03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Skolu portāla izveide - dārga un nelietderīga
Skolu portāla izveide - dārga un nelietderīga
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 24. jūlijs 2012, 16:17
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nolēmusi atteikties no portāla skolas.lv pašreizējā veidola pārāk lielo izmaksu un tehnisko problēmu dēļ. Izrādās – nauda iztērēta lieki, jo mērķi portāls nav sasniedzis.


Arī pedagogi atzīst, ka šo interneta vietni izmanto reti, jo tajā trūkst aktuālas informācijas un tas ne ar ko neatšķiras no citiem līdzīgiem portāliem, raksta NRA.lv.

IZM portāla skolas.lv izveidē 2008. gadā ieguldīja gandrīz 128 000 latu, bet otrajā kārtā tam tika paredzēts tērēt pat 3,2 miljonus latu. Pašlaik IZM pieļauj, ka tā, iespējams, bijusi nelietderīga resursu izmantošana, un meklē risinājumu, kā pārtraukt šo projektu un pārveidot portālu tā, lai tas turpinātu darboties un visu nevajadzētu pārvērst par neattiecināmām izmaksām, kas jāsedz no valsts budžeta.

Apliecinājums IZM šaubām par lietderīgumu ir tas, ka ne visi aptaujātie izglītības darbinieki pat šādu portālu zināja. Vienā no Rīgas ģimnāzijām dežūrskolotāja pat pārjautāja blakus esošajam kolēģim, vai tādu zinot. Arī viņš par to neko nebija dzirdējis. Vairāki aptaujātie apgalvoja, ka daudz biežāk ieskatoties Rīgas domes izveidotajā eskola.lv vai IZM mājaslapā. Tāpat daudzi regulāri izmantojot eklasi, to iecienījuši arī vecāki. (Šī interneta vietne gan pieejama tikai tām skolām, kas noslēgušas līgumu par tā pakalpojumu izmantošanu.) Katrā ziņā neviens neteicās izjūtam trūkumu, ja skolas.lv vispār slēgtu, jo to pašu varot uzzināt IZM mājaslapā, kur informācija esot ar vēl augstāku ticamības pakāpi.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Vilde uzsvēra, ka eskola.lv guvusi lielu popularitāti, ko apliecinot lasītāju uzskaite: portālam bijis miljons unikālo apmeklējumu. Lai noturētu sasniegto līmeni, informāciju atjaunojot katru dienu – pat brīvdienās, tāpat strādā, lai to lasīt būtu interesanti ne tikai rīdziniekiem un pedagogiem. I. Vilde atzina, ka skolas.lv atvērusi tikai divas reizes – pirmo, kad tas tikko atvērts, otro – lai paskatītos, kā tas ir mainījies. Negriboties jau kritizēt, bet īpaši saistošs tas neesot šķitis.

Par atraktivitātes un atšķirības trūkumu bilda arī Ventspils domes Izglītības pārvaldes vadītājs Aldis Slavinskis, uzsverot, ka, lai piesaistītu lasītājus, to vajadzētu padarīt dzīvāku: «Skolās ir gana problēmu, par kurām pedagogi labprāt diskutētu un uzklausītu kolēģu viedokli. Kāpēc to nedarīt šajā portālā?»

Kārsavas vidusskolas direktors Edgars Puksts domā, ka portāls būtu krietni populārāks, ja tas apvienotu visu līdzšinējo izglītības jautājumiem veltīto interneta vietņu informāciju. Arī Ainažu pamatskolas direktore Sanda Kuka tam piekrīt, norādot, ka viņa un viņas padotie izmantotu portālu daudz vairāk, ja tas būtu kā vienots izglītības jautājumiem veltīts portāls ar dažādām sadaļām. Skolas.lv vājā vietā esot arī tā, ka vecākiem paredzētajā sadaļā reti parādās kas saistošs vai pat brīžam tur vispār nav nekādas informācijas. Cesvaines novada direktors Didzis Baunis ir pārliecināts, ka skrejošā laikmetā informācija jāpasniedz koncentrēti un interesanti. Portāls nevar izdzīvot kā oficiālās informācijas paudējs un dokumentu krātuve.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aldis Slavinskis, Didzis Baunis, Edgars Puksts, eskola, Indra Vilde, Izglītības un zinātnes ministrija, Sanda Kuka, skolas.lv

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats