26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Valdība ieklausās Imantas hakera aizstāvjos
Valdība ieklausās Imantas hakera aizstāvjos
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 31. jūlijs 2013, 9:49
Pretēji koalīcijas padomes lemtajam, jautājums par tā dēvētā Imantas hakera izdošanu ASV Ministru kabinetā otrdien tomēr netika skatīts.



No Satversmes tiesas nesagaidījis atbildi, vai pēc Denisa Čalovska advokātu iesniegtā pieteikuma tiks ierosināta lieta, tieslietu ministrs lūdza jautājuma izskatīšanu atlikt līdz nākamajai nedēļai.

Pirmdien koalīcijas padomē netika uzklausīts no frakcijām neatkarīgo deputātu viedoklis, ka jautājumu valdībā nevajadzētu skatīt, līdz savu vārdu teikusi Satversmes tiesa (ST). Veiksmīgāks izrādījās D. Čalovska aizstāvju aizrādījums, ka, valdībai taisot lēmumu, pirms ST izlemj ierosināt vai neierosināt lietu, tas būtu uzskatāms par iejaukšanos tiesu varas neatkarībā.

Viens no D. Čalovska advokātiem Lauris Liepa vērsies ST un apstrīdējis Latvijas valdības un ASV valdības 2005. gada 7. decembra līguma par izdošanu un likuma Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par izdošanu atbilstību Satversmes vairākiem pantiem. Aizstāvis uzskata, ka D. Čalovska izdošana un tiesāšana saskaņā ar ASV likumiem pārkāptu pamatlikumā noteiktās tiesības «zināt savas tiesības».

Viedokļi par to, vai D. Čalovski vajag izdot ASV vai ne, valdībā dalās. Piemēram, Reformu partijas ministri neatbalstīs D. Čalovska izdošanu, bet satiksmes ministru Anriju Matīsu tā politiskie aizgādņi – pie frakcijām nepiederošie deputāti – aicinājuši atturēties paust savu viedokli.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) uzskata, ka ASV jaunajam vīrietim tiks piespriests nesamērojami bargs sods, kas sabojās D. Čalovska atlikušo mūžu uz neatgriešanos.
Savukārt Nacionālās apvienības politiķi uzticoties savam tieslietu ministram Jānim Bordānam, kura vadītā ministrija jau iepriekš apliecinājusi, ka neredz šķēršļus hakera izdošanai.

Jau vēstīts – ASV federālie prokurori 1985. gadā dzimušajam Latvijas pilsonim D. Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku Miami, un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem cēluši apsūdzības par datorvīrusa Gozi Virus radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēti vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes datoros.

ASV lūgusi Latviju izdot D. Čalovski tiesāšanai. 31. janvārī Latvijas Augstākā tiesa atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu jaunieša izdošanu. Galīgais lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem valdībai.

Tikmēr pats D. Čalovskis neatzīst, ka būtu apzināti radījis vai uzlabojis kādu programmatūru izmantošanai ļaunprātīgiem mērķiem, saņemot par to samaksu.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ASV, Deniss Čalovskis, kibernoziegumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats