05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Dienas tēma » Paiders: Rīga kā radošais inkubators
Paiders: Rīga kā radošais inkubators
Autors: Juris Paiders / NRA.lv / 30. novembris 2012, 13:05
27. novembra rītā Ministru prezidenta Valda Dombrovska ārštata padomniece nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas jautājumos Sarmīte Ēlerte teica savu pirmo uzrunu vēlētājiem, jau būdama Vienotības Rīgas mēra amata oficiālās kandidātes statusā.


Uzrunājot Latvijas Radio rīta programmas klausītājus, Sarmīte Ēlerte aicināja visus ielūkoties kartē, lai saprastu, ka Latvija atrodas starp ziemeļvalstīm. Tas uzliekot lielus pienākumus. Sarmīte Ēlerte uzskaitīja visus punktus, kas no tā izriet, bet īpaši uzsvēra, ka mēs esam «radošais inkubators».

Tālāk radio uzrunā sekoja svinīga deklarācija – atgriezt Rīgu Latvijai. Pēc šā svinīgā solījuma sekoja stāstījums par pirmajiem darba uzdevumiem, kas tad ir jādara, lai Rīgu atgrieztu Latvijā, – ir jāattīsta sadarbība ar Stokholmu un Kopenhāgenu. Turklāt ikvienam, kas vērsīsies Rīgas domē, būs jāsniedz atbilde ... angļu valodā.... Es pieļauju, ka tad, kad mēra kandidāte paziņoja, ka Rīgai nav savas identitātes, viņas acīs saskrēja asaras. Kamēr ēterā skanēja Sarmītes Ēlertes radiosaukļi, es ar auto šķērsoju Rīgas centru. Jutos kā Stokholmā – tie paši starptautiskie brendi, savukārt zviedru banku Swedbank un SEB logo koncentrācija uz vienu hektāru Rīgas centrā, manuprāt, ir augstāka nekā jebkurā Skandināvijas pilsētā. Mani tikai mulsināja Kopenhāgenas piesaukšana Sarmītes Ēlertes radiouzrunā, bet tad es aptvēru – šomēnes ar skaļu un provokatīvu reklāmas kampaņu Rīgas identitātē sāk ielauzties Danske bank! Būs! Būs mums Kopenhāgenas identitāte!

Politisko runu neveikli pārtrauca radio žurnālists, cenšoties iegūt konkrētu atbildi uz jautājumu: vai Vienotībai uzvarot Rīgas vēlēšanās, tiks atcelti braukšanas atvieglojumi Rīgas pensionāriem? Konkrēta atbilde tā arī netika sniegta. Kaut kad decembrī notiks Vienotības konference. Tā visu izlems. Sarmīte Ēlerte kā zaldāts izvilks ieroci un nospiedīs gaili, kad vajadzēs izpildīt Vienotības politbirojā pieņemtos lēmums.

Vienotībai ir grūts uzdevums.Vienotības līderi un tostarp arī tikko izvirzītā Sarmīte Ēlerte pieder pie Latvijas neoliberālā klana. Neoliberālā klana spožākās zvaigznes ir Ilze Viņķele, Ilmārs Rimšēvičs, Roberts Ķīlis un vēl liela grupa ekonomikas ultralabējā virziena piekritēju. Lielā mērā tieši neoliberālais klans dzen valsti uz eirozonu, veidoja privatizācijas arhitektūru un ir tieši atbildīgs par to ekonomikas un sociālo stāvokli, kādā tagad esam mēs visi.

Galvenais neoliberālā klana pārmetums Nilam Ušakovam ir Rīgas finanšu resursu izdāļāšana pensionāriem. Visi resursi, kas ir iztērēti, lai nodrošinātu atvieglojumus vai bezmaksas braukšanu Rīgas sabiedriskajā transportā, bija jāuzkrāj un pēc tam jāiztērē kādam liela mēroga projektam, lai Latvijas būvnieki un projektu bīdītāji varētu iegūt virspeļņu, iesniedzot uzpūstu tāmi kā Dienvidu tiltam.

Ir tikai viena problēma: cik daudz pensionāru atbalstītu Ēlerti, ja tā svinīgi pateiktu – pensionāri, balsojiet par mani, un pēc ievēlēšanas es visas jūsu nekaunīgi iegūtās privilēģijas, tostarp arī atvieglojumus Rīgas sabiedriskajā transportā, atcelšu.

Laikam jau dikti maz, tāpēc tiek bīdīti teksti par Rīgas identitāti, solīts nepieļaut Jauno vilni Daugavas krastmalā ik pārdienas utt.

Šī ir Latvijas neoliberālā klana problēma. Atklāti pasakot patiesību par neoliberāļu plāniem, nav iespējams iegūt varu demokrātiskā veidā. Tāpēc atliek vien izspēlēt nacionālo kārti. Latvijas neoliberālais klans pašlaik īsteno cinisku antilatviskuma politiku, paredzot pārangliskot Latviju. Neoliberāļu klana piešķirtās Spīdolas balvas saņēmējs Roberts Ķīlis iesniedza valdībā projektu samazināt latviešu valodas apmācību pirmajā un otrajā klasē, lai ieviestu pastiprinātu angļu valodas apmācību. Savukārt Ēlerte savā pirmajā politiskajā runā pēc nominēšanas par mēra kandidāti apsolīja Rīgas domē ieviest angļu valodu.

Savukārt apstulbinātie vēlētāji tiek aicināti balsot par neoliberāliem anglikāņiem, uzsverot, ka citādi jums draud palikšana Ušakova Rīgā, bet Ušakovs taču referendumā parakstījās par savu valodu. Vēlētāji var iezāģēt Ušakovam, nobalsojot par tiem, kas atņems visas privilēģijas un tiesības un veidos Rīgas identitāti, kurā latviešu valodu aizvietos ar angļu mēli.

Ja latviskās partijas neizveidos sarakstu ar normāliem cilvēkiem priekšgalā, tad latviešu vēlētājiem, kas negrib atbalstīt Ušakovu un neoliberālos anglofilus, Rīgas vēlēšanās vispār nebūs par ko balsot!


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Juris Paiders

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats