26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Vucāns: Nodokļu reforma uzlabos situāciju iedzīvotājiem ar maziem ienākumiem
Vucāns: Nodokļu reforma uzlabos situāciju iedzīvotājiem ar maziem ienākumiem
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 28. jūnijs 2017, 14:20
Nodokļu reforma uzlabos situāciju iedzīvotājiem ar maziem ienākumiem, žurnālistiem sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS).



Ministru prezidents Māris Kučinskis pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes prezentējis galīgos nodokļu reformas risinājumus. Kā LTV atklāja premjers, koalīcijas partijas panākušas vienošanās par lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) progresivitāti un sociālā nodokļa palielināšanu, kā arī neapliekamā minimuma celšanu.

Kučinskis uzskata, ka zaudētāju, ieviešot diferencētu IIN likmi, nebūs. Tādi nebūs arī lielo algu saņēmēji, kuru ienākumi pārsniegs 55 000 eiro gadā, jo tiks atcelts solidaritātes nodoklis.

Saskaņā ar koalīcijā atbalstīto risinājumu nodokļa likme pašreizējo 23% vietā iecerēta 20% apmērā ienākumiem, kas nepārsniedz 20 000 gadā, 23% – ienākumiem no 20 001 eiro līdz 55 000 eiro gadā, bet 31% – ienākumiem virs 55 000 eiro gadā.

Kā žurnālistiem sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, galvenie nodokļu reformas ieguvēji būšot mazo algu saņēmēji, jo tiks paaugstināts neapliekamais minimums. Tāpat arī progresivitātes noteikšana iedzīvotāju ienākumu nodoklī (IIN) ir solis uz nevienlīdzības mazināšanu.

Ceturtdien, 29. jūnijā, notiks kārtējā Nacionālā trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde, kura izskatīs Finanšu ministrijas sagatavoto informāciju par izmaiņām nodokļu reformā.

Kā jau vēstīts, pēc ilgām un sarežģītām diskusijām, valdību veidojošās partijas beidzot izlēmušas par finansējuma avotu veselības aprūpei – papildu naudu plānots iegūt, par vienu procentpunktu palielinot sociālo nodokli. Pusi no tā maksās darba devējs, un pusi – darba ņēmējs.

Pirmdien panākta vienošanās arī, ka no nākamā gada tiks ieviests progresīvs iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Kopumā plānotas trīs ienākuma nodokļa likmes – 20%, 23% un 31% apmērā. Ar augstāko paredzēts aplikt ienākumus, kas pārsniedz 55 000 eiro gadā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats