26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret divām PMLP amatpersonām
KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret divām PMLP amatpersonām
Autors: Apollo.lv / 24. aprīlis 2013, 10:21
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret divām Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) amatpersonām un piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli juridiskajai personai.


Kā informē birojā, KNAB Ģenerālprokuratūrai nosūtījis 2012.gada septembrī uzsāktā kriminālprocesa materiālus saistībā ar iespējamo PMLP amatpersonu kukuļošanu, ierosinot kriminālvajāšanas uzsākšanu pret divām amatpersonām un trim komercsabiedrību pārstāvjiem, kā arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Izmeklēšanas gaitā iegūto pierādījumu kopums dod pamatu KNAB izmeklētājam uzskatīt, ka viena PMLP amatpersona pieprasījusi un pēc iepriekšējas vienošanās ar otru PMLP amatpersonu vairākkārt pieņēmušas kukuļus kopumā 620 latu apmērā par izdarītām darbībām vai pieļautu bezdarbību sešu ārvalstu pilsoņu interesēs, norāda KNAB.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka PMLP amatpersonas, izmantojot savu dienesta stāvokli, vairākos gadījumos, iespējams, nodrošināja labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar ārvalstu pilsoņu uzturēšanos Latvijā, pieņemot par to kukuļus no komercsabiedrību pārstāvjiem.

Izmeklēšanas laikā iegūts pietiekams pierādījumu kopums, kas dod pamatu pieņēmumam, ka divas fiziskās personas, būdamas kādas juridiskās personas - komercsabiedrības, pārstāvji, vairākkārt nodevuši kukuļus PMLP amatpersonai par darbību veikšanu citu personu interesēs, nodrošinot paātrinātu jautājuma izskatīšanu un, iespējams, neveicot likumā noteiktās pārbaudes par termiņuzturēšanās atļaujas un personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes (eID) izsniegšanu ārvalstu pilsoņiem, kuri vienlaikus ir arī šīs komercsabiedrības darbinieki.

Noskaidrojot iespējamā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas apstākļus un fizisko personu statusu juridiskās personas institūcijās, KNAB izmeklētājs uzsācis arī procesu pret šo juridisko personu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības abas aizdomās turētās PMLP amatpersonas par kukuļņemšanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās (Krimināllikuma 320.panta trešā daļa), viena uzņēmuma divus pārstāvjus - par kukuļdošanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās (KL 323.panta otrā daļa), bet otra uzņēmuma pārstāvi - par kukuļdošanu (KL 323.panta pirmā daļa).

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: KNAB, kriminālvajāšana, PMLP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats