05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Uzbrukumu karavīram Francijā uzskata par terora aktu
Uzbrukumu karavīram Francijā uzskata par terora aktu
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 28. maijs 2013, 12:13
Francijas policijai ir pamats uzskatīt, ka sestdien Parīzes priekšpilsētā notikušais uzbrukums kādam Francijas armijas karavīram bijis mēģinājums atdarināt Londonas uzbrukumu un tajā vainojami radikālie islāmisti.


Atšķirībā no britu karavīra Lī Rigbija, kurš tika noslepkavots, 23 gadus vecajam francūzim Sedrikam Kordjē ir paveicies – pēc naža dūriena kaklā viņš ārstējas slimnīcā.

Vakar franču drošības spēki turpināja aizdomās turētā meklēšanu – videonovērošanas kameru ieraksti liecina, ka tas ir aptuveni 1,90 metrus garš atlētiskas miesasbūves bārdains vīrietis, taču, pretēji sākotnēji vēstītajam, viņš neesot bijis tērpies ziemeļafrikāņu tradicionālajā apmetnī džellabā, bet gan melnā puloverā. Laikraksts Le Parisien, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, raksta, ka videonovērošanas kameru ierakstos redzams, kā vīrietis notur lūgšanu La Defense dzelzceļa stacijā, bet jau pēc neilga brīža no aizmugures tuvojas patrulējošajam karavīram un triec nazi viņam kaklā. «Ir pamatotas aizdomas, ka šis uzbrukums bija mēģinājums atkārtot Londonas slepkavību,» uzsver interneta ziņu vietne The Local.

Par to, ka uzbrukums, visticamāk, raksturojams kā terora akta mēģinājums, jau svētdien sarunā ar televīzijas kompāniju France 5 paziņoja Francijas iekšlietu ministrs Manuels Valss. «Ir vairākas pazīmes, kas vedina uz domām, ka mums ir darīšana ar terorismu,» sacījis ministrs, kurš tomēr uzsvēris – kamēr izmeklēšana nav pabeigta, sabiedrībai vajadzētu atturēties no dažādiem salīdzinājumiem un paralēļu vilkšanas. Tomēr, kā norāda Reuters, arī M. Valss atzinis, ka Francijā dzīvo gana daudz «vietējo ienaidnieku», kuri vēlētos sodīt valsti, piemēram, par militāro iejaukšanos Mali notikumos un šīs valsts islāmistu radikāļu sakaušanu. Iekšlietu ministrs norādījis, ka Francijā atgriezušies desmitiem pilsoņu, kuri islāmistu grupējumu sastāvā karojuši Afganistānā, Sīrijā, Irākā, Centrālāfrikas valstīs un citos pasaules karstajos punktos, un viņi rada lielus draudus sabiedrībai. AP atgādina, ka apmācību džihādistu treniņnometnēs bija izgājis arī Mohammeds Merā, kurš pagājušā gada martā Tulūzas apkaimē noslepkavoja septiņus cilvēkus, starp kuriem bija arī trīs armijas karavīri. Starptautiskā teroristu tīkla Al Qaeda Ziemeļāfrikas atzars janvārī mudināja Francijā dzīvojošos musulmaņus veikt terora aktus, lai šādā veidā protestētu pret Francijas militāro iejaukšanos Mali notikumos, un prezidents Fransuā Ollands atzinis, ka šie draudi uztverami nopietni.

Ievainoto karavīru svētdien slimnīcā apmeklējis aizsardzības ministrs Žans Īvs Le Driāns, kurš pēc tam žurnālistiem paziņojis, ka S. Kordjē uzbrukts tikai tāpēc, ka viņš bija tērpies karavīra formā. The Local piebilst, ka uzbrukuma upuris bijis bruņots un patruļā atradies antiterora plāna Vigipirate ietvaros – kopš janvāra, kad izskanēja Al Qaeda draudi, šādas patruļas sastopamas gan svarīgākajos transporta mezglos, gan biznesa rajonos, gan tūristu iecienītās vietās. Sestdienas uzbrukums gan radījis lielas šaubas par to jēgu. Franču mediji atgādina, ka saskaņā ar apstiprināto plānu karavīri patrulē trijatā, un pauž neizpratni, kādēļ S. Kordjē apbruņotie biedri nav aizturējuši vai likvidējuši uzbrucēju. Aizsardzības ministrijas amatpersonas nav vēlējušās sniegt nekādus komentārus, aprobežojoties ar tradicionālo paziņojumu, ka turpinās izmeklēšana.

Radiostacija RTL, atsaucoties uz slimnīcas, kurā ievietots ievainotais karavīrs, medicīnisko personālu, vēsta, ka ievainojums ir smags, taču pašlaik cietušā dzīvībai briesmas vairs nedraud. «Viņš bija par mata tiesu no nāves, dūriens gandrīz skāra miega artēriju,» piebildusi S. Kordjē draudzene Amēlija.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Francija, Londona, Manuels Valss, terorakts

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats