28. aprīlis,
Vārda dienas: Gundega, Terēze
Sākuma lapa » Intervijas » Elksniņš: Nav prāta darbs tagad grozīt Satversmi
Elksniņš: Nav prāta darbs tagad grozīt Satversmi
Autors: Māris Krautmanis / NRA.lv / 22. oktobris 2013, 15:37
Fragments no šodien "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" publicētās intervijas ar Saeimas deputātu Andreju Elksniņu (Saskaņas centrs).


– Vajag preambulu vai nevajag?

– Preambula Satversmei jau ir. Tajā ietvertas vērtības, kas bija deklarētas Latvijas Tautas padomes politiskajā platformā: «Latvijas tauta savā brīvi vēlētā Satversmes sapulcē ir nolēmusi sev šādu Satversmi.» Taču dažs labs vienā jaukā dienā pasludina, ka preambula nav preambula, ka tas, kas tur ierakstīts, nekas nav, un nācis ar ideju, ka tagad jāraksta kaut kas jauns.

Konstitucionālo tiesību eksperti visā Eiropā strīdas par konstitūciju preambulu juridiski saistošo raksturu. Vieni uzskata, ka preambulai ir tikai deklaratīvs raksturs, otri uzskata, ka tai ir juridiski saistošs raksturs. Piemēram, Francijas konstitūcijā, lai preambulai piešķirtu juridisku spēku, tajā tika iekļauts konstitūcijas pirmais pants. Savukārt Lietuvas valsts konstitucionālā tiesa pat ikdienā, rakstot spriedumus, pielieto savas valsts konstitūcijas preambulu – viņiem tā ir plaša, lai pamatotu pieņemtos nolēmumus.

Nav pasaulē vienota viennozīmīga viedokļa par preambulām. Mums ir preambula, kas tika pieņemta 1922. gadā, pie tās strādāja Satversmes tēvi. Uzskatu, ka tagad pēc 90 gadiem nav nekāda pamata kaut ko grozīt ar atpakaļejošu datumu. Tas nav prāta darbs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andrejs Elksniņš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats