26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Lemberga prāvā ieslēdzas pratināšanas konveijers
Lemberga prāvā ieslēdzas pratināšanas konveijers
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 30. augusts 2012, 12:11
Liecinieku pratināšana t. s. Lemberga prāvā Rīgas apgabaltiesā šonedēļ uzņēma vēl nebijušus apgriezienus – divu dienu laikā līdz galam tika nopratināti četri liecinieki: Monika LaiviņaLaiveniece, Aleksejs Loskutovs, Jurģis Liepnieks un Vita Jonase.


Viskrāšņākās un no noziegumu pierādīšanas viedokļa visnesaprotamākās liecības sniedza Saeimas deputāts, bijušais KNAB priekšnieks A. Loskutovs. Savukārt viskrāšņākās un teorētisko atziņu piesātinātākās – polittehnologs, premjeru Andra Šķēles un Aigara Kalvīša padomnieks J. Liepnieks. Savās atmiņās par Ventspils mēra Aivara Lemberga draugu Vitālu Lejiņu dalījās tiesu izpildītāja V. Jonase, savukārt par kratīšanām un dokumentu izņemšanu atminējās A. Lemberga advokāta Ginta LaiviņaLaivenieka sieva, Ventspilī praktizējošā notāre M. LaiviņaLaiveniece.

Slepenās sarunas

Tiesā tika atskaņotas A. Loskutova slepus ierakstītās privātās sarunas ar A. Lembergu. Audioierakstā cita starpā apspriests tā laikā KNAB izmeklētāja Ilmāra Bodes liktenis.

A. Loskutovs tiesā neslēpa, ka ar A. Lembergu privāti ticies vairākas reizes gan pirms kandidēšanas KNAB priekšnieka amatā, gan jau esot amatā. Tikšanās organizēšanai esot izmantojis privātās apsardzes firmas Venta amatpersonu – tā laika premjera Einara Repšes padomnieka Jāzepa Meikšāna un Ventas vadītāja Aivara Valča – pakalpojumus. Tikšanās notikušas automašīnā gan pie A. Lemberga īpašuma vārtiem Puzē, gan pie kafejnīcas Vērdiņš uz Jūrmalas šosejas Babītes pagastā. Sarunas ar A. Lembergu A. Loskutovs ierakstījis tādēļ, ka esot bažījies no provokācijām. Tas gan nav traucējis izmantot Ventas darbinieku pakalpojumus.

Ietekmes teorija

J. Liepnieks jau pratināšanas sākumā apgalvoja, ka A. Lemberga krimināllietā neko nevarot liecināt. Atbildot uz konkrētiem jautājumiem, viņš skaidroja, kā pareizi izprotami jēdzieni «politiskā ietekme» un «ietekme politikā», uzsverot, ka «politiskā ietekme ir smalks jautājums». Politikā nepastāvot hierarhiskas attiecības, ietekme sākas no vēlētāju atbalsta politiķim, kuru izmantojot politiķis vai nu spēj, vai nespēj to vairot. Ja politiķis ir talantīgs, viņš savas ietekmes vairošanai izmanto pieejamo informāciju un pieredzi. Politiķa zināšanas un pieredze spēj viņu padarīt tādu, ar kuru personas vēlas sadarboties labprātāk nekā ar tiem, kuriem ir mazāka pieredze un zināšanas. Tā esot tā līnija, kur sākoties politiķa tēla jautājums. Viņš norādīja, ka, darbojoties politikā, grūti noteikt, ko politiķis dara sevis, varas vai valsts labā. Ietekmi politikā nosaka politiķa popularitāte, kura ir nomērāms lielums ar socioloģisko pētījumu palīdzību. A. Lemberga centienus no polittehologa noskaidrot, kā tiek mērīta popularitāte, tiesa aprāva. A. Lembergam tiesai nācās atgādināt, ka viņš tiek apsūdzēts arī par Ventspils domes priekšsēdētāja un Ventspils domes deputāta prestiža graušanu. Viņš no J. Liepnieka vēloties noskaidrot, kā ar 92% atbalstu Ventspils domes priekšsēdētāja darbībai tiek grauts Ventspils domes priekšsēdētāja un deputāta prestižs.

Pēc J. Liepnieka teiktā, A. Lembergs ir «ļoti ietekmīga politiska figūra», «leģendārs vadītājs», kura vēlētāju uzticības un atbalsta rādītāji ir «pārsteidzoši». Kā piemēru izcilajam A. Lemberga vadības stilam J. Liepnieks minēja gadījumu no dzīves. Reiz darba darīšanās viņš astoņos no rīta ieradies Ventspils domē. Sekretāre lūgusi J. Liepnieku uzgaidīt, jo izrādījies, ka pilsētas mērs no agra rīta devies apgaitā pa pilsētu, lai pārbaudītu, kā pilsēta un pilsētnieki pārlaiduši nakti.

Atmiņas par draudzību

Prokurori no V. Jonases centās iegūt izteikumus par to, ka V. Lejiņš patiesībā nav bijis bagāts cilvēks. Tas valsts apsūdzētājiem ļautu apšaubīt V. Lejina testamenta A. Lembergam patiesumu. Veiksme prokurorus nelutināja. Pratināšanas gaitā noskaidrojās, ka V. Lejiņš bijis veiksmīgs, turīgs uzņēmējs, kurš ar savu turību nav plātījies, bet gan palīdzējis grūtībās nonākušiem cilvēkiem. Viņa veiksmes pamatā bijis intelekts, milzīgas darbspējas, atvērtība, plašie kontakti sabiedrībā, labestība un dāsnums. Pratināšanā noskaidrojās, ka testaments Aivaram Lembergam bijis likumsakarīgs. A. Lembergs bijis tuvs V. Lejiņa draugs, kuram bērnu un citu tuvinieku nav bijis. Savukārt viņa māte testamenta brīdī bijusi 87 gadus veca. A. Lemberga dēls Anrijs Lembergs bijis V. Lejiņa krustdēls, par kura likteni viņš ļoti rūpējies. V. Lejiņš arī apmaksājis Anrija studijas Londonā. V. Jonase atminējas, ka, V. Lejiņam vēl dzīvam esot, viņi bieži viesojušies Lemberga ģimenē. «Aivars Lembergs bija ļoti patīkams. Viņš bija interesants, un atceros, ka viņš fantastiski varēja pārslēgties no darba uz citiem jautājumiem. Vēl Lembergam bija raksturīgi tas, ka, ja viņš pieķērās kādam jautājumam, tad izpētīja to līdz galam, lai pašam viss būtu skaidrs. Te es varu minēt tādu piemēru kā Ventspils ielu bruģēšana. Atceros, ka Lembergs gari un plaši stāstīja, kā bruģis kādā secībā jāliek, lai tas kalpotu ilgi un nebūtu tā kā Rīgā, kur viss ļogās,» šādas atmiņas V. Jonase par A. Lembergu sniegusi jau pirmstiesas izmeklēšanas laikā 2006. gada 18. janvārī.

Meroni kāzas

M. LaiviņasLaivenieces liecības, kuras atsevišķi plašsaziņas līdzekļi jau paguvuši nodēvēt par A. Lemberga vainu pierādošām, ietver sevī stāstu par to, ka viņas notāra prakses vietā esot ieradies A. Lembergs, lai apliecinātu savu parakstu uz angļu valodā rakstītiem dokumentiem. Aizstāvjiem precizējot, kurš tad īsti uz notāra biroju aiznesis dokumentus A. Lemberga paraksta apliecināšanai – pats A. Lembergs vai kāda cita persona –, M. LaiviņaLaiveniece vairs tik pārliecināta nebija, un no viņas atbildēm šis jautājums tā arī skaidrs nekļuva. Notāre atminējās dokumentu izņemšanu no viņas privātajiem seifiem Hansabankas Ventspils filiālē. Dokumentu izņemšanas brīdī viņa tur nemaz neesot bijusi klāt un par notikušo uzzinājusi tikai no plašsaziņas līdzekļiem. Šo faktu vēlāk apstiprinājis arī viņas vīrs G. LaiviņšLaivenieks, kurš pēc veiktajām kratīšanām juties «ļoti nomākts». Viņa apgalvoja, ka zinot arī arestētās mantas glabātāju, Šveices advokātu Rudolfu Meroni. Viņa pirms aptuveni desmit gadiem uzlūgta uz R. Meroni kāzām Francijā. Tur, pēc notāres teiktā, ieradušies arī visi šobrīd apsūdzētie. Kad A. Lembergs pārvaicāja, vai viņa skaidri atceras, ka arī A. Lembergs tur piedalījies, M. LaiviņaLaiveniece vairs tik pārliecināta nebija un atbildēja: «neatceros». Viņa kategoriski noliedza, ka būtu ko zinājusi, ka viņas vīrs nodarbojas ar noziedzīgi iegūtas naudas legalizāciju.


Diskusija par rakstu (27)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, tiesa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats