29. aprīlis, Pirmdiena
Vārda dienas: Laine, Raimonds, Vilnis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Zemes iegādei paredz vieglākus noteikumus
Zemes iegādei paredz vieglākus noteikumus
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 13. maijs 2015, 9:52
Eiropas Komisija (EK) iebilst Latvijā īstenotajai zemes iegādes politikai, kas ierobežo iespēju lauksaimniecības zemi iegādāties cilvēkiem bez lauksaimniecības izglītības. Latvija, iespējams, piekāpsies šai prasībai un mainīs zemes iegādes noteikumus.

Lauksaimniecības zemju tirgū pagājušais gads nesa vairākas izmaiņas – 1. maijā pārstāja darboties 20 gadus ilgušie ierobežojumi ārvalstu fiziskām personām iegādāties lauksaimniecībā izmantojamo zemi (LIZ) Latvijā, savukārt ar 1. novembri stājās spēkā jauni ierobežojumi zemes iegādei, kas skar gan Latvijas, gan citu valstu pilsoņus un uzņēmumus. Tieši šie jaunie ierobežojumi radījuši iebildumus EK, kas uzsākusi pienākumu neizpildes procedūru pret Latviju. EK uzskata, ka Latvijā noteikumi lauksaimniecības zemju iegādei ir stingrāki, nekā vajadzīgs likuma leģitīmo mērķu sasniegšanai. Šie ierobežojumi ietver, piemēram, nosacījumu, ka iespējamajam lauksaimniecības zemes pircējam vajadzīga atbilstoša profesionālā kvalifikācija, kā arī nedrīkst būt nodokļu parādi. Komisija uzskata, ka likumam būtu jātiecas labāk līdzsvarot dažādās pamatintereses, raksta NRA.lv

Tam piekrīt arī Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze.

«Likuma grozījumi pagājušā gada beigās tika pieņemti lielā steigā, lai nepieļautu Latvijas zemju masveida nonākšanu ārvalstnieku rokās, un savu mērķi šie likuma grozījumi sasniedza. Taču vienlaikus likumā tika ietverti arī strīdīgi punkti, kas liedz lauksaimniecības zemi iegādāties cilvēkiem bez attiecīgas profesionālās izglītības. Manuprāt, tas nav pareizi, jo diskriminē daļu Latvijas iedzīvotāju. Pareizākais būtu sekot līdzi, lai lauksaimniecības zeme pēc iegādes tiešām tiek izmantota lauksaimniecībai, un būtu pat vienalga, vai zemi apstrādā pats tās īpašnieks vai tā ir iznomāta citam zemniekam. Tāpēc Eiropas Komisijas aizrādījumu uztveru kā iespēju sakārtot šī likuma nepilnības,» optimistiski Neatkarīgajai teica A. Krauze.

Latvijai oficiālā atbilde EK ir jāsniedz līdz jūnija beigām.

Latvijā kopumā ir reģistrēti 440 726 lauksaimniecības zemju īpašumi, kas aizņem aptuveni 2,1 miljonu hektāru platību. Īpaši liela aktivitāte zemes pirkšanā tika reģistrēta pērn oktobrī – mēnesi, pirms stājās spēkā grozījumi likumā Par zemes privatizāciju lauku apvidos. Toreiz zemi steidza iegādāties tie, kuriem tas būtu liegts pēc likuma stāšanās spēkā

Lauksaimniecības zemju iegādes noteikumi fiziskām personām:

tai jābūt reģistrētai kā saimnieciskās darbības veicējai Latvijā; nedrīkst būt nodokļu parādi; jābūt izpildītai vismaz vienai no prasībām: (pēdējo triju gadu laikā vismaz gadu persona saņēmusi platības vai tiešos maksājumus, vismaz 1/3 no ieņēmumiem trīs gadus ir bijusi no lauksaimniecības, persona ir ieguvusi lauksaimniecisko izglītību); zemes pircējam ir rakstiski jāapliecina, ka zeme tiks izmantota lauksaimniecībai.





Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Armands Krauze, Eiropas komisija, lauksaimniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats