25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pašvaldības palīdz jauniešiem atrast darbu
Pašvaldības palīdz jauniešiem atrast darbu
Autors: Lelde VEINBERGA / NRA.lv / 2. jūlijs 2014, 13:13
Vairāk nekā 1200 skolēnu jūnijā strādājuši atalgotu darbu ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) starpniecību pašu izvēlētajā jomā. Lai piesaistītu gados jaunus cilvēkus atrast darbu savā dzīvesvietā, pašvaldības vasarā organizē papildu nodarbinātības programmas.


Katrīna un Samanta šogad beidza 8. klasi, un pirmo darba pieredzi abas ar NVA palīdzību ieguvušas Rīgas dzemdību namā. Abas meitenes programmai pieteica vecāki. «Pieteikumā bija nepieciešams norādīt, kādas būtu vēlamās profesijas, mamma izvēlējās ārsta amatu. Esmu domājusi par mediķa profesiju un tieši par bērnu ārsti, tādēļ tas veiksmīgi sakrita ar piedāvājumu no aģentūras,» stāsta Katrīna. Savukārt Samantai nebija svarīga nozare, svarīgi bija aizpildīt brīvo laiku un nopelnīt pirmo algu. Jaunietes ir medicīnas māsu palīdzes, kas veic uzkopšanu un palīdz māmiņām ar jaundzimušajiem justies ērti, raksta NRA.lv.

Vasarā, kad ir pasažieru pieplūdums, lidosta Rīga darbā aicina jauniešus koordinēt un apkalpot lidostas viesus, kā arī palīdzēt ar bagāžu. Vispirms par darba iespējām uzrunā darbinieku bērnus. Šādu iespēju izmantoja vidusskolniece Anna, kuras paziņa strādā lidostā. Savukārt Karīna saņēma uzaicinājuma zvanu no NVA. Jaunietēm bija jāiztur nopietnas valodas pārbaudes, kurās bez latviešu valodas ir labi jāpārzina angļu un krievu valoda. Meitenes lidostā esot kā staigājoši informācijas centri. Lidostas apmeklētāji, kas vēlas atrast termināļus vai kuriem ir citi jautājumi, vēršas pie attiecīgās formās ģērbtajām darbiniecēm. Savukārt Liene par darbu vasarā katru gadu domā laikus. Pērn tas bija pašvaldības organizēts darbs – uzkopt sporta centru Mārupē. «Iegūtā nauda bija vairāk motivācija, lai jaunieši meklētu darbu vasarā. Iespēju iegūt jaunas prasmes un apzināties esošās es vērtēju augstu,» stāsta Liene. Šogad uz visu brīvlaiku meitene atrada darbu picērijā Rīgā, izlasot darba sludinājumu internetā.

Vēloties aicināt jauniešus meklēt darbu savā dzīvesvietā, Madonas pašvaldība otro gadu sadarbojas ar vietējiem uzņēmējiem, lai piedāvātu vakanci jauniešiem līdz 25 gadu vecumam. Pašvaldība maksā pirmo mēnešalgu. Madonas pašvaldības Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas vadītājs Romāns Hačatrjans skaidro, ka šī programma maziem uzņēmumiem kaut uz mēnesi atvieglo darbu ar papildu darbaspēku, taču lieliem uzņēmumiem tas ir sociālās atbildības piemērs. «Pērn pirmo algu maksājām 17 darba vietās, šogad plānots 37 jauniešiem. Pašvaldība projektam šogad piešķīrusi 12 000 eiro,» informē R. Hačatrjans. Jaunieši pieteikušies par darbiniekiem vai asistentiem skaistumkopšanas jomā, būvniecībā, kokapstrādes uzņēmumos un citur. Savukārt Ventspils pašvaldība šogad spēj nodrošināt darbu 451 skolēnam, tātad par 178 vakancēm vairāk nekā pērn. Pašvaldība izveidojusi nodarbinātības programmu skolēniem no 13 līdz 14 gadu vecumam, bet jauniešiem no 15 gadiem darbs nodrošināts ar NVA starpniecību.

Rīgas dome papildu programmas jauniešu nodarbinātībā vasarā neorganizē, piedāvājot vakances tikai caur NVA skolēnu nodarbinātības programmu. NVA pašreiz reģistrētas 4472 darbavietas, uz kurām pretendē vairāk nekā 9000 skolēnu. Aģentūra turpina strādāt, lai aicinātu uzņēmējus apmācīt un iepazīstināt jauniešus ar darba vidi un saredzēt tajos savus nākamos darbiniekus. Iepriekš bija plānots ar vasaras darbu nodrošināt vairāk nekā 10 000 skolēnu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darbs, jaunieši, NVA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats