26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Makroekonomika » Marta sākumā cenas lielākoties palikušas nemainīgas
Marta sākumā cenas lielākoties palikušas nemainīgas
Autors: Apollo.lv / 14. marts 2014, 16:40
Apkopotie marta pirmā cenu monitoringa rezultāti, salīdzinot ar februāra ceturtā cenu monitoringa datiem, 97,3 % preču un pakalpojumu pamata cena ir palikusi nemainīga. Cenu pieaugums ir novērojams vien 0,8 % gadījumu, savukārt 1,9 % gadījumu cena ir samazinājusies, informē Ekonomikas ministrijā.


Marta pirmajā nedēļā pārtikas preču cenas, lielākoties, saglabājusies nemainīgas. Dārgāki marta pirmajā nedēļā atsevišķos gadījumos kļuvuši alkoholiskie dzērieni - brendijs un viskijs. Lētāka atsevišķos gadījumos kļuvusi pusžāvēta desa un salami desa, kā arī piena produkti, olas un kartupeļu čipsi. Lētāki atsevišķos gadījumos kļuvuši apelsīni, savukārt sarkano piparu cena atsevišķos gadījumos pieaugusi.

Cenas nav mainījušās arī saimniecības precēm (veļas pulverim, trauku mazgājamajam līdzeklim un cauruļu tīrāmajam līdzeklim), personīgās aprūpes precēm (zobu pasta, ziepes, šampūns), kā arī tabakas izstrādājumiem un presei.

Marta pirmajā nedēļā cenas, lielākoties, saglabājušās nemainīgas arī pakalpojumiem, atsevišķos gadījumos cena pieaugusi ķīmiskās tīrītavas pakalpojumiem, lētāks kļuvis baseina apmeklējums, bet viesnīcu pakalpojumu cenas svārstījušās abos virzienos.

Secināms, ka, atbilstoši marta pirmās nedēļas cenu monitoringa rezultātiem, pārtikas cenas svārstījušās atbilstoši sezonalitātei. Pakalpojumu cenas ir stabilizējušās, tomēr dažiem pakalpojumiem cenu svārstības joprojām tiek novērotas.

Pasaules naftas cenām marta pirmajās dienās bija vērojams kāpums līdz 2 %, kas saistīts ar Krievijas un Ukrainas konfliktu. Jāatzīmē, ka nākamajās dienās - 4. un 5.martā pasaules naftas cenas samazinājās un līdz šim brīdim straujš kāpums nav novērots. Latvijas cenas praktiski saglabājās iepriekšējās nedēļas līmenī (nelielai daļai gadījumu cenas samazinājās līdz 0,75 %).




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cenas, pārtika

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats