26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Intervijas » Darbs tulkošanas birojā saista ar radošo atmosfēru
Darbs tulkošanas birojā saista ar radošo atmosfēru
Autors: bizness.lv / 2. jūlijs 2008, 9:23
Tulkošana ir radošs un aizraujošs process, kurā ar dažādām metodēm tiek panākts vēlamais rezultāts un kurā ir jāiegulda ne vien zināšanas, bet arī dzīves pieredze, sarunā atzīst „Skrivanek Latvia” direktore Aiga Veckalne. Tulkojumu birojs „Skrivanek Latvia” ir viens no lielākajiem valodu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā, tāpēc par biroja darbību jautājām uzņēmuma vadītājai. 


- Kādi ir interesantākie darbi, ko nākas tulkot? Kādi ir  sarežģītākie darbi, ko     tulkojat?

- Tulkojumi mēdz būt ļoti dažādi. Ir specifiski nozaru dokumenti, radoši reklāmas teksti un ir tādi, kas ir raksturīgi visiem uzņēmumiem, neatkarīgi no nozares, piemēram, finanšu un juridiskie dokumenti. Izaicinājums mākslinieciskā un valodas izjūtas ziņā ir reklāmas tekstu vai reklāmas saukļu tulkošana. Parasti teksts ir ļoti īss, taču nereti tas var aizņemt dienas, lai to pārtulkotu un pielāgotu latviešu valodai. Dažreiz to pat var saukt par pielāgošanu un teksta māksliniecisku apstrādi, lai vēstījums saglabātu domu, kas ir pausta oriģinālvalodā. Tā kā droši varu apgalvot, ka darbs tulkojumu birojā ir aizraujošs, jo katru dienu tulkotāju sagaida kādi jauni izaicinājumi.

- Kurā valodā tulkojumi ir visretāk?

- Uz šo jautājumu ir ļoti grūti atbildēt, jo darbu plūsma ir diezgan neparedzama un tā dēvētās retas valodas esam tulkojuši diezgan bieži. Iespējams, ka viseksotiskākie varētu būt tulkojumu no dažādām Āfrikas cilšu valodām.

- Kas, Jūsuprāt, liecina par tulkotāja profesionalitāti? Vai tās ir labas svešvalodas zināšanas,, valodas pilnveidošana?

- Ir maldīgs uzskats, ka ar svešvalodas zināšanām pietiek, lai būtu labs tulkotājs. Taču ļoti bieži ar to vien ir par maz: ir jābūt izkoptai dzimtās valodas kultūrai, zinātkārei un vēlmei apgūt jaunas jomas un tehnoloģijas un ļoti intuitīvai valodas izjūtai, lai katram tulkojumam un situācijai izvēlētos piemērotāko valodas stilu. Vislabāko rezultātu tulkojumam iegūsim, apvienojot četras lietas: dzimto valodu, akadēmiski iegūtas zināšanas, labas svešvalodas zināšanas un valodas izjūtu.

- Pastāstiet par "Skrivanek Latvia"! Cik liels ir tulkošanas birojs un kad tas tika dibināts?

- „Skrivanek Latvia” ir starptautiskā uzņēmuma „Skrivanek Grupa” daļa, kam ir 51 filiāle 13 pasaules valstīs. „Skrivanek Grupa” ir dibināta 1994. gadā Prāgā, bet Baltijas reģiona pirmā filiāle Rīgā – „Skrivanek Latvia” – tika izveidota pirms pieciem gadiem. Tulkojumu birojs „Skrivanek Latvia” ir viens no lielākajiem valodu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā – piedāvājam tulkojumus 110 valodā, nodrošinām valodu mācību pakalpojumus privātpersonām un uzņēmumiem, organizējām svešvalodas bērnu vasaras nometnes, kā arī piedāvājam gidu pakalpojumus Latvijā un ārvalstīs.

- Kā vērtējat konkurenci tulkošanas biroju vidū? Vai „Skrivanek” kā starptautisks birojs ieņem īpašu vietu tulkošanas biroju vidū?

- Konkurence tulkošanas jomā ir ļoti sīva gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā, gan arī visā pasaulē. Diemžēl Latvijā vēl nav veikts tulkošanas tirgus daļu pētījums, bet, ja runājam par „Skrivanek Grupas" vietu pasaulē, jāatzīst, ka šā gada maijā pētījumu uzņēmums „Common Sense Advisory” „Skrivanek Grupu” ar 35,40 miljonu gada ienākumiem ir ierindojis starp 25 pasaules lielākajām un pelnošākajām tulkošanas kompānijām.

- Kāds ir „Skrivanek Latvia” darbības pamatprincips?

- Galvenais „Skrivanek Latvia” darbības pamatprincips ir augsta darba kvalitāte, kurai pavisam noteikti ir izšķiroša nozīme tulkošanas jomā. Darba process tulkojumu birojā ir virzīts tā, lai klients saņemtu pakalpojumu, kas pilnībā atbilst visām viņa prasībām un cerībām. Mēs strādājam, lai sniegtu klientiem augstāko tulkojumu kvalitāti!




Diskusija par rakstu (2)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats