26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Daudzās augstskolās sarucis pieteikumu skaits studijām
Daudzās augstskolās sarucis pieteikumu skaits studijām
Autors: Līga Nestere / NRA.lv / 24. jūlijs 2012, 16:49
Karstākais reflektantu pieteikumu pieņemšanas laiks pamatstudijām augstskolās ir noslēdzies. Jau vairākus gadus nemainīgi vislielākā interese ir apgūt tiesību zinātnes, vadības zinības, ekonomiku, medicīnu, informācijas tehnoloģijas un komunikācijas zinātni.


Piemēram, Latvijas Universitātē (LU) šogad tika iesniegti 22 366 pieteikumi. Tiesa gan, katrs studētgribētājs, piesakoties studijām, varēja izvēlēties līdz 20 prioritātēm un katra no izvēlētajām prioritātēm tika skaitīta kā viens pieteikums (tas pats attiecas arī uz citām rakstā pieminētajām augstskolām, izņemot Rīgas Stradiņa universitāti, kas neiesaistījās vienotajā pieteikšanās sistēmā). Pērn pieteikumu skaits LU bija vairāk nekā 25 tūkstoši. LU uzņemšanas statistika liecina, ka, līdzīgi kā 2011. gadā, arī šogad visvairāk reflektanti vēlas studēt tiesību zinātnes, komunikācijas zinātni, vadības zinības, ekonomiku. Atšķirībā no pērnā gada, kad piekto vietu ieņēma Ārstniecības studiju programma, šogad populārāka ir Datorzinātnes.

Arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) apkopotā informācija liecina, ka kopumā reflektanti, pretendējot uz budžeta vietām, priekšroku devuši tām pašām studiju programmām, kurām pērn. Šogad vislielākais reflektantu pieteikumu skaits uz RTU piedāvāto pamatstudiju programmu budžeta vietām ir programmā Datorsistēmas. Bet vislielāko kāpumu piedzīvojusi programma Muitas un nodokļu administrēšana, kur uz budžeta vietām pagājušogad saņemti 558 pieteikumi jeb par 284 mazāk nekā šogad. Salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, palielināta interese jauniešiem bijusi arī par bakalaura studiju programmu Būvniecība – 637 pieteikumi šogad pret 564 pagājušogad. Kopumā no topošajiem studentiem saņemti 18 173 pieteikumi studijām RTU bakalaura un 1. līmeņa profesionālajās maksas un budžeta studiju programmās. 2011. gadā nedaudz vairāk – 18 438. Par vairākiem simtiem sarucis arī pieteikumu skaits reģionālajās augstskolās, taču ne visās, piemēram, studijām Vidzemes augstskolā (ViA) bakalaura un koledžas programmās kopā saņemti 1408 pieteikumi, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā pagājušā gada vasarā, kad interesenti pamatstudijām augstskolā iesniedza 750 pieteikumu. ViA pieprasītākās bakalaura studiju programmas nemainīgi vairākus gadus ir Tūrisma organizācija un vadība, Mediju studijas un žurnālistika, Komunikācija un sabiedriskās attiecības, Informācijas tehnoloģijas. Arī Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) šogad ir pieteicies rekordliels studētgribētāju skaits. Apkopojot informāciju par uzņemšanas rezultātiem uz budžeta vietām un RSU finansētajām studiju vietām, ir saņemti 4946 pieteikumi studijām (pērn 3197). Tradicionāli visvairāk RSU saņēmusi pieteikumus pamatstudiju programmā Medicīna – 732. Jau otro gadu pēc kārtas sasniegts jauns rekords studiju programmā Zobārstniecība, kurā konkurss uz vienu budžeta vietu ir 13,9 pieteikumi – šis ir lielākais konkurss pēdējo 20 gadu laikā, norāda RSU.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Augstskolas, Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats