30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Nekustamais īpašums » Kompromiss būs panākts - Gaismas pils ēka kļūs oficiāli lietojama
Kompromiss būs panākts - Gaismas pils ēka kļūs oficiāli lietojama
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 28. aprīlis 2014, 12:19
Šogad 29. augustā paredzēta Gaismas pils jaunās ēkas oficiālā atklāšana, un Kultūras ministrijā vairs ne cer, bet gan apgalvo – tā arī notiks. Šajā datumā Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) svinēs savu 95. jubileju.


Vēl gan bibliotēkas jaunā ēka ir jāpieņem ekspluatācijā, un tieši šī procedūra nenotiek raiti. Lai Gaismas pili nodotu ekspluatācijā, vajadzīgs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Rīgas pilsētas būvvaldes atzinumi. Tos Kultūras ministrija cer saņemt maijā.

Tomēr ne velti pagājušonedēļ notikušajā preses konferencē kultūras ministre Dace Melbārde tik droši apliecināja ēkas atklāšanas datumu. Iepriekš Kultūras ministrijas pārstāvji stāstīja, ka ugunsdzēsēji izvirzījuši papildu prasības, bet, lai tās izpildītu, bija vajadzīgs laiks. Kultūras ministre tikās ar VUGD pārstāvjiem, lai tiktu skaidrībā, kas vajadzīgs, kas jāizdara, kur ir problēmas, lai ieilgušajiem solījumiem par Gaismas pils nodošanu un pieņemšanu ekspluatācijā varētu pielikt punktu. Rezultātā ir visas puses apmierinošas evakuācijas kāpnes, liesmu detektori, papildu ugunsdzēšamā iekārta, diennakts videonovērošana. VUGD tehniskā komisija beidzot ir saskaņojusi LNB jaunajā ēkā lietotos risinājumus, un šonedēļ plānota Gaismas pils galīgā pārbaude. Panākts arī kompromiss ar uzņēmumu Rīgas satiksme par trolejbusu kontakttīklu balstu nomaiņu, ko transporta uzņēmums gribēja šogad, bet Kultūras ministrija – nākamgad. Jauni stabi tiks ierakti nākamā gada pirmajā pusē, jo valsts budžetā tam ir jāparedz līdzekļi.

Jau jūlijā pirmie lasītāji varētu iemēģināt jaunās lasītavas, jo līdz tam laikam ir plānots atvērts dažas no tām. NRA.lv informēja, ka saskaņā ar VUGD īpašām atļaujām jau notiek bibliotēkas pārcelšanās no pašreizējām telpām uz jauno ēku Pārdaugavā, jo ekspluatēt pilnībā būvi vēl nedrīkst. Gaismas pils krātuvēs aiz metāla durvīm nonāk periodiskie izdevumi, letonika, kartogrāfiskie materiāli, retās grāmatas un rokraksti no LNB nodaļas Jēkaba ielā 6/8. Pēc tam tiks pārvesti krājumi no LNB ēkas K. Barona ielā 14, Tērbatas ielas 75, K. Barona ielas 3 un Anglikāņu ielas 5. Tiek pieļauts, ka visu pārvešanai sagatavoto LNB krājumu (vairāk nekā trīs miljoni vienību) varētu aiztransportēt septiņu mēnešu laikā.

Kamēr lasītavas vēl nav iekārtotas, ar Gaismas pils jaunumiem un dārgumiem vakar tika iepazīstinātas notiesātās sievietes. Tur notika pasākums no cikla Rīga 2014 Eiropas galvaspilsētas atspulgi Iļģuciema cietumā. Gaismas pili viņas iepazina virtuāli, bet pasākuma mērķis ir ieinteresēt ieslodzītās pēc soda izciešanas kļūt par regulārām bibliotēkas apmeklētājām, vēsta ziņu aģentūra LETA.

GAISMAS PILS SKAITĻOS

Ēkas kopējā platība: 40 455 m2

Ēkas garums, platums, augstums: 170 m, 44 m, 68,3 m

Ēkas būvniecības sākotnējās izmaksas (bez PVN): 114,6 miljoni latu (apmēram 163 miljoni eiro)

Ēku balsta 8,9 km pāļu, zemē iedzīts 501 pālis

Kopumā izmantoti 44 500 m3 betona, 5560 tonnu stiegrojuma, 300 tonnu tērauda

Uz jumta ieklātas 600 tonnu nerūsējošā tērauda

Fasādes platība: 15 300 m2


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dace Melbārde, Gaismas pils, LNB, VUGD

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats