27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Meklēs jaunas eksporta un investīciju iespējas Azerbaidžānā
Meklēs jaunas eksporta un investīciju iespējas Azerbaidžānā
Autors: BNA / 22. novembris 2012, 10:45
Otrdien, 27.novembrī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju dosies uz Azerbaidžānu. Vizītes mērķis – paplašināt divpusējo sadarbību un piesaistīt jaunas investīcijas. Premjers tiksies ar valsts augstākajām amatpersonām un atklās Latvijas – Azerbaidžānas biznesa forumu.


Ministru prezidents iepazīstinās Azerbaidžānas vadību ar iespējām investēt Latvijā valsts mēroga projektos un stiprināt sadarbību transporta, tranzīta, loģistikas, IT, sociālās aprūpes, izglītības, rūpniecības, tūrisma, enerģētikas, ārējās tirdzniecības jomās un banku sektorā.

Premjeru pavadīs vairāk nekā 80 Latvijas uzņēmēji. Šī būs viena no lielākajām uzņēmēju delegācijām pēdējo gadu laikā, kas norāda uz pastiprinātu Latvijas uzņēmēju interesi par biznesa iespējām Azerbaidžānā.

Trešdien, 28.novembrī, premjeram paredzētas tikšanās ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu (Ilham Aliyev), Azerbaidžānas Ministru prezidentu Arturu Rasi-zade (Artur Rasi-zade), Azerbaidžānas ārkārtas situāciju ministru Kamaladinu Heidarovu (Kamaladdin Heydarov) un citām amatpersonām. Puses pārrunās iespējas veidot ciešākas partnerattiecības uzņēmējdarbības jomā, kā arī apspriedīs divpusējās politiskās attiecības.

V.Dombrovskis atklās Latvijas – Azerbaidžānas biznesa forumu, kas pulcēs gandrīz 200 uzņēmējus no abām valstīm. Tā ietvaros tiks prezentētas dažādas investīciju un tirdzniecības veicināšanas iespējas.

Ministru prezidents piedalīsies arī Latvijas vēstniecības rīkotajā Latvijas Republikas proklamēšanas dienas pieņemšanā un Latvijas dienu „Taste Latvia” atklāšanas pasākumā. Lai veicinātu Latvijā ražotu produktu eksportu uz Azerbaidžānu un Azerbaidžānas tirgū esošo Latvijas produktu atpazīstamību un noietu, pērn tika rīkotas pirmās Latvijas dienas „Taste Latvia”. Šogad Latvijas dienas sāksies Ministru prezidenta vizītes laikā un notiks līdz decembra sākumam.

Ceturtdien, 29.novembrī, premjers piedalīsies Azerbaidžānas Diplomātu Akadēmijas rīkotajā izglītības apaļā galda diskusijā par abu valstu sadarbību kultūras un izglītības jomā. Tās noslēgumā premjers dosies uz Azerbaidžānas pilsētu Gabalu, kur iepazīsies ar vietējo uzņēmumu piedāvātajām sadarbības iespējām, kā arī apskatīs Sangačālas naftas terminālu un tiksies ar Azerbaidžānas Transporta ministru Ziju Mamadovu (Ziya Mammadov).

Ministru prezidents Latvijā atgriežas piektdien, 30.novembrī.

Vizīte notiek pēc Azerbaidžānas Republikas prezidenta ielūguma, kas tika izteikts 2011.gadā viņa vizītes laikā Latvijā. 

Par Latvijas un Azerbaidžānas sadarbību ekonomikā:

2011. gadā Latvijas ārējās preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Azerbaidžānu sasniedza 27 milj. eiro, kas ir par 45% vairāk salīdzinājumā ar 2010. gadu, no tā preču un pakalpojumu eksports ir 23 milj. eiro (+45%), preču un pakalpojumu imports ir 4 milj. eiro (+50%). 2011. gadā Azerbaidžāna bija 38. lielākais preču eksporta un 56. lielākais preču importa partneris. Latvija uz Azerbaidžānu eksportēja preces par 18,1 milj. eiro, bet no Azerbaidžānas importēja preces par 3,3 milj. eiro.

Savukārt 2012. gada trijos ceturkšņos Azerbaidžāna bija Latvijas 41. lielākais preču eksporta un 66. lielākais preču importa partneris. Latvija uz Azerbaidžānu eksportēja preces par 12,1 milj. eiro, bet no Azerbaidžānas importēja preces par 1,3 milj. eiro.

Galvenās Latvijas eksporta preces uz Azerbaidžānu ir lopkopības produkti, metāla izstrādājumi, pārtikas preces un ķīmiskās rūpniecības produkcija. Savukārt no Azerbaidžānas galvenokārt ieved minerālos produktus un pārtikas preces.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Azerbaidžāna, eksporta iespējas, eksports

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats