25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » T.s. Lemberga prāvā tiesa atkal sajauc pierādījumu pārbaudes kārtību
T.s. Lemberga prāvā tiesa atkal sajauc pierādījumu pārbaudes kārtību
Autors: Uldis Dreiblats / 5. februāris 2016, 9:36
Lai arī septiņu tiesvedības gadu laikā t.s. Lemberga prāvā joprojām nav nopratināti cietušie un apsūdzības (t.i., prokuroru pieteiktie) liecinieki, tiesas sastāva priekšsēdētājs Boriss Geimans šonedēļ paziņoja, ka jau nākampirmdien tiks uzsākta aizstāvības liecinieku pratināšana un paralēli tai tiesa turpināšot aicināt uz pratināšanām arī prokuroru pieteiktos lieciniekus, pauž NRA.lv

Par nepieciešamību līdz galam nopratināt cietušos tiesa pat nepieminēja.

Bet pirms vairākiem gadiem – 2010. gada 17. septembrī – prokurori tiesai kategoriski norādīja, ka vispirms jānopratina cietušie, lai tiem nebūtu iespēja ietekmēties no citu liecinieku liecībām. Prokurors Aivis Zalužinskis strikti paziņoja – ja vispirms netiks nopratināti cietušie un apsūdzības liecinieki, tad tiks «sagrauta kriminālprocesuālā kārtība un apdraudēta procesa objektivitāte».

Pēc šā skarbā uzbrukuma t. s. Lemberga procesā turpmāk tiesa gandrīz vienmēr «pilnībā piekrita» prokuroru viedoklim. Bet tiesa vienmēr ignorēja aizstāvības neskaitāmos atgādinājumus gan par prokurora A. Zalužinska 2010. gada paziņojumiem, gan par likumā noteikto pierādījumu pārbaudes kārtību, proti: (1) pierādījumu pārbaudi tiesa uzsāk, noklausoties cietušo liecības un prokurora norādīto liecinieku liecības, kā arī pārbauda citus prokurora iesniegtos pierādījumus; (2) pēc prokuroru pierādījumu pārbaudes tiesa noklausās aizstāvības puses norādītos lieciniekus un pārbauda citus viņu iesniegtos pierādījumus. Aizstāvības puse vairākkārt ir arī teikusi, ka pie likumā noteiktās kārtības nepieciešams pieturēties ne tikai tādēļ, lai cietušie neietekmētos no liecinieku liecībām, bet arī tādēļ, lai valsts apsūdzības uzturētāju liecinieki neietekmētos no aizstāvības liecinieku teiktā. Turklāt – ja aizstāvības liecinieki tiek pratināti pirms prokuroru lieciniekiem, prokuroriem tiek atklāta aizstāvības taktika un tādējādi kriminālprocesā zūd būtiskais vienlīdzības princips.

Pērnā gada beigās tiesa pavēlēja aizstāvībai pieteikt savus lieciniekus. Aizstāvība gan bilda, ka tā galīgo sarakstu vēl nevar iesniegt, jo nav nopratināti cietušie un prokuroru pieteiktie liecinieki. Pirms Ziemassvētkiem tiesas obligātā kārtā izdotais rīkojums tika izpildīts, un aizstāvība pieteica 108 personas – gandrīz tikpat daudz, cik līdz šim šajā prāvā pieteikusi valsts apsūdzība. Pēc prokuroru norādījuma tiesa lielāko daļu pieteikto personu noraidīja, atbalstot tikai 13 personas – tās, pret kurām neiebilda prokurori.

B. Geimans šonedēļ paziņoja, ka pirmdien uz pratināšanu uzaicināta aizstāvības pieteiktā lieciniece, bijusī Deloitte Latvija partnere Vita Liberte, bet otrdien – Latvijas Juristu biedrības priekšsēdētājs Aivars Borovkovs.

Jāatgādina, ka cietušais Ainārs Gulbis un vairākos statusos esošais Jūlijs Krūmiņš tiesai iesnieguši izziņas, ka veselības stāvokļa dēļ pārskatāmā nākotnē uz tiesas zāli Rīgā, Abrenes ielā, nevarēs ierasties. Tāpat rīkojies viens no galvenajiem A. Lemberga apsūdzētājiem un valsts apsūdzības pamatlieciniekiem, arestētās mantas glabātājs krimināllietā Šveices advokāts Rudolfs Meroni.

Foto: https://www.flickr.com/photos/124387535@N03/14135683605/  / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, liecinieki, tiesa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats