26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ināra Vilkaste: Kā manas ģimenes fotogrāfijas var būt drauds sabiedrības drošībai?
Ināra Vilkaste: Kā manas ģimenes fotogrāfijas var būt drauds sabiedrības drošībai?
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 15. janvāris 2013, 9:08
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja 7.janvārī lēma, ka izmeklēšanas tiesneša kratīšanas lēmums nav spēkā. Tas nozīmē, ka KNAB nekavējoties ir jāatdod visi tās laikā izņemtie priekšmeti un dokumenti.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pamatoja kratīšanu ar Kriminālprocesa likuma 179.pantu, kurā noteikts, ka kratīšanas nolūks ir atrast kriminālprocesā nozīmīgus priekšmetus, dokumentus, līķus vai meklējamās personas; tāpat kratīšana tika pamatota ar nepieciešamību gādāt par valsts un sabiedrības drošību. 

„Kratīšanas laikā faktiski tika izņemtas manas personīgās lietas, tostarp vēstules ar mana vīra atzīšanos mīlestībā, manas kāzu un ģimenes fotogrāfijas, piezīmju grāmatiņa ar Visocka dzeju, privāta informācija par trešajām personām, kurām esmu apgādniece. Kā šādi materiāli var apdraudēt sabiedrību un valsti?” jautā uzņēmēja Ināra Vilkaste.

Tāpat kratīšanā KNAB izņēma I.Vilakstei piederošos dokumentus, kas attiecas uz viņas aizstāvības stratēģiju, KNAB izmeklētāju prettiesisko rīcību vairāku gadu gaitā, piezīmju grāmatiņas ar tiesu sēžu grafikiem, kurās I.Vilkaste ir spiesta piedalīties, komerciāla rakstura informāciju viņas par projektiem un investoriem, datoru, kas nepieciešams aizsardzības sistēmas nodrošināšanai u.c. priekšmetus.

„Pēdējos sešos gados KNAB darbinieki ir vairākkārtīgi veikuši nepamatotas kratīšanas manā dzīvesvietā. Šis viss zināmā mērā norāda uz tendenci, ka KNAB vai atsevišķi tā izmeklētāji skaļu lozungu aizsegā prettiesiski mani vajā,” norāda I.Vilkaste.

Savā sākotnējā atbildē, kas datēta ar 7.janvāri, uz I.Vilkastes sūdzību KNAB norādīja, ka izņemtos priekšmetus pagaidām pilnībā atdot negrasās. Arī pēc Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētājas lēmuma KNAB neatgrieza visus izņemtos priekšmetus.

Kārtējā kratīšana I.Vilkastes dzīvesvietā notika 2012.gada 21.novembrī, teju trīs mēnešus pēc izmeklēšanas tieneša lēmuma. Šajā dienā I.Vilkaste atradās ārpus valsts, vienlaikus KNAB liedza advokātiem, viņas pārstāvjiem, piedalīties kratīšanā, kurā izņemti virkne I.Vilkastei piederošu priekšmetu un dokumentu.

Par šo KNAB izmeklētāju prettiesisko rīcību 2012.gada 22.novembrī zvērināts advokāts Edijs Vaznis iesniedza sūdzību Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, bet uzņēmēja Ināra Vilkaste 14.decembrī - Ģenerālprokuratūrā, kas to pāradresēja KNAB.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ināra Vilkaste, KNAB, kratīšana

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats