19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Preiļu slimnīca atklāj, ka no tās kontiem pazudusi liela nauda
Preiļu slimnīca atklāj, ka no tās kontiem pazudusi liela nauda
Autors: Apollo.lv / 28. oktobris 2012, 22:30
Preiļu slimnīca nupat atklājusi, ka no tās kontiem pazuduši ievērojama naudas summa - vismaz 160 tūkstoši latu, bet nav izslēgts, ka tā var pieaugt pat līdz 200 tūkstošiem. Turklāt neviens to nebija pamanījis vairāku gadu garumā, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».


Šobrīd ir sākts kriminālprocess par piesavināšanos lielā apmērā un aizdomās tiek turēta viena persona. Šajā gadījumā visas aizdomas krīt uz nu jau bijušo slimnīcas galveno grāmatvedi Elizabeti Sparāni. Viņa dažas dienas pēc nozieguma nākšanas gaismā un kriminālprocesa sākšanas no darba slimnīcā atbrīvota.

Pēc slimnīcas valdes priekšsēdētāja Jāņa Anspoka teiktā raidījumam «De facto», slimnīcas nauda gadu garumā pa it kā nelielām summām esot skaitīta uz Sparānei piederošo zemnieku saimniecību «Kumelītes». Sparāne naudas pazušanu no slimnīcas «De facto» apstiprina, sakot «varbūt, ka tā arī bija». Tomēr par to, uz kādiem kontiem nauda skaitīta, viņa runāt nevēlas.

Anspoks uzsver, ka tieši viņš atklājis piesavināšanos, tiesa gan – gluži nejauši: «Diemžēl vadītājam šī informācija netiek pasniegta, ja pats neinteresējas, un arī vadītājs nevar visu zināt sīkumos, tad attiecīgi veicot dažas manipulācijas datorā nauda tiek pārskaitīta arī uz vienu otru citu kontu. Nejauši to atklāju. Tad arī uzreiz lietu nodeva policijai, kas ar to nodarbojas». Ne līdz galam atbildēts paliek cits jautājums - ja slimnīcas vadība neredzēja pārskaitījumus, kādēļ tā nepamanīja, ka naudas ir mazāk.

Nauda ņemta pa dažiem tūkstošiem daudzos piegājienos domājams - teju desmit gadu garumā. To nav pamanījuši arī auditori, kas ik gadu pārbauda slimnīcu. Uzņēmuma vadītājs uzskata - ja slimnīcas budžets ir aptuveni pusotrs miljons latu gadā, tad pamanīt padsmit tūkstošus, kas ik gadu pazūd, nemaz neesot tik vienkārši.

Preiļu slimnīca pieder apkārtējām pašvaldībām, no kurām lielākie daļu turētāji ir Preiļu, Līvānu un Riebiņu novadi. Pazudusī nauda ir krietni vairāk nekā, piemēram, tā, ko šobrīd Preiļu slimnīca prasījusi dalībniekiem, lai atjaunotu un uzturētu dzemdību nodaļu. Riebiņu novada domes priekšsēdētājs Ilmārs Meluškāns ir sarūgtināts par notikušo, jo «pie tās nabadzības, kas ir, tā summa ir ļoti ievērojama.» Savukārt Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods uzskata, ka «Vadītājam ir jāredz un jājūt katra kapeika. Nu kā to varēja nepamanīt!»

Slimnīcas lielākie īpašnieki – Preiļu novada dome iestādes valdes atbildību pagaidāms negrasās vērtēt un uzsver, ka gaida izmeklēšanas rezultātus no policijas. Turklāt laikam jau jāņem vērā arī fakts, ka slimnīcas valdes priekšsēdētājs vienlaikus ir Preiļu novada domes priekšsēdētāja vietnieks.

«Jums patīk sensācijas. Es zinu, vēl vismaz sešas iestādes, kurā tā ir darīts. Un manas iestādes grāmatvedis nav bijis nekāds ģēnijs, nedarīja to vienīgais, daudz kur tā ir darīts. Es neaizstāvu savu darbinieku, bet esošā norēķinu sistēma ir komplicēta un ja tās instrukcijas... pat bankas pietiekami labi neizstāsta – iestāžu vadītājs to vienkārši nezina,» raidījumam saka Anspoks.

Atklājot slimnīcā notikušo, Anspoks ne tikai informējis pašvaldības, bet arī pieteicis uz vizīti ministrijās, jo uzskata, ka līdzīgu notikumu Latvijā ir tik daudz, ka nepieciešamas izmaiņas likumdošanā.

Veselības ministrija uz «de facto» jautājumiem par Preiļu slimnīcai piešķirtā valsts finansējuma uzraudzību līdz piektdienas vakaram neatbildēja.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Vaivods, De facto, Elizabete Sparāne, Ilmārs Meluškāns, Jānis Anspoks, Preiļi, Preiļu slimnīca, slimnīca

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats