28. aprīlis,
Vārda dienas: Gundega, Terēze
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vanšu tilts noslēgts ar atslēgu, kuru neviens neprot atslēgt
Vanšu tilts noslēgts ar atslēgu, kuru neviens neprot atslēgt
Autors: Marta Grīsle / NRA.lv / 23. jūlijs 2012, 18:33
Pēdējo divu dienu atgadījumi uz Vanšu tilta, kad sestdienas un svētdienas naktī divi jauni vīrieši nolēma kāpt bēdīgi slavenajā Vanšu tiltā, bet 7. jūnijā no tilta smailes nolēca jaunietis, ir izraisījuši pamatīgas diskusijas gan par tilta apsardzi, gan tilta durvju atslēgu, kura, kā izrādās, nemaz nepilda savu funkciju un durvis neatslēdz.


Uzņēmuma Rīgas tilti ģenerāldirektors Albīns Jasaitis skaidro, ka: „kaut arī atslēgas šobrīd ir gan Rīgas satiksmes departamentā, gan Rīgas domē un izsaukuma gadījumā ir pieejamas aptuveni divu minūšu laikā, galvenā problēma ir tajā, ka glābšanas dienesti nav apmācīti, kā ar šādu atslēgu rīkoties – tas ir sarežģīts mehānisms, tās nav vienkāršas dzīvokļa durvis, kuras var bez piepūles atvērt. Jautājums, kāpēc glābšanas dienesti netiek apmācīti un kāpēc tik dārgās minūtes jātērē tilta durvju uzlaušanai un pēcāk labošanai? Manuprāt, atbildība jāuzņemas Rīgas satiksmes departamentam un jāuzdod jautājums, vai kāds ir parūpējies par glābšanas dienestu cilvēku apmācīšanu?”

Kopš nelaimīgā gadījuma 7. jūnijā, kad no tilta smailes noleca 1992. gadā dzimušais vīrietis, jautājums par atslēgu glabāšanu ir atrisināts – divi eksemplāri glabājas Rīgas Satiksmes departamentā un vēl viena atslēga atrodas Rātslaukumā, maksimāli tuvu Vanšu tiltam, lai šādos gadījumos nebūtu problēmas ar piekļuvi tilta smailei. Taču šeit sākos otra galējība – atslēga ir, bet neviens neprot ar to rīkoties.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vetere stāsta, ka sestdienas naktī, kad tika saņemts izsaukums uz Vanšu tiltu saistībā ar kārtējo „kāpēju”, VUGD speciālisti saņēma tilta atslēgu, taču durvis atvērt neizdevās: „sestdienas naktī, notikuma vietā pirmie ieradās VUGD speciālisti, kaut arī atslēgas tika atgādāta un nodota mūsu glābējiem, durvis neizdevās atslēgt. Grūti spriest, vai problēma ir atslēgas mehānismā, vai tajā, ka mūsu cilvēki neprot ar tām apieties. Mūsu darbinieki nolēma netērēt laiku pie durvju slēdzenes un tika dots rīkojums durvis uzlauzt.”

Arī VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš stāsta, ka atslēgt durvis nav izdevies un, ļoti iespējams, ka glābšanas dienesta cilvēki neprot šīs durvis atslēgt, jo mehānisms ir sarežģīts, taču arī apmācība VUGD cilvēkiem nav pat piedāvāta.

Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna – Ozola stāsta, ka būtisks faktors ir laika apstākļi, kas ietekmē durvju mehānismu: „arī šodien, kad tika nomainīta uzlauztā slēdzene, vairakkārt nācās slēgt durvis, lai pārbaudītu, vai slēdzene veiksmīgi nomainīta un darbojas.” Rīgas domes Satiksmes Departamenta pārstāve arī skaidro, ka ieteikumi un aizrādījumi no Rīgas tiltu un VUGD pārstāvjiem tiks ņemti vērā un jau šonedēļ tiks veiktas pārrunas ar visām iesaistītajām pusēm.

Šajā vasarā jau trīs cilvēki ir uzkāpuši Vanšu tiltā, taču viens gadījums beidzies letāli - lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos tilts tiek pastiprināti apsargāts un, kā ziņo A. Jasaitis, iespējams, ka jau šonedēļ, vēlākais nākamnedēļ tiks būvēts aizsargmehānisms, kas apturēs tilta iekarotājus: „tilta vantis tiks aprīkotas gan ar signalizāciju, gan vairogu, kas neļaus kāpējiem pat pieķerties pie vantīm, lai uzsāktu dzīvībai bīstamo kāpienu.”


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Albīns Jasaitis, atslēga, Inga Vetere, tilts, Vanšu tilts, VUGD

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats