05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Stradiņu valdei prasa plānu izdevumu cirpšanai
Stradiņu valdei prasa plānu izdevumu cirpšanai
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 3. maijs 2012, 17:05
Veselības ministrija (VM) cer, ka P. Stradiņa slimnīcas jaunā vadība ar ekonomisti Rūtu Valteri priekšgalā piedāvās jaunu risinājumu Latvijā lielākās slimnīcas finanšu problēmām.


Jaunajai valdei, kurā bez R. Valteres iecelti arī divi mediķi – internists un kardiologs Guntis Bahs no Rīgas Austrumu slimnīcas un anestezioloģe reanimatoloģe Eva Strīķe no pašas P. Stradiņa slimnīcas, mēneša laikā jāiesniedz ministrijai plāns ar pasākumiem Stradiņa slimnīcas budžeta sabalansēšanai, raksta NRA.lv.

Brieda neapmierinātība

Stradiņa slimnīcas valdes nomaiņa aizēnojusi citas lielas slimnīcas – Rīgas Austrumu slimnīcas valdes apstiprināšanu, tiesa, tā notikusi atbilstoši iepriekšējām prognozēm – valdes priekšsēdētāja amatu saglabājis jau ilgstošais slimnīcas vadītājs Viesturs Boka.

Stradiņa slimnīcas līdzšinējās valdes priekšsēdētāja Modra Dzenīša un valdes locekļa pilnvaru termiņš beidzās šāgada aprīlī. M. Dzenītis, arī ekonomists pēc izglītības, valdes priekšsēdētāja amatu ieņēma pēc tam, kad konkursa kārtībā izraudzītais slimnīcas potenciālais vadītājs no tā atteicās. Tikai divas nedēļas pirms Stradiņa slimnīcas valdes darba izvērtējuma valdē iecēla R. Valteri, ko uzmeklējis VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš, piedāvājot šo amatu. Zināms, ka R. Valtere piedalījās konkursā uz Valsts kancelejas vadītāja vietu. Uzrunātas darbam slimnīcas valdē tikušas vairākas personas, kuru vārdus nepublisko.

Pēdējā mēneša notikumi veselības aprūpē (gan baumas par reformām slimnīcā, gan asās vārdu pārmaiņas starp slimnīcu un VM amatpersonām un ministri, piemēram, par sirds transplantācijas operācijām nepieciešamo naudu – joprojām ministrija apgalvo, ka nauda šīm operācijām ir, slimnīcā skaidro, ka nav un gandrīz vai jāvāc ziedojumi) liecināja, ka briest neapmierinātība un ka valdi nomainīs, izņemot, protams, jaunāko tās locekli R. Valteri.

Būs vairāk maksas pakalpojumu

Pēc VM sniegtās informācijas, R.Valterei ir otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība tiesību zinātnēs un ekonomikas maģistra grāds. Viņa strādājusi dažādās valsts iestādēs un uzņēmumos; pēdējās darbavietas bijušas a/s VRC Zasulauks (finanšu un juridiskā direktore), bet no 2010. līdz 2011. gadam bijusi Liepājas pārstāvniecības Rīgā vadītāja. Pēc apstiprināšanas jaunajā amatā R. Valtere sacījusi, ka pašlaik slimnīcā ir kritiska situācija finanšu jomā, kas gan slimnīcas darbību neapdraud, ziņo LETA. Viņa nevarējusi nosaukt konkrētus pasākumus, kas ļautu uzlabot šo finanšu situāciju, jo vēl tiek strādāts pie jauna plāna. «Situācija tiktu uzlabota, ja slimnīcai būtu vairāk ieņēmumu, bet izdevumu – mazāk,» sacīja R. Valtere. Tas nozīmē, ka strādās, lai palielinātu maksas pakalpojumu īpatsvaru slimnīcā, kas gan nenozīmē, ka kādi pakalpojumi kļūs dārgāki vai bezmaksas pakalpojumi kļūs par maksas pakalpojumiem.

Strādās trīs gadus

Stradiņa slimnīcas valdē tagad strādās arī veselības ministres Ingrīdas Circenes (Vienotība) ārštata padomnieks Guntis Bahs, kurš ir internists un kardiologs, strādājis Rīgas 1. slimnīcā par terapijas nodaļas vadītāju, kopš 2010. gada vada Rīgas Austrumu slimnīcas Iekšķīgo slimību klīniku. G. Bahs ir Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes prodekāns un domes loceklis.

Savukārt Eva Strīķe ir anestezioloģe reanimatoloģe un Stradiņa slimnīcā strādā no 1997. gada, no 2007. gada viņa ir sirds ķirurģijas anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas vadītāja. Plašāka sabiedrība E. Strīķi iepazina kā vienu no galvenajām personām komandā, kura Latvijā veica pirmo aknu transplantāciju. E. Strīķe ir augstu novērtēta savu kolēģu vidū, Neatkarīgajai stāstīja slimnīcā. Viņai pašai piedāvājums strādāt valdē nācis kā pārsteigums. Jaunā slimnīcas valde pilnvarota strādāt trīs gadus.

Valde mainīta daļēji

Arī Rīgas Austrumu slimnīcas valdi skārušas pārmaiņas, taču klusām un bez pārsteigumiem. VM norāda, ka, izvērtējot valdes darba rezultātus un ņemot vērā valdes locekļa Oskara Velmera nevēlēšanos turpināt darbu pēc pilnvaru termiņa beigām, valdes sastāvu nolemts mainīt daļēji – par valdes priekšsēdētājs apstiprināts Viesturs Boka, par valdes locekļiem – Anita Slokenberga un Imants Rezebergs. Jaunais valdes loceklis I. Rezebergs ieguvis ārsta grādu un papildus izglītojies krīzes menedžmentā un uzņēmuma vadībā; no 2005. līdz 2010. gadam bijis valdes loceklis un administratīvais direktors uzņēmumā Rīgas satiksme, bet kopš 2012. gada ir Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas valdes loceklis. Šī valde strādās līdz 2015. gada 1. maijam.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Rūta Valtere, Veselības ministrija, Viesturs Boka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats