27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Tā sauktajai Lemberga prāvai - trīs gadi
Tā sauktajai Lemberga prāvai - trīs gadi
Autors: Ritums Rozenbergs, Uldis Dreiblats / NRA.lv / 16. februāris 2012, 10:59
Šodien aprit trīs gadi, kopš sākta šā gadsimta – patiesībā tūkstošgades prāva.


Par tūkstošgades prāvu to varētu nodēvēt ne tikai tāpēc, ka izmeklēšana šīs lietas sakarā sākta jau pagājušajā tūkstošgadē (1999. gadā), bet arī tāpēc, ka līdzīgas prāvas nekad nav bijis un pilnīgi noteikti vairs nebūs Latvijas vēsturē.

Jubileju dati

Kādi ir gada laikā sasniegtie rezultāti, kā tiesai veicies ar patiesības noskaidrošanu?

Jāatgādina, ka pirmā gada jubilejā Neatkarīgā konstatēja – gada laikā nav pabeigts pratināt pat viens no četriem cietušajiem. Lasītājiem tika atgādināta it kā jau elementāra lieta, ka vispirms tiek pratināti cietušie, lai viņi neietekmētos no liecinieku liecībām.

Otrajā jubilejā Neatkarīgā konstatēja, ka aizpratināti ir trīs cietušie un viens no 80 prokuroru pieteiktajiem lieciniekiem, kā arī līdz galam nopratināta viena lieciniece – cietušā miljonāra Valentīna Kokaļa dzīvesbiedre Aija Kokale.

Neraugoties uz formāli pieticīgajiem skaitliskajiem rezultātiem, abās jubilejas reizēs tika konstatēts, ka rezultāti nav vērtējami kā pieticīgi, – visās tiesas sēdēs milzu spriedzes apstākļos bija risinājušās visīstākās kaujas «par katru zemes pēdu».

Arī trešajā prāvas jubilejā var konstatēt, ka rezultāti joprojām ir ļoti pretrunīgi vērtējami, – arī šā gada laikā neapšaubāmi iztērēta grandioza cilvēciskā enerģija, joprojām cīnoties par katru «zemes pēdu» (katru lēmumu, katru frāzi, katru pieteikumu, katru jautājumu, katru kustību) šajā prāvā, bet liecinieku pratināšanā tiesas zālē darbs tālu nav pavirzījies uz priekšu.

Cilvēciskie resursi

Cilvēcisko enerģiju tiesas zālē tērē trīs tiesneši un četri prokurori, kā arī kāds bariņš prokuroru Ģenerālprokuratūras telpās. Milzīgu enerģiju iztērējuši trīs apsūdzētie un vismaz trīs advokāti tiesas zālē, kā arī kāds bariņš advokātu ārpus tiesas zāles. Enerģiju tērējušas arī liecinošās personas, viņu advokāti, tiesas sekretāri, tulki, tiesnešu un prokuroru palīgi u.c.

Tiesas sēdes ir nozīmētas trīs reizes nedēļā, izņemot jūliju, kad tiesa dodas atvaļinājumā, – tātad pagājušajā gadā bija ieplānotas aptuveni 130 tiesas sēdes. Tā ir tik liela intensitāte, ka nedz tiesnešiem, nedz prokuroriem faktiski nepaliek iespējas uzņemties vēl kādu citu lietu.

Protams, publiski ir zināms gadījums, kad šīs lietas tiesnesis Boriss Geimans pagājušā gada nogalē uzņēmās arī kāda drošības līdzekļa izlemšanu, apstiprinot apcietinājumu bijušajam Saeimas Nacionālās došības komisijas vadītājam Dzintaram Jaundžeikaram. Tomēr šis lēmums izrādījās kļūdains, jo prokurore jau pēc nepilna mēneša Dz. Jaundžeikaru atbrīvoja no apcietinājuma sakarā ar to, ka zudis «drošības līdzekļa piemērošanas pamats». Kā tad tā – vai tad B. Geimans neredzēja, ka apcietinājumam nav pamata?

Mēģināts pratināt astoņus

Šā gada laikā ir uzsākta astoņu personu pratināšana, un tikai viena – bijušā finanšu ministra Edmunda Krastiņa – pratināšana ir pabeigta pilnībā. Tātad E. Krastiņš pašlaik ir tikai otrais no prokuroru pieteiktajiem 80 lieciniekiem, kura pratināšana ir pilnībā pabeigta.

Ņemot vērā politisko aprindu lielo interesi par t.s. Lemberga prāvu, precīzāk – par tās pabeigšanu pirms kārtējām vēlēšanām, atgādināsim iepriekšējā gada laikā aizpratināto liecinieku sarakstu. Uzskatāmības dēļ atspoguļojam to atpakaļejošā kārtībā.

Pagājušajā nedēļā sāka pratināt Šveices advokātu Rudolfu Meroni. Pratināšana notiek slēgtā tiesas sēdē, jo prokurori negribēja, ka sabiedrība var uzzināt viņu komercnoslēpumus – kādas vienošanās slēgtas ar šo daudzmiljonu aktīvu pārvaldītāju. Tiesa piekrita, ka šos prokuroru komercnoslēpumus nedrīkst publiskot, tāpēc šīs pratināšanas saturs pagaidām nav zināms. Pagaidām tāpēc, ka vispār jau R. Meroni liecības publiski ir izplatītas daudzos un dažādos veidos.

Pirms R. Meroni divas dienas tika pratināts bijušais Ventspils Apvienotās Baltijas bankas prezidents Raimonds Kalniņš – šķiet, ka ļoti maz pietrūka, lai arī viņš būtu nopratināts līdz galam. Vēl pirms R. Kalniņa pratināšanas pietika ar pusdienu, lai pilnībā pabeigtu E. Krastiņa pratināšanu.

Izredzētie liecinieki

Būtiski notikumi risinājās no pagājušā gada 27. septembra līdz šā gada 24. janvārim, kad uz tiesu tika aicināti divi izredzētie liecinieki – miljonāri Oļegs Stepanovs un Olafs Berķis. Tiesas sastāvs abu miljonāru pratināšanā pēkšņi gāja uz atklātu pārkāpumu, ierobežojot aizstāvības pusei tiesības uz aizstāvību un ierobežojot tiesības piedalīties liecinieku pratināšanā. Jāatgādina, tiesa nolēma, ka aizstāvības puse šos lieciniekus drīkstēs pratināt tikai tikpat ilgi, cik to tiesā darījuši prokurori. Neatkarīgajai vēl nav izdevies sastapt nevienu juristu, kurš šo tiesas lēmumu vērtētu kā pieļaujamu.

Pagaidām nav zināms, vai tiesas sastāvs pret O. Stepanovu un O. Berķi bija tik tolerants to pašu iemeslu dēļ, kādu īpašu labvēlību pret viņiem ievēroja arī prokurori (piemēram, procesuālās darbības veicot Rīdzenes restorānā). Vai tomēr kaut kādu iespaidu uz tiesu ir atstājis politiskajās aprindās lemtais, ka šo procesu vajadzētu pabeigt līdz nākamā gada pašvaldību vēlēšanām.

Jauns rekords

Pirms abu pazīstamo Ventspils miljonāru klaušināšanas četras dienas tika pratināts t.s. Lemberga oponentu advokāts Mārtiņš Kvēps. Bet vēl pirms tam tika sasniegts Latvijas tiesvedības procesu vēsturē absolūts rekords. Proti, slēgtā sēdē vairāk nekā pusgadu tika pratināts Ventspils mēra advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks. Piecus mēnešus viņu pratināja prokurori, turpretī aizstāvības pusei pratināt šo liecinieku tiesnesis B. Geimans atļāva tikai nepilnu mēnesi. Lai aizstāvības puse ilgi nepretotos, tiesnesis ļoti aktīvi iejaucās pratināšanā, noraidīja (noņēma) pat neuzdotus jautājumus veseliem blokiem (piemēram, par Ventspils naftas privatizāciju) un visbeidzot advokātiem piemēroja procesuālās sankcijas gan par jautājumu uzdošanu, gan par neuzdošanu.

Sausie rezultāti

Gada sākumā tika pratināts cietušais miljonārs Vladimirs Krastiņš, kura pratināšanu nepabeidza, jo viņam bija jādodas uz Ukrainu. Pēc Neatkarīgās aprēķiniem, pavisam V. Krastiņš tika pratināts 16 tiesas sēdēs.

Iepriekšējos divos gados 23 tiesas sēdēs tika pratināts cietušais miljonārs V. Kokalis. Viņa dzīvesbiedres A. Kokales pratināšana tika pabeigta pusdienā. Miljonārs Jūlijs Krūmiņš tika pratināts divas dienas un tad atlaists uz Austrāliju, advokāts Jānis Zelmenis – nepilnu stundu.

Tādējādi kopumā t.s. Lemberga prāvā pavisam ir pabeigts pratināt divus lieciniekus, aizpratināti septiņi liecinieki un trīs cietušie. Neskatoties uz iepriekšminēto kārtību, kas tiek ievērota vairākumā pasaules tiesu, ka cietušie tiek nopratināti pirms lieciniekiem, cietušā miljonāra Aināra Gulbja pratināšana pat nav sākta. Tiesa arī pilnībā atteikusies no sava sākotnējā loģiskā lēmuma, procesa pārredzamības dēļ veikt pierādījumu pārbaudi pa apsūdzības epizodēm.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, tiesa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats