27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Būvniecība, arhitektūra » Nākotnes nams virzās uz tuvāku nākotni
Nākotnes nams virzās uz tuvāku nākotni
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 3. aprīlis 2017, 14:17
Latvijas Okupācijas muzeja jaunās, par Nākotnes namu dēvētās piebūves projekts bija jāprecizē, bet tas nenozīmē, ka Nākotnes nama būvniecība ir iebuksējusi, Neatkarīgajai saka Latvijas Okupācijas muzeja direktors Gunārs Nāgels.


Izskanēja informācija, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) iesniegtais projekts neatbilst Būvniecības likumam, arhitektiem tika dots laiks, lai precizētu projektu.

G. Nāgels piebilda, ka precizējumi ir nebūtiski, drīzāk formāli, lai atbilstu likuma burtam. Aizvadītās nedēļas nogalē būvprojekts ir bijis gatavs minimālā sastāvā un muzejs to ir saskaņojis, un nedēļas beigās bija plānots projektu iesniegt turpmākai virzībai. Muzeja direktors bija noskaņots optimistiski - kā plānots, darbi beigsies nākamā gada oktobrī. Laika grafiks neesot būtiski iekavēts.

Okupācijas muzeja pārbūves darbu termiņi ir vairākkārt tikuši pārcelti. Iepriekš pretenzijas radās Rīgas pilsētas būvvaldei, kas neizsniedza atļauju būvniecībai. Tādēļ valdība ķērās pie Latvijas Okupācijas muzeja likuma grozījumiem, ar kuriem tika noteikts, ka par rekonstrukcijas procesa kontroli un tiesiskumu atbildīgā institūcija līdz būvniecības sākumam ir VARAM, bet pēc tam - Būvniecības valsts kontroles birojs.

Kultūras ministrija norādījusi, ka Okupācijas muzeja pārbūvi vajadzētu īstenot līdz 2018. gada 1. oktobrim. Jau minētajos likuma grozījumos arī paredzēts, ka arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekts Strēlnieku laukumā tiek īstenots līdz 2018. gada 1. oktobrim. Projektu plānots īstenot divās kārtās. Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekta autors ir arhitekts Gunārs Birkerts, un projekts ietver esošās muzeja ēkas Latviešu strēlnieku laukumā pārbūvi, jaunas piebūves Nākotnes nams būvniecību un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību.

Pret G. Birkerta izstrādāto piebūves projektu - melnais (pašreizējā ēka) kontrastē ar balto (jaunā piebūve) - iebilda vairāki pazīstami arhitekti.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats