot valsts apmaksātos pakalpojumus, jo citādi pacienti varētu saņemt tikai maksas pakalpojumus, kas ierobežotu pieejamību veselības aprūpei.

Neatkarīgā rakstīja, ka pagājušajā nedēļā pēc Finanšu ministrijas iebildumiem ziņojuma izskatīšanu atlika, tā vēlējās zināt precīzu pamatojumu, kāpēc jāpiešķir šī, nevis cita summa.

FM vērsusies Valsts kontrolē, jo vēlas izprast situāciju ārstniecības iestādē un lūdz veikt revīziju par laika periodu no 2008. gada. Tāpat FM vēlas no slimnīcas un Veselības ministrijas saņemt argumentētu un detalizētu skaidrojumu, kāpēc slimnīcā izveidojusies tāda finanšu situācija un ko VM darījusi, lai problēmas atrisinātu. Neatkarīgā rakstīja, ka P. Stradiņa slimnīcas jaunā vadība, sniedzot informāciju par situāciju slimnīcā, informēja, ka, pārņemot slimnīcu, to saņēma kritiskā finansiālā stāvoklī ar ierobežotu maksātspēju. Iepriekš uz Neatkarīgās jautājumu, vai gadījumā, ja slimnīcai nepiešķir papildu naudu, tā var kļūt maksātnespējīga, slimnīcas vadība atbildēja, ka slimnīcai neesot maksātnespējas pazīmju. Taču parādu nasta neļauj sekmīgi darboties. Tieši kādi ir slimnīcas parādi, vadība neatklāj, iepriekš izskanējusi informācija, ka tie ir 17 miljoni latu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Egita Pole, revīzija, Valsts kontrole, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats