02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Olšteina grupa uzsāk cīņu ar komercbankām
Olšteina grupa uzsāk cīņu ar komercbankām
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 3. aprīlis 2012, 12:13
Klāva Olšteina vadītā parlamenta neatkarīgo deputātu grupa iecerējusi fizisko personu maksātnespējas procesu padarīt lētāku. Apzinoties, ka viņu iecerei pretosies Latvijas Komercbanku asociācija, viņi cer uz koalīcijas deputātu atbalstu.


Saskaņā ar Olšteina grupas ieceri Latvijas maksātnespējas likumu vajadzētu padarīt līdzīgu Lielbritānijas ekvivalentam, kas finansiālās grūtībās nonākušiem iedzīvotājiem ļauj savas saistības pret kreditoriem nokārtot ātrāk un ar mazākām izmaksām.

Pārāk garš process

Piemēram, lai Latvijā uzsāktu maksātnespējas procesu, bankrotējušajai personai dažādu birokrātisku prasību dēļ ir jāiztērē apmēram tūkstoš latu. Klāvs Olšteins Neatkarīgajai pastāstīja, ka iecerēts šo procesu atvieglot un ļaut uzsākt maksātnespējas procesu, izpildot pēc iespējas mazāk prasību un tērējot pēc iespējas mazāk laika un naudas. Lielbritānijā maksātnespējas procesu, aizpildot vienu anketu, varot uzsākt vienas dienas laikā, bet pie mums tam nepieciešami pat vairāki mēneši.

Iecerēts panākt, ka tiek samazināts maksātnespējas procesa termiņš, kas pašlaik debitoriem, kuru parādsaistības pārsniedz 100 tūkstošus latu, var ievilkties līdz pat četriem gadiem pat tad, ja visi īpašumi ir izpārdoti un iegūtā nauda atdota kreditoriem. Iecerēts, ka tas varētu ilgt ne vairāk par vienu gadu. K. Olšteins uzskata, ka šādā veidā būtu panākts, ka finanšu problēmās nonākušie cilvēki ātrāk atgriezīsies uzņēmējdarbībā. Tas varētu apturēt iedzīvotāju izbraukšanu no valsts un tā uzlabot demogrāfisko situāciju valstī.

«Nevienam nav noslēpums, ka cilvēki izbrauc no valsts, lai strādātu ārzemēs un dzēstu savus parādus šeit,» saka politiķis.

Ģimenes maksātnespēja

Trešais ierosinājums skar ģimenes, kur abi laulātie draugi ir spiesti iesniegt maksātnespēju. Proti, ja viens no ģimenes locekļiem ir ņēmis kredītu, bet otrs par to sniedzis galvojumu un abi nonāk situācijā, kurā jāpiesaka maksātnespēja, vajadzētu atļaut ierosināt ģimenes maksātnespēju, nevis katram atsevišķi. Šādi uz pusi tiktu samazināti obligātie izdevumi. Latvijas Kredītņēmēju asociācijas konsultants Jānis Āboltiņš, kas bija pirmais, kas izmantoja iespēju pieteikt fiziskas personas maksātnespēju, uzskata, ka neatkarīgo deputātu ierosinājums ir atzinīgi vērtējams, jo atvieglos debitoru situāciju un veicinās ekonomiski aktīvo iedzīvotāju atgriešanos apritē.

J. Āboltiņš norādīja, ka Saskaņas centrs, Nacionālā apvienība un arī Olšteina grupa šo ieceri atbalstīšot un ar to pietiekot, lai to apstiprinātu Saeimā. Arī K. Olšteins pauda cerību, ka parlamenta deputāti izpratīs jautājuma svarīgumu un viņa vadītās grupas ierosinājumu atbalstīs.

Pārmet merkantilismu

Tomēr, neraugoties uz K. Olšteina un J. Āboltiņa optimismu, cīņa ar komercbankām būs nopietna. Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons, kas pašlaik ir asociācijas konsultants, neslēpa nepatiku pret šo neatkarīgo deputātu ierosmi. Viņš norādīja, ka ģimenes maksātnespējas process būs ārkārtīgi grūti ieviešams, jo mūsdienās, piemēram, daudzās ģimenēs ir noslēgti laulību līgumi, kas nosaka mantas šķirtību. Eksperts uzskata, ka šādā situācijā nav iespējams runāt par ģimenes maksātnespēju, jo līgumu ar banku ir slēgušas trīs patstāvīgas puses un tām jābūt arī atbildīgām. Neesot pieņemams arī maksātnespējas procesa termiņa saīsinājums, jo tas nesīšot zaudējumus kredītu devējiem, kas zaudēto mēģināšot atgūt no maksātspējīgajiem klientiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Brīvie Demokrāti, Jānis Āboltiņš, Klāvs Olšteins, komercbankas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats