02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Iebilst pret vienādu zāļu cenu noteikšanu
Iebilst pret vienādu zāļu cenu noteikšanu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 16. janvāris 2012, 18:14
Aptieku attīstības biedrība (AAB) asi iebilst pret Veselības ministrijas izstrādāto un valdības rīcības plāna projektā iekļauto punktu, kas paredz izveidot jaunu zāļu cenu veidošanas mehānismu, lai mazinātu ražotāju atkarību no izplatīšanas ķēdēm un nodrošinātu vienādas zāļu cenas visā Latvijas teritorijā.


AAB valdes priekšsēdētāja un aptieku tīkla Eiroaptiekas valdes locekle Inga Zemdega-Grāpe norāda, ka tas nozīmētu noteikt ne tikai maksimālo medikamentu cenu, bet arī zemāko. AAB uzskata, ka tādā gadījumā valsts noteiktu līmeni, par kuru medikaments nedrīkstētu būt zemāks, un iedzīvotājiem tas nozīmētu dārgākas zāles.

Pērnā gada novembrī Veselības ministrija, pieaicinot nevalstisko organizāciju pārstāvjus, rīkoja apspriešanu par valdības deklarāciju un no tā izrietošo rīcības plānu, taču tagad, kā apgalvo AAB vadītāja, nevienu neinformējot, iekļāvusi punktu, kurš netika apspriests un kura mērķis ir aizsargāt zāļu ražotājus, fiksējot ne tikai medikamentu maksimālo, bet arī minimālo cenu. Valdības rīcības plāna projektā nav teikts, ka tiks noteikta minimālā cena, taču no teksta «mērķis: izveidot jaunu zāļu cenu veidošanas mehānismu, lai mazinātu ražotāju atkarību no izplatīšanas ķēdēm un nodrošinātu vienādas zāļu cenas visā Latvijas teritorijā» izrietot, ka vienādas zāļu cenas Latvijā var nodrošināt tikai, ja nosaka arī to zemāko robežu, jo maksimālā medikamentu cena jau pašlaik tiek noteikta un to nedrīkst pārkāpt.

«Tas ir pretrunā ar valdības virsmērķi, jo tiek iznīcināta jebkāda iespēja konkurēt ar cenu, komersantiem samazināt uzcenojumu un meklēt efektīvākos risinājumus,» norāda I. Zemdega-Grāpe. «Ja ministrijas patiesā vēlme būtu samazināt zāļu cenas, tad, tā vietā, lai aizsargātu ražotājus vai kādas citas uzņēmēju interešu grupas, vajadzētu samazināt viena dalībnieka būtisku tirgus varu, attīstīt pārskatāmu konkurenci aptieku, vairumtirgotāju un ražotāju vidū.»

Viņa arī norāda – valdības deklarācijā minēts, ka «mazināsim farmācijas industrijas un lieltirgotavu ietekmi uz medikamentu apriti, dodot iespēju pacientiem izvēlēties lētākos medikamentus», bet valdības rīcības plānā jau ir cits formulējums: «Lai mazinātu ražotāju atkarību no izplatīšanas ķēdēm un nodrošinātu vienādas zāļu cenas.» «Mēs nonāksim pie sistēmas, ka visiem būs vienādas, bet augstākas cenas, nekā tās varētu būt konkurences apstākļos. Pašlaik Latvijā ir vairāk nekā 100 dažādu medikamentu, kas tiek pārdoti par ļoti būtiski zemāku cenu, nekā ir valsts noteiktā maksimālā cena. Šī ir uzņēmēju labprātīgi samazināta cena, kura ir radusies, tikai un vienīgi pateicoties konkurencei,» saka I. Zemdega-Grāpe. Uz jautājumu, vai šāda iniciatīva nenozīmē atbalstu mazajām aptiekām, kuras atšķirībā no aptieku tīkliem nevar konkurēt ar cenu, AAB vadītāja norāda, ka lauku aptiekām jau ir atvieglojumi, piemēram, tām maksā 50 santīmu par katru kompensējamo zāļu recepti. AAB nosūtījusi protestu Veselības ministrijai, bet pagaidām nav saņēmusi skaidrojumu, kas domāts ar šādu rīcības plāna tekstu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aptieku attīstības biedrība, Inga Zemdega-Grāpe, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats