26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Ražošana, enerģētika » Septembrī rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 1,2%
Septembrī rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 1,2%
Autors: CSP dati / 5. novembris 2018, 13:15
2018. gada septembrī, salīdzinot ar 2017. gada septembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. To ietekmēja ražošanas apjoma kritums elektroenerģijas un gāzes apgādē par 12,6%, samazinoties hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjomam. Savukārt produkcijas apjoma pieaugums bija apstrādes rūpniecībā – par 2% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 2,7%.


Salīdzinot ar pagājušā gada septembri, ražošanas apjoms pieauga elektrisko iekārtu ražošanā – par 35,6%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 8,6% un pēc īpatsvara lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 6,1%. Produkcijas izlaides pieaugumu uzrādīja arī tekstilizstrādājumu ražošana un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana – attiecīgi par 4,7% un 4,5%.

Ražošanas apjoms samazinājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 17,2%, dzērienu ražošanā – par 5,1%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 4,9%, apģērbu ražošanā – par 1,9%. Pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – saražotās produkcijas apjoms samazinājās par 1,7%.

2018. gada septembrī, salīdzinot ar 2018. gada augustu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 3,3%, tai skaitā kritums apstrādes rūpniecībā par 1,5% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 4,5%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija kāpums par 1,6%.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums

2018. gada septembrī, salīdzinot ar 2017. gada septembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 8,7%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 8,5% un eksportā – par 8,8% (tai skaitā eirozonā – par 12,7% un ārpus eirozonas – par 5,9%).

2018. gada septembrī, salīdzinot ar 2018. gada augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 1,4%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 0,7% un eksportā – par 1,8% (kritums eirozonā – par 3,1%, bet pieaugums ārpus eirozonas – par 0,4%).

Foto: F64 





Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats