19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Grieķijas premjerministrs mudina valdību šonedēļ panākt vienošanos ar kreditoriem
Grieķijas premjerministrs mudina valdību šonedēļ panākt vienošanos ar kreditoriem
Autors: BNA / 11. novembris 2015, 12:31
Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs aicinājis valdību pabeigt sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem nedēļas laikā, lai valsts varētu saņemt jaunu aizdevuma maksājumu no 86 miljardu eiro lielās palīdzību programmas. 


Nedēļas sākumā Eirozonas finanšu ministri aicināja Grieķiju īstenot nokavētās ekonomiskās reformas, lai saņemtu divus miljardus eiro lielu pārskaitījumu no starptautiskajiem aizdevējiem. Valstij dota nedēļa, lai izpildītu virkni saistību, kuras paredz jūlijā noslēgtā vienošanās.

Grieķijas premjerministrs aicinājis parlamentu rīkoties pēc iespējas ātrāk, norādot, ka viņa galvenā prioritāte ir noslēgt sarunas ar kreditoriem jau šonedēļ, lai valsts saņemtu 2 miljardus eiro vērto atbalstu, un vēl 10 miljardus eiro saistībā ar Grieķijas lielāko banku rekapitalizāciju.

Eirogrupas ministri aicinājuši Grieķijas iestādes pabeigt finanšu sektora pasākumus, kā arī sakārtot tiesību aktus, lai vienoties par atskaites punktiem un valstij būtu iespēja izmaksāt divus miljardus eiro no starptautisko kreditoru aizdevuma.

Par galveno uzdevumu izvirzīta Grieķijas lielāko banku rekapitalizācija. Eiropas Centrālās banka (ECB) stresa tests pagājušā mēnesī uzrādīja, ka Grieķijas bankām nepieciešami kopumā 14,4 miljardi eiro, lai izdzīvotu nelabvēlīgo ekonomisko apstākļu vidū. Tiek pieļauts, ka daļa summas, iespējams, nāks no privātiem investoriem.

Otrs sāpīgais Grieķijas jautājums saistīts ar hipotekāro kredītu, kas var radīt risku, ka tūkstošiem grieķu zaudēs savas mājas. Šobrīd hipotēku īpašnieki var pieteikties ierobežošanas aizsardzībai, ja viņu mājas vērtība ir 300000 eiro.  Tiek pieļauts, ka kompromiss šajā jautājumā būt grūti atrodams.

Valdības avots norāda, ka sarunas ar aizdevējiem turpinās.

Jau vēstīts, ka atkārtoti ievēlētais Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs augustā panāca vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem par aizdevumu uz trīs gadiem 86 miljardu eiro apmērā, kuru saņems apmaiņā pret ekonomiskām reformām.

Grieķijas parlaments piektdien apstiprināja likumprojektu, kas paredz starptautisko aizdevēju pieprasīto reformu īstenošanu apmaiņā pret finansiālo atbalstu no jaunā 86 miljardu eiro lielā aizdevuma.

Likumprojekts ietver virkni jaunu taupību pasākumu, piemēram, dīzeļdegvielas nodokļa pieaugumu, pensiju pārrēķināšanu, pakļaušanos Eiropas Savienības (ES) enerģijas patēriņa efektivitātes prasībām un Grieķijas lielāko ostu privatizāciju. Likumprojektu atbalstīja vairums no 300 likumdevējiem.



Diskusija par rakstu (1)

Atslēgvārdi: aizdevums, Aleksis Ciprs, ekonomika, Grieķija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats