26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Veselība, medicīna » Par e-veselību strīdēsies
Par e-veselību strīdēsies
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 2. marts 2017, 10:29
Veselības ministrija vēl nevar atbildēt uz jautājumu, kas un no kāda naudasmaka atmaksās Eiropas Savienībai pusmiljonu eiro, kuri neatbilstoši izlietoti e-veselības sistēmas izveidē. Pat vēl vairāk – ministrija pieļauj iespēju apstrīdēt Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) lēmumu, jo uzskata, ka tā nav ņēmusi vērā atsevišķus faktus.


Neatkarīgā rakstīja, ka CFLA ir pieņēmusi lēmumu par e-veselības projektos veikto izdevumu attiecināšanu un, ņemot vērā trūkstošos pakalpojumus, par neatbilstoši veiktiem atzinusi izdevumus vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā, kas ir jāatmaksā Eiropas Komisijai, kas ir galvenais finanšu avots e-veselības ieviešanā. CFLA par neatbilstoši veiktiem atzinusi izdevumus divos no četriem e-veselības projektiem - vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas datņu izveides modulī un Iespējā reģistrēties pie ģimenes ārsta, kā arī par trim e-pakalpojumiem - Saņemt e-konsultāciju no ģimenes ārsta, Reģistrēties pie ģimenes ārsta, Pieteikt Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK). Turklāt CFLA secina, ka vairākas funkcionalitātes ir izstrādātas nepilnīgi.

Uzreiz pēc CFLA paziņojuma noreaģēja Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests, norādot, ka e-veselības sistēmas funkcionalitātes jeb pakalpojumi ir izstrādāti atbilstoši projekta tehniskās specifikācijas prasībām un ir pieejami lietotājiem. Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders stāsta, ka e-veselības sistēma ir funkcionējoša un nodrošina iecerēto funkcionālo darbību, jo jau pašlaik sistēmā tiek izrakstītas e-receptes, e-darbnespējas lapas, iespējams ievadīt pacientu medicīnisko informāciju, izrakstīt e-nosūtījumus un sagatavot rezultātus, ievadīt vakcinācijas informāciju un vēl visu ko citu. Kopš februāra iedzīvotājiem ir pieejami 13 veselības nozares e-pakalpojumi, kurus var izmantot, gan pieslēdzoties e-veselības portālam, gan valsts pārvaldes pakalpojumu portālam www.latvija.lv.

No ministrijas skaidrojuma izriet, ka CFLA nav zinājusi vai kādu citu iemeslu dēļ nav ņēmusi vērā to, ko zina Veselības ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas veica e-veselības auditu, ko par pamatu izdevumu atbilstības vērtēšanā izmantoja CFLA. Tieši šos trīs minētos pakalpojumus, kurus CFLA atzīmē kā neatbilstoši veiktus, Veselības ministrija uzrāda kā lietotājiem pieejamus no šīs otrdienas, tātad dienas, kad par rezultātu ziņoja CFLA…

«Pieņemot lēmumu par e-veselības projektos veikto izdevumu attiecināšanu, CFLA nav ņēmusi vērā šo pakalpojumu pieejamības termiņu, kuru Nacionālais veselības dienests saskaņoja,» uzsver O. Šneiders. Līdz ar to par neatbilstoši veiktiem izdevumiem atzīti arī pakalpojumi, kas jau bija pabeigti un pieejami e-veselības sistēmas reālajā vidē.

Veselības ministrija sniedz datus, ka līgumu par e-veselības sistēmas lietošanu līdz šim ir noslēguši jau vairāk nekā 1000 veselības nozares profesionāļu. E-veselībā izrakstītas vairāk nekā 12 500 e-darbnespējas lapu un e-recepšu. Kopumā sistēmā notikušas vairāk nekā 215 00 autorizēšanās.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats