03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » NVA lieta: citu ierēdņu atbildību nevērtēs
NVA lieta: citu ierēdņu atbildību nevērtēs
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 14. marts 2012, 11:49
Kad Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vadītāja Baiba Paševica vakar ieradās Ministru kabinetā, viņa ar valdības lēmumu jau bija atbrīvota no amata. Jautājums par disciplinārsoda piemērošanu amatpersonai no sēdes beigām tika pārcelts uz sākumu, ko B. Paševica liktenīgi nokavēja.


Tomēr, visticamāk, arī viņas atrašanās sēdē nebūtu spējusi ietekmēt valdības spriedumu, jo ministri lēmumu pieņēma bez diskusijām un bez neviena jautājuma.

Oficiālais skaidrojums B. Paševicas atbrīvošanai no amata ir disciplinārlietā konstatētie pārkāpumi. Neatkarīgā rakstīja, ka lietu pret ierēdni ierosināja labklājības ministre, kad atklāja, ka NVA šogad varētu veidoties iztrūkums 188 000 latu apmērā, vēlāk gan šī summa tika samazināta uz 134 000 latu, kad Labklājības ministrijas (LM) speciālisti veica sīkākus aprēķinus.

Valdības sēdē disciplinārlietas izmeklētājs, LM jurists Māris Knoks norādīja, ka B. Paševicas pārkāpums saistīts ar informācijas nesniegšanu, pat slēpšanu no ministrijas vadības un atbildīgajiem speciālistiem. «Iztrūkumu konstatējām paši, nesaņēmām informāciju par to iepriekš, kā tam vajadzētu būt, ja ir konstatētas problēmas, ne arī plānus, kā šo iztrūkumu likvidēt, tāpēc secinām, ka pārkāpums izdarīts ar nodomu,» teica M. Knoks. Uzticība amatpersonai ir zudusi, civildienestam nodarīts būtisks kaitējums, – viņš skaidroja, kāpēc piemērojams augstākais ierēdņa soda mērs – atbrīvošana no amata.

B. Paševica izteica nožēlu, ka viņa valdības sēdē nav uzklausīta, jo viņai vismaz būtu tiesības pateikt savu viedokli. Pie valdības sēžu zāles durvīm viņa vien varēja izteikt minējumus, kāpēc jautājums ir steidzams un kāpēc viņa par to uzzinājusi vien pirmdien vēlu vakarā, un pat nav bijusi aicināta uz šo sēdi. «Jā, es vērsīšos tiesā, lai aizstāvētu savu taisnību un godu,» uzsvēra B. Paševica. Bijusī aģentūras vadītāja ar neizpratni vērtēja M. Knoka teikto, ka viņa kā ierēdne it kā apzināti nodarījusi kaitējumu, nepareizi veicot aprēķinus. Uz jautājumu, vai tiešām viņa slēpusi informāciju, B. Paševica atzina, ka skaitļi par NVA atalgojumu vispār nevar būt slepeni, tāpēc nevar runāt par to, ka viņa tos apzināti slēpusi. «Tas ministrijai ir zināms, mēs taču sniedzam atskaites,» teica B. Paševica. Neatkarīgā rakstīja, ka, pēc pašas bijušās NVA vadītājas aprēķiniem, kur viņa izmantojusi LM skaitļus, sanāk, ka šogad nekāds iztrūkums NVA atalgojuma fondā neveidojas, gluži otrādi – pārpalikums. Turklāt B. Paševica uzstāj, ka ir piedāvāti dažādi risinājumi, kā iekļauties valsts atvēlētajā finansējumā, kas jau trešo gadu pēc kārtas NVA ir samazināts un nespēj nosegt atalgojumu, kāds tas ir uz papīra NVA darbiniekiem. «Ja no ministrijas bijis ierosinājums personāla atalgojumu rēķināt pēc citas metodikas, tad jābūt rīkojumam, taču tāda nebija,» secināja B. Paševica.

Labklājības ministre Ilze Viņķele, kas vakar pildīja arī premjera pienākumus, pēc sēdes atzina, ka sods amatpersonai ir adekvāts, jo jāņem vērā, ka B. Paševica ir vadītāja ar lielu pieredzi un šādas kļūdas nedrīkstēja pieļaut. «Mani vairāk par iespējamo tiesas procesu biedē situācija, ka NVA būtu neskaidrs budžets, kas apdraudētu iestādes funkciju izpildi,» teica ministre.

Jaunais NVA vadītājs tiks meklēts atklātā konkursā. Ministre noraida iespēju vērtēt arī kādu atbildīgo LM ierēdņu rīcību, lai gan problēmas, kā apliecina disciplinārlietas materiāli, ar atalgojumu un naudas trūkumu bijušas jau vairākus gadus: «Ziņojumā detalizēti izvērtēta sarakste starp ierēdņiem un Paševicu, no kā redzu, ka ierēdņi laikus brīdinājuši par situāciju.» Savukārt B. Paševica domā: ja ir pieļauti tāda mēroga pārkāpumi, jāvērtē arī citu amatpersonu darbība, tostarp ministrijā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Baiba Paševica, ierēdņi, NVA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats