19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » PTAC: Iedzīvotāju paradums svinēt svētkus uz parāda liecina par sabiedrības zemo finanšu pratību
PTAC: Iedzīvotāju paradums svinēt svētkus uz parāda liecina par sabiedrības zemo finanšu pratību
Autors: Ekonomika.lv / 4. decembris 2018, 13:47
Dāvanas ģimenes locekļiem un draugiem krāšņs svētku mielasts, kā arī brīvdienu ceļojumi ir starp populārākajiem iemesliem, kādēļ Latvijas iedzīvotāji pirms svētkiem mēdz aizņemties naudu. Kā rāda Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) veiktais pētījums, naudu svētku tēriņiem mēdz aizņemties 18% aptaujāto. Pētījumā arī atklājies, ka vairāk kā citi mēdz aizņemties iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem – līdz 300 eiro mēnesī.


Kā norāda PTAC direktore Baiba Vītoliņa, iedzīvotāju paradums svinēt svētkus uz parāda liecina par sabiedrības zemo finanšu pratību. “ Šī gada sākumā PTAC uzsāka informatīvi izglītojošu kampaņu “Sauc lietas īstajos vārdos”, kurā aicināja iedzīvotājus izvērtēt savu finansiālo ilgtspēju, lemjot par naudas aizņemšanos. Arī svētkos esam nolēmuši aktualizēt šo tēmu, lai mainītu sabiedrības ieradumu svētkos pārtērēties. Ikviens, kurš apsver iespēju nosvinēt svētkus uz parāda, ir aicināts apmeklēt mājaslapu parads.lv, kur ātri un vienkārši varēs noskaidrot, cik patiesībā gala rezultātā izmaksās svētku svinības uz parāda. Nepiedzīvo svētku brīnumu ar parādu, izturies atbildīgi pret savām finansēm,” aicina B.Vītoliņa.

PTAC veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka visbiežāk naudu svētku vajadzībām iedzīvotāji (8%) aizņemas no nebanku aizdevējiem, ņemot ātro kredītu, atverot kredītlīniju vai izmantojot līdzvērtīgu pakalpojumu. Kā nākamie populārākie aizdevēji minēti ģimenes locekļi, draugi un paziņas (5%) un bankas (5%), kur tiek ņemts patēriņa kredīts, noformēta kredītkarte vai izmantots kāds cits pakalpojums. Tāpat cilvēki mēdz iegādāties preces līzingā (4%) vai aizņemties naudu no darba devēja (2%).

Lielākoties svētku vajadzībām iedzīvotāji mēdz aizņemties summu no 51 līdz 100 eiro – tā norādījuši 35% no naudas aizņēmējiem. Lielākas summas, no 501 līdz 1000 eiro aizņemas vien 7% aizņēmēju.

Visbiežāk naudas aizdevums tiek ņemts dāvanu iegādei – 57% aizņēmēju norādījuši, ka primārais mērķis ir dāvanas ģimenes locekļiem vai draugiem. Nākamais populārākais aizņēmuma ņemšanas iemels ir svētku mielasts (40%), kā arī neparedzēti svētku izdevumi (31%). Visretāk iedzīvotāji aizņemas naudu sevis un ģimenes locekļu sapošanai uz svētkiem – šādu iemeslu norādījuši vien 7% no aizņēmējiem.

Biežākais motīvs, kas pamudinājis aizņemties, ir svētku atlaides – šādu motivāciju norādījuši 25% no aizņēmējiem. Nākamais biežāk sastopamais iemesls ir “gribu ģimenei radīt svētkus” (22%) un “kaut kā ir jāpārdzīvo svētki un svētku tēriņi” (18%).

Pētījumu 2018. gada oktobrī pēc PTAC pasūtījuma veica kompānija PHD Latvia, internetā aptaujājot 719 respondentus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Šī gada februārī PTAC uzsāka informatīvi izglītojošu kampaņu par finanšu pratību un atbildīgu aizņemšanos – “Sauc lietas īstajos vārdos!”, kura tiek īstenota ar mērķi informēt sabiedrību par finanšu pratību, personīgās maksātspējas izvērtēšanu un spēju to kritiski izvērtēt, salīdzinot dažādus finanšu instrumentus un aizdevumu piedāvājumus.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats