19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Māja, mēbeles, interjers » Plāno stabilizēt īres tirgu
Plāno stabilizēt īres tirgu
Autors: BNA / 14. jūlijs 2016, 13:08
Patlaban Latvijā būtu svarīgi nostabilizēt īres mājokļu tirgu, jo īres dzīvokļu tirgus visā pasaulē ir ļoti attīstīts, sacīja nekustamo īpašumu kompānijas "Vestabalt" īpašnieks Aldis Plaudis.


"Vestabalt" īpašnieks stāstīja, ka patlaban stagnējošo nekustamo īpašumu tirgu nedaudz atdzīvina "Altum" atbalsta programma jaunajām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei, taču, viņaprāt, mājokļu jautājumā jāatbalsta arī tie jaunie speciālisti, kuri nolēmuši palikt Latvijā vai atgriežas no studijām ārzemēs un savas profesionālās karjeras sākumā nevar vai nevēlas uzņemties ilgstošas kredītsaistības.

"Šī programma vērsta tikai uz mājokļa iegādi, kas, protams, ir pozitīvi, bet, manā uztverē, patlaban būtu ļoti svarīgi attīstīt un nostabilizēt mājokļu īres tirgu. Te gan vēlos uzsvērt, to īres tirgu, kas ir juridiski korekts bizness un maksā nodokļus. Īres dzīvokļu tirgus visā pasaulē ir ļoti attīstīts, daudzās valstīs šo tirgu regulē īpaši likumi, kas veicina mājokļu pieejamību un nosaka visu dalībnieku, arī valsts, pienākumus un tiesības. Latvietim varbūt svarīgāks ir savs "pleķītis", bet situācija ir tāda, ka īsti to nopirkt nevar un dažam pat negribas," skaidroja Plaudis.

Uzņēmējs skaidroja, ka attīstītāji patlaban īres mājas baidās būvēt, jo Latvijas likumi līdz šim rakstīti denacionalizēto namu īrnieku aizsardzībai, ir labvēlīgi tikai īrniekiem, pat tad, ja tie nepilda savus pienākumus. Joprojām tiek kultivēts uzskats, ka namīpašnieks ir tas sliktais, bet īrnieks - labais, pat ja viņš dzīvo uz namīpašnieka rēķina.

"Valdībai definējot valsts prioritātes mājokļu politikā un mainot īres likumu - nosakot precīzus pienākumus gan valstij, gan īrniekiem, gan namīpašniekiem, situācija uzlabotos. Nav jau tā, ka namīpašnieks vienmēr ir tas asinssūcējs. Kad ilgstošs īres nemaksātājs un komunālo maksājumu parādnieks iesēžas savā "Porsche", nospļaujas tavā virzienā un aizbrauc, zūd vēlme nodarboties ar īres biznesu. Šādā situācijā namīpašnieks nekad nebūs vinnētājs, labākajā gadījumā var tikai savākt komunālos maksājumus, lai norēķinātos ar monopolistiem. Ja nemaksātāju vajag dabūt ārā no dzīvokļa vai piedzīt no viņa parādu, mūsu tiesu sistēmā tas nozīmē kādus piecus gadus. Es esmu tiesājies pat ilgāk par 10 gadiem, pat ne tik daudz naudas kā principa dēļ - tā ir tiesāšanās pret nekaunību," sacīja Plaudis.

Vaicāts, vai gadījumā, ja šogad aktualizētais jaunais Dzīvojamo telpu īres likums Saeimā tiks pieņemts un tiks līdzsvarotas īrnieku un namīpašnieku tiesības, vai tas varētu dot stimulu īres tirgus attīstībai, Plaudis atbildēja, ka gribētu uz to cerēt.

"Protams, ka tas iet soli solī ar citām valsts programmām - jauno ģimeņu atbalstu, valsts politiku reemigrācijas veicināšanā, demogrāfijas politiku. Kāpēc, piemēram, nevarētu būt valsts programma, kas sekmētu lielāku ārvalstu studentu pieplūdumu Latvijā? Ienākumi būtu ne tikai augstskolām, visi ārvalstu studenti ir potenciālie īrnieki, kas par vienistabas dzīvokli gatavi maksāt 300-400 eiro mēnesī. Ja es redzētu tādu valsts programmu, uzreiz sekotu darbība arī no nekustamā īpašuma attīstītāju puses," norādīja Plaudis.

Taujāts, vai "Vestabalt" būtu gatava būvēt īres namus, ja labvēlīgi sakrīt šādi nosacījumi, Plaudis sacīja, ka uzņēmumam jau tagad ir īres nami, un tas būtu gatavs būvēt vēl jaunus.

"Būtu gatavi iepirkt zemi, izstrādāt projektu un uzbūvēt kārtīgu īres namu ar kādiem 50 dzīvokļiem, orientētu tieši uz jauniem cilvēkiem. Ja pats šo namu neatpelnītu, tad man ir, kam atstāt, un bērni to atpelnītu, jo uzskatu, ka ir svarīgi atbalstīt jaunās ģimenes ilgtermiņā," piebilda Plaudis.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats