26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Ātro kredītu procentu likmes Latvijā ir augstākās Baltijas valstīs
Ātro kredītu procentu likmes Latvijā ir augstākās Baltijas valstīs
Autors: Labdien.lv / 2. augusts 2018, 10:22
“Ātro kredītu” procentu likmes Latvijā ir augstākās Baltijas valstīs, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē atzina Latvijas Bankas pārstāvis Andris Ņikitins.


Viņš norādīja, ka izanalizējot gan Latvijas finanšu sektorā aizdevumu likmes, gan arī reģionālās – Igaunijā un Lietuvā, secināts, ka Latvijā noteiktie limiti ir augstākie reģionā.

Tādēļ Latvijas Banka pauž atbalsta ātro kredītu procentu likmes samazināšanu, kas rosināta Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumos. Tie pašlaik tiek skatīti Saeimas otrajā lasījumā.

Kā zināms, arī Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi priekšlikumus nebanku kredītņēmēju aizsardzībai, ar kuriem rosina ierobežot maksimālo izsniedzamo kredīta summu un iespējas pagarināt kredīta atmaksu.

Finanšu ministrija rosinājusi noteikt griestus ātrajiem īstermiņa kredītiem 215 eiro apmērā, proti, ātrais kredīts līdz 30 dienām, kuru paredzēts atmaksāt vienā maksājumā, nevarēs pārsniegt pusi minimālās algas, kas šobrīd ir 430 eiro.

Aprēķināts, ka mēnesī iedzīvotāji “ātrajos kredītos” aizņemas aptuveni 50 miljonus eiro un aptuveni 30% gadījumu nespēj atdot parādus. Kā skaidro PTAC vadītāja, cilvēki aizņemas arvien lielākas summas un pērn parādu atgūšanai tika nodotas 329 475 lietas par kopējo summu 868,12 miljoni eiro.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā šodien vēl neskatīja FM piedāvātos ierobežojumus ātro kredītu izsniegšanā, atmaksas pagarināšanā un likmju samazināšanā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats