19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Māja, mēbeles, interjers » Nodokli vienīgajam mājoklim nākamgad neatcels
Nodokli vienīgajam mājoklim nākamgad neatcels
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 12. oktobris 2016, 10:45
Politiķu solījumi par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vai vismaz samazināšanu vienīgajam īpašumam joprojām ir tikai skaļas frāzes.


Ignorējot Saeimas lēmumu, valdība nav izstrādājusi un iesniegusi Saeimā izskatīšanai informatīvo ziņojumu par iespējām nepiemērot NĪN vienīgajam īpašumam vai arī piemērot vienoto samazināto procentu likmi no nekustamā īpašuma vērtības.

Pavasarī rekordīsā laikā - 29 dienās - vietnē manabalss.lv savākti vairāk nekā 10 000 parakstu iniciatīvai atcelt nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam. Pirms Līgo svētkiem to vērtēja Saeimas deputāti, kuri uzdeva valdībai līdz 1. oktobrim Saeimā iesniegt informatīvu ziņojumu par iespējām izdarīt grozījumus normatīvajos aktos, lai īstenotu principus, kas ļautu nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam īpašumam nepiemērot vai arī piemērot vienoto samazināto procentu likmi no nekustamā īpašuma vērtības.

Nodokļa ieņēmumi aug

Diemžēl līdz vakardienai, tas ir, 11. oktobrim, Ministru kabinets šādu dokumentu Saeimai nav iesniedzis, Neatkarīgajai neslēpa Ministru kabineta preses sekretāre Lita Juberte-Krūmiņa.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietniece Maija Straupmane Neatkarīgajai skaidro, ka šobrīd vēl tiek veikta datu analīze par NĪN, jo pēc Valsts zemes dienesta sniegtās informācijas neesot bijis iespējams veikt daudzpusīgu un detalizētu situācijas analīzi. «Tāpēc vēl turpinām darbu pie modeļu sagatavošanas. Paredzams, ka darbs turpināsies arī 2017. gadā. Ar 2017. gadu izmaiņas NĪN jomā nav paredzēts, jo netiek pārskatītas kadastra vērtības,» uzsvēra M. Straupmane.

Visticamāk, valsts nevēlas atteikties no iespējas ar nekustamā īpašuma nodokli daļēji risināt budžeta problēmas, jo, piemēram, šogad NĪN ir bijis viens no nodokļiem, kuru ieņēmumi ir pat lielāki nekā plānots. Saskaņā ar Finanšu ministrijas rīcībā esošo informāciju, NĪN šā gada astoņos mēnešos iekasēts par 12,9 miljoniem jeb 8,1% vairāk nekā plānots un tas bija par 18,2 miljoniem eiro jeb 11,8% vairāk nekā gadu iepriekš. Lielāko NĪN ieņēmumu pieaugumu 13,9 miljonu eiro apmērā nodrošināja NĪN ieņēmumi par zemi, kas saistāms ar izmaiņām kadastrālajās vērtībās, kas stājās spēkā šā gada 1. janvārī.

Pašvaldības iniciatīvu ņem savās rokās

Kamēr valdība domā, vai ņemt vērā iedzīvotāju vēlmes par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim, Carnikavas novada dome jau ir pieņēmusi šādu lēmumu.

Savukārt Mārupes novadā dzīvojošie nākamgad varēs saņemt 50% atlaidi no NĪN par mājokli Mārupes novadā, kurā īpašnieks deklarējis savu dzīvesvietu.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem fiziskai personai (īpašniekam) tiek piešķirts NĪN atvieglojums 50% apmērā par mājokli (ekspluatācijā nodoto būvi vai telpu grupu ar piekrītošām domājamām daļām no būves, kuras galvenais lietošanas veids ir dzīvojama māja, neieskaitot zemi un garāžu (ja tāda ir)), kurā tā deklarējusi savu dzīvesvietu uz taksācijas gada 1. janvāri plkst. 0.00. Nodokļu atvieglojums tiek piešķirts, ja īpašniekam par mājokli nav NĪN parādu, ir deklarēta īpašnieka dzīvesvieta uz 1. janvāri plkst. 00.00, nav konstatēti būvniecības noteikumu pārkāpumi. Šajā gadījumā nodokļa atvieglojums tiek piešķirts pēc pašvaldības iniciatīvas, negaidot nodokļu maksātāja iesniegumu, uzver Mārupes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Žunde. Līdztekus šim atvieglojumam Mārupē tāpat kā iepriekš tiek saglabāti nodokļu atvieglojumi vairākām iedzīvotāju kategorijām - kopumā 21 atvieglojuma veids fiziskām un juridiskām personām, tajā skaitā ģimenēm ar trīs vai vairāk bērniem, trūcīgām un maznodrošinātām personām (ģimenēm), vientuļajiem pensionāriem.

Par tukšiem mājokļiem lielāks nodoklis

Šogad par mājokļiem Rīgā un Carnikavā, kuros neviens nav deklarēts, īpašniekiem jāmaksā 2,5 līdz 7,5 reizes lielāks nodoklis nekā tad, ja tajā būtu kāds deklarēts.

Sākot ar nākamo gadu, arī Valmierā NĪN 1,5% no kadastrālās vērtības būs tiem nekustamā īpašuma objektiem, kas paredzēti dzīvošanai, bet kuros nav deklarēta neviena persona. Savukārt ierastā NĪN likme - 0,2-0,6% no kadastrālās vērtības - saglabāsies, ja 2017. gada 1. janvārī attiecīgajā nekustamā īpašuma objektā būs deklarēts vismaz viens iedzīvotājs.

«Valmierā ir apmēram 900 mājokļu, kur dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona. Bieži vien šie mājokļi ir kā kapitāla ieguldījumi, kas vai nu tiek, vai netiek izīrēti ar vai bez tiesībām īrniekam tajā deklarēt savu dzīvesvietu. Turklāt situācija ar Valmieras dzīvojamā fonda pieejamību ir neapskaužama. Proti, šobrīd dzīvokļu īres tirgū ir salīdzinoši maz mājokļu, tādēļ pašvaldībai ir jārod dažādi risinājumi, kā ne tikai piesaistīt pilsētai jaunus iedzīvotājus, bet kā nodrošināt esošos un potenciālos valmieriešus ar apdzīvojamo platību. Pilsētas attīstības ieceres un plāni ir atkarīgi no pilsētā deklarējušos iedzīvotāju skaita, tāpēc ceram, ka grozījumi saistošajos noteikumos iekustinās Valmieras dzīvojamā fonda īres tirgu, rosinot dzīvokļu īpašniekus tajā iesaistīties arvien aktīvāk un godprātīgāk,» skaidro Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Tomēr vismaz pirmajā gadā pēc daudzdzīvokļu mājas nodošanas ekspluatācijā pat gadījumos, ja tajā nebūs deklarēts neviens iedzīvotājs, tiks piemērota samazinātā NĪN likme - 0,2-0,6%. J. Baiks skaidro, ka tas ir Valmieras domes solis pretī uzņēmējiem, aicinot viņus domāt par jaunu daudzdzīvokļu namu būvniecību Valmierā, kas piesaistītu pilsētai arvien jaunus iedzīvotājus - speciālistus, pedagogus, uzņēmējus, studentus, ģimenes.

Arī Jēkabpilī un Mārupē par mājokļiem, kuros neviens nebūs deklarēts, nākamgad nodoklī būs jāmaksā 1,5% līdzšinējo 0,2-0,6% vietā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats