19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Soross, juniors, no seniora pārņēmis politikas ietekmēšanas instrumentu
Soross, juniors, no seniora pārņēmis politikas ietekmēšanas instrumentu
Autors: Ritums Rozenbergs, Uldis Dreiblats / NRA.lv / 11. janvāris 2016, 10:35
Lai arī miljardieris Džordžs Soross īpašumus un biznesu nodevis visu piecu savu bērnu pārziņā, Latvijā izjūtamo politikas ietekmēšanas rūpalu pārņēmis un to tālāk attīsta miljardiera vidējais dēls Džonatans Tividars Soross.


Tas nozīmē, ja Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolems doties pie kāda ASV ietekmīga vīra izlūgties labvēlību savas politiskās karjeras izaugsmei, viņam būtu prātīgāk doties nevis pie Džorža Sorosa, kā to darīja Valdis Zatlers, bet jau pie Džonatana Tividara Sorosa, miljardiera vidējā dēla, kurš strādā un dzīvo turpat netālu no tēva Ņujorkas centrā, vienā no Manhatanas debesskrāpjiem, ziņo NRA.lv

Vienam politika, citam bizness

Jau 2004. gadā laikraksts The New York Times signalizēja, ka Džordžs Soross saviem diviem dēliem – Robertam Danielam Sorosam un Džonatanam Tividaram Sorosam – nodod «aizvien lielāku kontroli pār saviem investīciju uzņēmumiem». Vienlaikus ar kontroli pār investīciju uzņēmumiem bērnu pārziņā nonāca arī dažādi labdarības fondi un politikas finansēšanas instrumenti. Gadiem ejot, dzīve pati bērnu starpā sadalīja dažādos vērtīgos un ietekmīgos Sorosa, seniora, rūpalus. Izrādījās, ka Sorosa, seniora, vienīgajai meitai Andreai Kolombelai Sorosai labāk vedas labdarība un labdarības fondu pārvaldīšana, sieviešu tiesību aizstāvju finansēšana un Tibetas kultūras popularizēšana. Jaunākajam dēlam Gregorijam Džeimsam Sorosam pašam patīk darbošanās mākslās un brīvās domas izpausmēs. Vidējam dēlam Aleksanderam Sorosam padodas cilvēktiesību un apkārtējās vides aizstāvēšanas aktivitāšu finansēšana un dalība ebreju interešu lobija kustībā. Vecākajam dēlam Robertam Danielam Sorosam sākotnēji seniors bija iecerējis uzticēt varas vairošanai vitāli svarīgo ideoloģiskās cīņas fronti – liberālisma ideju popularizēšanu un ietekmes vairošanu politikā. Tomēr dzīve pierādīja, ka Robertam labāk veicās darījumi ar nekustamajiem īpašumiem un investīciju fondu pārvaldīšana. Tādējādi polittehnoloģiju radoša izmantošana un politiķu finansēšana tika otram vidējam dēlam – Džonatanam Tividaram Sorosam. Šobrīd viņš jau ir apņēmies panākt apjomīgu politikas finansēšanas reformu īstenošanu ASV.

Trīs no pieciem seniora bērniem – Andrea, Džonatans un Aleksanders – sēž pie ovālā Globālās padomes galda vienā no spēcīgākajiem politikas ietekmēšanas instrumentiem pasaulē Open Society Foundation.

Publikācijas presē liecina, ka Andrea un Roberts ik pa brīdim veic kādu apjomīgu darījumu vai nu ar nekustamajiem īpašumiem, vai ar kādu kompāniju vērtspapīriem. ASV presei īpaši tīkamas ir Roberta dēkas ar sievietēm un Gregorija iekulšanās dažādās sadzīviskās dzīves likstās.

Vēlēšanu specs Soross, juniors

1970. gadā dzimušais Dž. T. Soross ir 2012. gadā dibinātās privātās investīciju kompānijas JS Capital Management LLC izpilddirektors. No 2002. līdz 2011. gadam viņš ieņēma dažādus amatus Soros Fund Management. Džonatans arī ir viens no lielākajiem ASV demokrātu spārna politiķu un politisko kopu finansētājiem. Pieredzi politisko procesu ietekmēšanā Džonatans guvis, strādājot gan pie dažādām vēlēšanu kampaņām ASV, gan arī programmu vadītāja amatā Open Society Foundation Budapeštā un Starptautiskā vēlēšanu sistēmas fonda misijā Moldovā.

Spriežot pēc publikācijām The New York Times, www.capitalnewyork.com, www.rooseveltinstitute.org, www.abcnews.go.com, pašlaik Soross, juniors, galveno uzmanību velta politikas finansēšanai, politikas finansēšanas tehnoloģijām un ideoloģijas izstrādei, lai politisko loku pārliecinātu, ka viņa radītais politikas finansēšanas instruments ir pats labākais, demokrātiskākais, atvērtākais un cilvēkiem draudzīgākais salīdzinājumā ar konkurentu finanšu instrumentiem. Lasot aprakstus par Džonatana Tividara darbību un viņa paša izteikumus, ik pa brīdim pazib šīs kaut kur jau ļoti dzirdētās un lasītās frāzes par politiskā finansējuma atklātumu, caurspīdīgumu, godīgumu un taisnīgumu. Tos pašus Džonatana propagandētās politikas saukļus Latvijā tiražē vietējie Sorosa instrumenta līdzstrādnieki. Tas gan pašiem propagandistiem neliedz rīkoties pretēji šiem saukļiem, kārtojot savus mantiskos jautājumus, kā, piemēram, tikko Delnas dzīvokļa pārdošanas gadījumā.

Vēl jāpiebilst, ka politikas finansēšanas un vēlēšanu kampaņu atbalstīšanas jomā Džonatans Tividars strādā kopā ar sievu Dženiferu Annanu Sorosu, ar kuru apprecējās 1997. gadā. Džonatans ar Dženiferu iepazinās 1992. gadā, kopā strādājot pie Bila Klintona un Alana Gora prezidenta vēlēšanu kampaņas.

Reformas kaļ mākoņos

ASV izdotais žurnāls Politico Magazine par Džonatana Tividara Sorosa mērķiem politikas ietekmēšanas jomā raksta: «Soross savu misiju atrisināt naudas problēmas politikā sāka 2012. gadā, nodibinot Demokrātijas draugu PAC (Friends of Demokracy PAC).» Saīsinājums PAC nozīmē Politisko aktivitāšu komiteja (Political Action Commitee). Jāpaskaidro, ka caur PAC ASV notiek politiķu finansēšana. Tās ir nevalstiskas organizācijas, kuras vāc ziedojumus un tos novirza kandidātiem un kampaņām. Nevalstiska organizācija var kļūt par PAC, ja tā naudu tērē federālo vēlēšanu kampaņām. Pateicoties likuma grozījumiem, PAC var kļūt par Super PAC, ja viss finansējums kampaņai tiek piesaistīts tikai caur konkrēto komiteju, nevis ar individuāliem ziedotājiem.

Kā norāda Politiko Magazine, Džonatans Tividars, balstoties uz spēkā esošo likumdošanu, izveidojis hibrīdveida politisko aktivitāšu komiteju, kura it kā apvieno sevī parasto PAC un Super PAC. Šis dibinājums sevi esot pierādījis dzīvē, un pēdējās kongresa vēlēšanās ar šo nodibinājumu politikā ieplūdināti vairāki miljoni ASV dolāru. Septiņi Džonatana veidotā hibrīda PAC atbalstītie kandidāti uzvarējuši. «Sēžot 40. stāvā ofisu tornī Manhatanas viducī, mājā, kurā darbojas viņa (Džonatana) investīciju kompānijas, kur Ņujorkas Centrālais parks atrodas pie viņa kājām, zem kurām lēni plūst mākoņi virs pilsētas, Soross (Džonatans) ar apzinātu ironiju un skepses piedevu kaļ kādu ideju. Viņš ir iecerējis jaunu ambiciozu plānu kandidātu atbalstīšanai kongresa un federālajās vēlēšanās, kas izvērtīsies par radikālu reformu politikas finansēšanas jomā ASV un kā rezultātā vēlēšanu finansējumam jākļūst atklātam un pārskatāmam. Soross uzskata, ka šo plānu viņam izdosies realizēt līdz 2021. gadam,» tēlaini raksta Politico Magazine.

Spēks ir medijos

Izdevums MRC NewsBuster norāda, ka ASV «kopš 2000. gada visdāsnākie liberālās politikas un politiķu finansiālie atbalstītāji ir Maikls Blumbergs, Varens Bafets, Pjērs Omidjārs, Toms Steijers un Džordža Sorosa miesīgais dēls Džonatans. Kopš 2000. gada šī ziedotāju grupa sekmējusi 2,7 miljardu ASV dolāru piesaisti abortu veicināšanai, ieroču kontrolei, trauksmes celšanai par klimata izmaiņām un liberālā spārna kandidātu atbalstīšanai.»

Izdevums arī konstatē, ka «šie pieci ziedotāji ir saistīti ar aktīvu darbību plašsaziņas līdzkļu jomā. Viņi visi kopā atbalsta vai pārvalda 88 atsevišķus plašsaziņas līdzekļus». MRC NewsBuster konstatē, ka «jaunais Soross (domāts Džonatans) liberālo mediju atbalstam ir aizplūdinājis miljonus».



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ASV, Džonatans Tividars Soross, politika, Raimonds Vējonis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats