26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Redakcijas viedoklis » Sabrukums, kas tiek saukts par optimizāciju?
Sabrukums, kas tiek saukts par optimizāciju?
20. decembris 2019, 11:55
Neapšaubāmi, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis var paust savu viedokli (skat. nra.lv) par katra, tajā skaitā žurnālista, publiskām izpausmēm. Mani, ja esmu pieļāvis kādas aplamības, šajā ziņā saudzēt nevajag. Vien gribētos, lai pretī maniem pieņēmumiem ir konkrēta, profesionāli pamatota argumentācija.

Pēc manas sasaistē ar kinorežisori Ritu Broks veidotās publikācijas (NRA, 6.12.2019.) un Paeglīša kunga teksta es saņēmu vairāk nekā pārdesmit cilvēku (ārstu, medmāsu un pacientu) atsauces, viedokļus par situāciju onkoloģijas jomā. Šajā tekstā es citēšu vien dažas viņu domas un viedokļus. Uzsveru - viedokļus! Tātad ikviens var tos, vēlams profesionāli, apstrīdēt un kategoriski noliegt.

«Jau šogad - 2019. gada nogalē - Latvijas Onkoloģijas centrs tiks likvidēts!

Imants Paeglītis (ne mediķis, ne saimnieks), tikai ierēdņu armijas vadonis un piecu mehāniski apvienoto slimnīcu (tajā skaitā Latvijas Onkoloģijas centra) priekšnieks, ignorē ārstu un medmāsu lūgumus nelikvidēt komandu un neatņemt Latvijas Onkoloģijas centra māju!

Taču Imants Paeglītis nolēmis jau šogad likvidēt komandu un pārnest uz Gaiļezera slimnīcu Uroloģijas, Ginekoloģijas un Lora nodaļas! Šis gājiens krasi samazinās pacientu iespējas izdzīvot! Jo blakus vairs nebūs onkologu komandas un reanimācijas.

Te rodas jautājums - kādas intereses reprezentē SIA A-slimnīca un tās vadītājs Imants Paeglītis? Onkoloģijas pacientu? Onkoloģijas centra komandas? Latvijas tautas intereses? Protams - nē!

Tas, ko SIA A-slimnīca vadītājs Imants Paeglītis dara, ir kaitniecība valsts un tautas interesēm, ļaunprātīga dienesta stāvokļa izmantošana, kura var maksāt tūkstošiem cilvēku dzīvības.»

«Labdien! Es strādāju Onkocentrā vairāk nekā desmit gadu. Tagad Gaiļos. Bardaks liels. Ir aktīvisti, kuri pūlas dabūt naudu, taču problēma jau nav tikai naudā. Rodas sajūta, ka speciāli tiek radīts haoss, lai normālie mediķi no šejienes aizvāktos. Starp citu, tas pats, kas notiek ar Onkocentru, notiek arī ar tuberkulozes slimnīcu Sauriešos. Bet par to neviens nez kāpēc neraksta. Secinājums - tas, ko veica trīs slimnīcas, tagad veiks viena. Tas ir sabrukums, kas tiek saukts par optimizāciju. Taču arī Gaiļezers nav no gumijas un tā resursi nav bezgalīgi. Kad un kā tas tiks galā ar slimnieku papildu plūsmu, nav zināms.»

«Vārdu sakot, bardaks un haoss ir tāds, ka grūti iedomāties. Ko ar to iesākt - nezinu. Izskatās, ka tas ir politisks, iedzīvotāju skaita samazināšanai domāts pasūtījums.

Bet Gaiļezers ar saviem plāniem galā netiek, slimniekus nav, kur likt, tos liek teju vai gaiteņos... Personālam oficiāli paziņots - strādājiet ātrāk! Kur nu vēl ātrāk, ja dažkārt medmāsas pat operāciju laikā nespēj aiziet uz tualeti. Cilvēki sūdzas, ka sēž pieņemamajā telpā ap sešām stundām. Ja godīgi - es nezinu. Te viss sapuvis tiktāl, ka nezini, no kura gala ķerties klāt. (..) Naudu maksāt negrib, personāla trūkst, tādēļ slēdz nodaļas un pienākumus pārkrauj uz atlikušajiem. Tā ir valsts līmeņa mafija - kā ar to cīnīties?»

Taču pats Paeglīša kungs vēlējās vērst Neatkarīgās «uzmanību uz klaju dezinformāciju un melu tālāku tiražēšanu». Viņš rakstīja - «jebkurš racionāli un konstruktīvi domājošs cilvēks saprot, ka mūsdienās nav iespējama tāda visaptveroša vara pār slimnīcas personālu un globālajiem sociālajiem tīkliem, kas slimnīcas valdei tiek piedēvēta. (..)

Šobrīd Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā vienlaikus tiek īstenoti/norisinās vairāk nekā 24 infrastruktūras uzlabošanas un pārbūves projekti. (..)

Vidējā darba samaksa ārstiem (salīdzinot ar 2017. gadu) ir augusi par 153% un ir 1802 eiro, māsām - par 151% un ir 1207 eiro! Ķirurgiem, kas veic sarežģītas onkoloģiskās operācijas, ir piemaksas par onkoloģisko pacientu operēšanu. Latvijas Onkoloģijas centra ķirurgu mēneša atalgojums ar piemaksām ir no 2500 eiro līdz pat 6500 eiro. Jo apzināmies - viņu ieguldījums pacientu dzīvības glābšanā ir ļoti būtisks. Varu apgalvot, ka neviens ārsts un neviena medmāsa mūsu slimnīcā nesaņem tik mazu atalgojumu kā paziņo «mediķu pamatalga mēnesī svārstās no 330 līdz 700 eiro». Pirms paust kaut kur saklausītas «ziņas par «patieso» atalgojumu» publiski - ieteiktu nepaslinkot un noskaidrot, ka ārsta alga Latvijā nevar būt zemāka par 1079 eiro!».

Beidzot tomēr - «Latvijas Onkoloģijas centrā ir augstas raudzes operāciju medmāsas - bet viņu ir palicis ļoti, ļoti maz! Par tādām māsām kļūst, ilgi strādājot, ar lielu ikdienas praktisko darbu... Bet - viņu drīz nebūs! Taču neuztraucieties - viņu vietā atbrauks no Indijas, Vjetnamas, Āfrikas, Irākas, Afganistānas - esiet veseli! Jo ārzemēs cilvēkus no Latvijas Onkoloģijas centra ņem pat bez valodas zināšanām. Mēs piegādājam speciālistus ārzemju klīnikām».

Viktors Avotiņš / nra.lv 




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats