26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Deklarējot vēlēšanu izdevumus, zatlerieši esot kļūdījušies
Deklarējot vēlēšanu izdevumus, zatlerieši esot kļūdījušies
Autors: Uldis Dreiblats / NRA.LV / 24. janvāris 2012, 14:41
Zatlera Reformu partija (ZRP) atzīst, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) iesniegusi nepatiesu deklarāciju, kurā atspoguļoti 11. Saeimas vēlēšanu ieņēmumi un izdevumi.


Pēc vairākkārtējiem atgādinājumiem Neatkarīgā no ZRP ir saņēmusi atbildi uz jautājumu, kāpēc 11. Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā norādīts, ka ziedojumos partija saņēmusi par 12 543,67 latiem mazāku summu, nekā redzams KNAB mājaslapas sadaļā par saņemtajiem ziedojumiem.

Jāatgādina, ka šāda atšķirība starp divām publiskām, likumos paredzētām finanšu atskaitēm ļāva Neatkarīgajai izteikt pieņēmumu, ka partijai ir dubulta grāmatvedība – proti, ka viena atbildīgā persona redz vienus finanšu datus (ziedotās summas), bet otra atbildīgā persona redz pavisam citus finanšu datus. Ticamību šai versijai gan nedaudz mazina fakts, ka atbildīgā persona no ZRP, kura pagājušā gada 17. oktobrī parakstīja partijas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju un kura KNAB regulāri ziņo par saņemtajiem ziedojumiem, ir viena un tā pati – tas ir ZRP valdes loceklis Ainis Dābols.

Cita versija, kāpēc tik liela atšķirība starp divām partijas publiskajām finanšu atskaitēm, varēja būt, ka ZRP neuzrāda visus ziedojumus, piemēram, nevēloties publiskot kaut kādu ziedotāju vārdus. Tāpēc Neatkarīgā vaicāja gan ZRP preses sekretārei Daigai Holmai, gan partijas priekšsēdētājam Valdim Zatleram – kāpēc ZRP minēto summu (12 453,67 latus) negrib uzrādīt deklarācijā, slēpj to no sabiedrības un KNAB?

ZRP deputāta Vjačeslava Dombrovska palīdze Ilvija Zvaigzne Neatkarīgajai sniedza atbildi, no kuras izriet, ka nesakritība radusies kļūdas dēļ. Tāpat no atbildes var secināt, ka ZRP finansēs ir pat lielāks juceklis nekā tikai atšķirība starp divām publiskām atskaitēm 12 543,67 latu apmērā.

«Jūsu minētā starpība ZRP ziedojumos veidojās datu apstrādes sistēmas kļūmes dēļ,» raksta ZRP pārstāve un vēl papildina, «tāpat kopā ar atskaiti tika iesniegti izdevumu rēķini, pēc kuru padziļinātas pārbaudes tika konstatēts, ka daži no tiem: 1. ir bijuši apmaksāti kā deputātu kandidātu individuālo kampaņu rēķini; 2. grāmatvedībā tika iesniegti novēloti, bet attiecas uz priekšvēlēšanu izdevumiem. Pēc situācijas konstatējuma attiecīgie rēķini no sistēmas tika izņemti vai arī papildus iekļauti. ZRP ir informējusi par šo situāciju KNAB. Ar KNAB vadību ir saskaņots, ka tiek sagaidīti KNAB veiktā priekšvēlēšanu ieņēmumu– izdevumu deklarācijas audita rezultāti, pēc kā tiks iesniegta koriģētā atskaite. Plānotais finanšu audita rezultātu saņemšanas laiks – 2012. gada marts.»

ZRP pārstāvju atbildē ir arī nepatiesi apgalvojumi, proti, ka iepriekšminētā kļūda «tika pamanīta pēc šo datu publiskošanas un nekavējoties tika novērsta. Līdz ar to pašreizējie ZRP ieņēmumu rādītāji sakrīt ar KNAB mājaslapā esošajiem rādītājiem». Patiesībā KNAB mājaslapā nav publiskota precizēta vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācija (citas partijas parasti publisko precizētas deklarācijas); nav izdarīti arī nekādi precizējumi ziedotāju sarakstos – tur nav nedz «izņemtu», nedz «papildus iekļautu» ziedojumu. Līdz ar to nav saprotams, kādā konkrēti veidā kļūda novērsta.

Jāatgādina, ka pašreizējais ZRP priekšsēdētājs Valdis Zatlers, pēdējās dienas pavadot Valsts prezidenta amatā, ultimatīvi pieprasīja, lai tiktu paredzēta kriminālatbildība par pārkāpumiem politisko partiju finansēšanā. Atlaistā 10. Saeima pieņēma attiecīgus grozījumus Krimināllikumā, un tie jau stājušies spēkā.

No pārējām ZRP atbildēm uz Neatkarīgās jautājumiem var secināt, ka ZRP pērn biedranaudās ir saņēmusi 14 712 latus. Tātad kopā ar ziedojumiem ZRP kopējie ieņēmumi pērn ir bijuši 238 762 lati.

Tāpat ZRP atklāja, ka partijas izdevumi kopā ar vēlēšanu izdevumiem pērn ir bijuši 262 976 lati, un tas nozīmē, ka partija pērn dzīvojusi uz parāda – vairāk nekā 24 000 latu. Starp citu, likums aizliedz partiju kreditēšanu.

Pērn ZRP birojā uz pilnu darba slodzi strādājis biroja vadītājs, bet grāmatvedis – tikai uz pusslodzi. Algu fonds šiem darbiniekiem bijis 1719 latu mēnesī. Šogad plānots pieņemt vēl divus biroja darbiniekus. Telpu nomas izdevumi (ieskaitot biroja telpu nomu Rīgas centrā un komunālos izdevumus) partijai pērn bijuši apbrīnojami niecīgi – 9318 latu.

ZRP šobrīd esot 2358 biedri. Tas nozīmē, ka biedranaudās katrs biedrs pērn ir samaksājis vidēji sešus latus jeb apmēram vienu latu mēnesī.


Diskusija par rakstu (0) , KNAB, Zatlera Reformu partija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats