27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Būvniecība, arhitektūra » Lēmums slavenākajam graustam var būt nelabvēlīgs
Lēmums slavenākajam graustam var būt nelabvēlīgs
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 22. decembris 2017, 13:33
Rīgas bēdīgi slavenā grausta Marijas ielā 6 īpašnieki nespēj vienoties pat par salīdzinoši nelielām naudas summām, lai savu īpašumu sakārtotu. Pašvaldība privātīpašumā savus līdzekļus ieguldīt nedrīkst, un viss, kas jau izdarīts par Rīgas domes līdzekļiem, tiks iekasēts no abiem grausta īpašniekiem – Latvijas un Igaunijas pilsoņiem.

Rīgas dome joprojām gaida, kāda būs īpašnieku rīcība, jo līdz nākamā gada februārim abiem kultūras pieminekļa īpašniekiem jāiesniedz tehniskās apsekošanas, arhitektoniski mākslinieciskās izvērtēšanas un citu pārbaužu rezultāti. Un pēc tam kādreiz skaisto, bet tagad nolaisto māju jāsāk sakārtot. Tās tehniskais stāvoklis izrādījies bēdīgāks, nekā bija pieņemts.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas un Vidi degradējošo būvju komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs pieļauj, ka lēmums varētu būt arī radikāls - nams jānojauc. Lai to izdarītu, ir jāsaņem Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atļaujas. Taču līdzšinējā pieredze Rīgā apliecina, ka tas ir iespējams, vien jāsaglabā atsevišķi ēkas elementi. Piemēram, kad būvēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku Pārdaugavā, tika nojaukta labā stāvoklī esošā arhitekta Vilhelma Hofmaņa projektētā ēka Uzvaras bulvārī 2. Atsevišķas detaļas kultūras pieminekļu sargi lika noņemt un saglabāt. Savukārt to, kāda izskatās savulaik iespaidīgā un greznā māja Marijas ielā 6, tagad var aplūkot katrs, kas tai iet garām - drūma un zaudējusi savus dekoratīvos elementus - daļa nokalta, lai neapdraudētu garāmgājējus.

Darba uzdevums, kā skaidroja Burovs, jau ir saskaņots ar pašvaldību, un tehniskās apsekošanas termiņš ir nākamā gada janvāris, pēc kā varēs spriest par nama nākotni.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats