26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » No 1. aprīļa tiek vēl vairāk atvērts elektroenerģijas tirgus
No 1. aprīļa tiek vēl vairāk atvērts elektroenerģijas tirgus
Autors: NRA.lv / 22. februāris 2012, 13:51
Ekonomikas ministrija atgādina, ka no šī gada 1. aprīļa tiek vēl vairāk atvērts elektroenerģijas tirgus, kad aptuveni 70 % no Latvijā patērētās elektroenerģijas tiks pirkta elektroenerģijas tirgū par vienošanās (t.i. neregulētu) cenu. Tas nozīmē, ka 1400 elektroenerģijas tirgū jau esošajiem lietotājiem (galvenokārt lieliem uzņēmumiem) pievienosies vēl aptuveni 4500 lietotāji - arī mazie un vidējie uzņēmumi, kuru pieslēguma spriegums pārsniedz 400 voltu (t.i. vidējais spriegums) un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva pārsniedz 100 ampēru.


Ekonomikas ministrija uzskata, ka elektroenerģijas tirgus paplašināšana pozitīvi ietekmēs arī Latvijas elektroenerģijas tirgus tālāku attīstību, piesaistot vairāk elektroenerģijas tirgotāju, tādejādi veicinot konkurenci starp tirgotājiem un nodrošinot elektroenerģijas pircējiem lielāku izvēles iespēju, raksta NRA.lv

Kā zināms, 2012.gada 1.aprīlī stājas spēkā 2011.gada 29.novembra Ministru kabineta noteikumi Nr.914 "Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi", kas nosaka kārtību, kādā lietotājiem piegādā elektroenerģiju un pārtrauc tās piegādi, elektroenerģijas tirgotāju, sistēmas operatoru un lietotāju tiesības un pienākumus elektroenerģijas piegādē un lietošanā, kā arī norēķinos par saņemtajiem pakalpojumiem, tirgotāju maiņas kārtību, elektroenerģijas piegādes kārtību saistītajiem lietotājiem, kā arī lietotāju tiesības saņemt universālo pakalpojumu elektroapgādē.

Līdz 2012.gada 1.aprīlim tiesības uz universālo pakalpojumu ir mājsaimniecībām un komersantiem, kuru gada apgrozījuma vai bilances kopsumma nepārsniedz 7 milj. Ls un kuru algoto darbinieku skaits ir mazāks par 50 darbiniekiem. Ar Ministru kabineta noteikumiem tika mainīti universāla pakalpojuma saņemšanas kritēriji, nosakot, ka no šī gada 1.aprīļa universālo pakalpojumu jeb elektroenerģiju par regulētu cenu varēs saņemt mājsaimniecības lietotāji un lietotāji, kuru visi pieslēgumi elektrosistēmai vienlaikus atbilst diviem kritērijiem: pieslēguma spriegums nepārsniedz 400 voltu (zemspriegums) un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva nepārsniedz 100 ampēru. Savukārt lietotājiem, kuru pieslēgums sistēmai pārsniegs noteikumos minētos kritērijus, elektroenerģija būs jāpērk, izvēloties kādu no elektroenerģijas tirgotājiem par vienošanās cenu.

Vienlaikus ministrija aicina visus lietotājus, kuriem no 2012.gada 1.aprīļa elektroenerģija ir jāiegādājas tirgū, līdz 10.martam noslēgt elektroenerģijas piegādes līgumu ar kādu no tirgotājiem, lai jau ar 1.aprīli saņemtu elektroenerģiju. Gadījumā, ja lietotājs līdz 10.martam nebūs izvēlējies tirgotāju, sadales sistēmas operators nevarēs mainīt piegādātāju lietotājam, jo saskaņā ar regulējumu, mainot tirgotāju, par to sistēmas operators jāinformē 21 dienu iepriekš. Ja lietotājam 1.aprīlī nebūs spēkā esoša piegādes līguma, elektroenerģijas piegādi veiks sistēmas operatora nozīmēts pēdējais garantētais piegādātājs, proti, jebkurš no tirgotājiem.

Nolūkā informēt par izmaiņām elektroenerģijas tirdzniecības nosacījumos Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija šī gada 24.februārī rīko informatīvu semināru "Elektroenerģijas lietotājs elektroenerģijas tirgū", kura ietvaros Ekonomikas ministrijas speciālisti informēs par normatīvo regulējumu, elektroenerģijas tirgus nosacījumiem, līgumu slēgšanu un citiem aktuālajiem jautājumiem. Tāpat seminārā piedalīsies AS "Sadales tīkls", lai sniegtu informāciju par sistēmas pakalpojuma līgumu slēgšanu. Savukārt elektroenerģijas tirgotāju pārstāvji iepazīstinās ar piedāvājumu jaunajiem tirgus dalībniekiem. Papildu informāciju par semināru pieejama SPRK mājas lapā internetā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ekonomikas ministrija, elektroenerģijas tirgus

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats