02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Valdība lems, vai dot Stradiņiem miljonus
Valdība lems, vai dot Stradiņiem miljonus
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 7. augusts 2012, 17:36
Šodien valdība plānojusi turpināt izskatīt informatīvo ziņojumu par desmit miljonu latu ieguldīšanu P. Stradiņa slimnīcas pamatkapitālā finanšu situācijas stabilizēšanai. Jautājumu izlems valdības sēdes slēgtajā daļā, kā arī slepens ir pats Veselības ministrijas (VM) ziņojums par finanšu situāciju slimnīcā.


Ziņojumu par P. Stradiņa slimnīcas situāciju valdība sāka skatīt jau iepriekšējā valdības sēdē, taču atlika uz nedēļu. VM speciāliste Egita Pole Neatkarīgajai sacīja, ka Finanšu ministrija pieprasījusi sīkāku finanšu atšifrējumu, nekā tas uzrādīts ziņojumā, taču šis jautājums esot drīzāk tehnisks nekā pēc būtības, lai nepieciešamo naudu slimnīcai nepiešķirtu.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks pēc valdības sēdes gan teica, ka slimnīcai ir jāpierāda pamatotība pieprasītajai summai, jo Finanšu ministrija iepriekš nav akceptējusi un arī tagad nepiekrīt līdzekļu piešķiršanai, jo uzskata, ka nav pietiekamu argumentu. Ministrs norādījis, ka piešķiramais naudas apjoms varētu būt astoņi, deviņi miljoni latu vai cits, bet vajag saprast pamatojumu.

P. Stradiņa slimnīcas jaunā vadība, sniedzot informāciju par situāciju slimnīcā, informēja, ka, pārņemot slimnīcu, to saņēma kritiskā finansiālā stāvoklī ar ierobežotu maksātspēju. Maksātnespējas draudi gan slimnīcai nepastāv, taču turpināt sekmīgi darboties neļauj parādu nasta. Tieši kādi ir slimnīcas parādi, vadība neatklāj, iepriekš izskanējusi informācija, ka tie ir 17 miljoni latu.

Slimnīcas vadība norādīja, ka prasītie desmit miljoni latu būtu novirzāmi kā ieguldījums slimnīcas pamatkapitālā, bez nepieciešamības pieprasīt nākotnē jebkādu papildu finansējumu, savukārt turpmāk slimnīca sevi plāno nodrošināt, palielinot sniegto maksas pakalpojumu daudzumu.

Savukārt no Veselības ministrijas izskanējusī informācija vedina domāt, ka desmit miljoni nepieciešami daļēji parādu segšanai, daļēji – tekošās finanšu plūsmas nodrošināšanai. Tomēr konkrēti uzzināt, kāda ir parādu summa, kā tieši tiks izlietoti valdības piešķirtie papildu līdzekļi no valsts budžeta, tas ir, no nodokļu maksātāju naudas, pagaidām nav iespējams, jo ziņojums un tā apspriešana padarīta par slepenu, jo P. Stradiņa slimnīca ir komercuzņēmums un šo faktu atklāšana, iespējams, varētu traucēt tās darbu.

Valstij piederošās Stradiņa slimnīcas apgrozījums pērn bijis 53,415 miljoni latu, pēc firmas.lv datiem, ziņo LETA. Tas ir par 8,1 procentu mazāk nekā 2010. gadā, kad slimnīcas apgrozījums bija 58,09 miljoni latu. 2011. gadā slimnīcas zaudējumi bijuši 8,91 miljons latu. Slimnīcas vadības ziņojumā teikts, ka pērn ieņēmumi par valsts apmaksātajiem medicīnas pakalpojumiem bijuši 43,77 miljoni latu, kas ir par 6,8 miljoniem latu mazāk nekā 2010. gadā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Egita Pole, slimnīca, Stradiņi, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats